„Друг-програміст вже забув, де яка клавіша на комп’ютері, зате вправний з автоматом”

„Друг-програміст вже забув, де яка клавіша на комп’ютері, зате вправний з автоматом”
- Дивно, як тут люди спокійно на роботу ходять, не дай Боже пережити те все... Тяжко все згадувати і переживати, - каже Володимир Філіповський
23-річний лейтенант з Тернополя Володимир Філіповський майже півроку в АТО. Зараз прийшов додому у відпустку. У 51-й окремій механізованій бригаді він з квітня. Володимир торік закінчив військову кафедру в одному з вузів Тернополя, потім працював охоронцем. А в квітні його мобілізували.

Каже, всі хлопці там тримаються дружно, підтримують один одного. Найбільше хоче, щоб скоріше все закінчилося на сході країни, і всі вони повернулися додому. Треба, щоб влада нарешті поділила портфелі, і всі швидше домовилися, бо зима на носі, каже він.

- Хочеться, поки хлопці вийдуть з лікарень, щоб все закінчилося, - каже Володимир. – В вересні в нас було вже -5-7 С, а ми на землі на карематах і матрацах, брезент понатягуємо від вітру – і так ночуємо, багато хлопців позастуджувалися.

Розповідає, що вони були на півдні Донецької області. Їхню бригаду „розкидали” по всьому Донбасу.

Відео дня

 – Ще до 24 серпня було нічого, а потім почали крити „Градами”, - каже Володимир. - Ми постійно рили бліндажі, по кілька днів берці не знімали. Тяжко там копати, земля дуже тверда. Перші дні ночами не спали, але потім звикли, що гепає далеко. А після Дня Незалежності снаряди почали залітати навіть у табір.

Там набагато страшніше, ніж показують по телевізору, каже він. Стріляють чи не кожного дня.

- Зараз всього навіть не пам’ятаю... Не хочеться пам’ятати… Стараюся все викидати з пам’яті, що там було, - каже лейтенант. - Вдома навіть нічого не розповідаю – менше знають – краще сплять. Дивно, як тут люди спокійно на роботу ходять, не дай Боже пережити те все... Тяжко все згадувати і переживати.

А вдома хлопцю важко адаптовуватися до мирного життя.

- Тяжко звикати, що є батьки, дівчина, друзі. Тут незвично тихо, нема куди себе подіти – подивишся телевізор, пройдешся по місту, зустрінешся з друзями, і знову додому, - розповідає Володимир. - Навіть нікуди далеко не поїдеш, бо бажано бути на місці, звідки призивався. Тільки до бабусі й дідуся з’їздив.

Хлопець каже, що перші 3-4 дні вдома спав по кілька годин.

– Прокинешся в 2-й ночі і вже не можеш спати, - каже він. - Сидиш до ранку, телевізор дивишся. Потім потрохи звик, почав з друзями зустрічатися, з якими вчився в інституті.

Це його друга відпустка додому – перший раз був 2 дні на травневі свята. А зараз вдома на 20 днів. Каже, що за весь час в їхній бригаді ротації не було жодного разу - як з травня приїхали в АТО, так у вересні поїхали.

- Я вважаю, треба поміняти хлопців, адже є стільки добровольців, які хочуть йти, а їх не беруть, - каже Володимир. - У багатьох з тих, що вже по кілька місяців на фронті, є сім’ї, малі діти, їм треба за щось жити. Треба міняти людей навіть для того, щоб звикали знову жити в мирному житті. В мене є друг – програміст з Франківська, який вже забув, де які клавіші на комп’ютері, зате вправно поводиться з автоматом. Багато з побратимів не знають, що будуть робити вдома, бо звикли до війни.

Що буде далі, Володимир не знає. Після відпустки він їде назад в частину, а якщо потрібно, то далі – в АТО. Каже, хлопці будуть стояти доти, доки потрібно.

- Коли все закінчиться – поїду в Карпати, - мріє Володимир. - Маю друга – він поводить по горам з палаткою. Якби то до зими, щоб на лижах покататися. Хочеться спокою, повернутися до нормального життя, як було колись. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up