Дідуха в Тернополі можна придбати і за 15 гривень, і за 150

Дідуха в Тернополі можна придбати і за 15 гривень, і за 150
З кожним роком попит на дідухів зростає, кажуть продавці традиційних українських оберегів. Найбільший їх вибір - на центральному ринку Тернополя. Хоча продають і на стихійних ринках чи не в усіх мікрорайонах міста.

 - Ще років п'ять тому деякі люди підходили і питалися, що це таке, і нащо воно в домі? - розповідає тернопільська майстриня Надія Ткач. - Останні ж роки два-три, то навпаки - питають, уточнюють, скільки видів збіжжя є в снопику, і чи ще якісь сухоцвіти туди вплетені?

Роблять дідухів не лише з пшениці, кажуть майстрині.
 - Підійдуть також і житні колоски, і овес, - продовжує пані Надія. - Є збірні дідухи, в які вплетені декілька видів колосочків. Цьогоріч також почали в'язати на дідухи і національну символіку, обв'язувати синьо-жовтими стрічками.
Найдешевші дідухи - снопики з кількох десятків колосків, коштують 15 грн. Якщо ж в оберіг додають ще сухоцвіти, наприклад, волошки, чи іван-чай, то й ціна зростає.
 - Ціна також залежить і від часу, затраченого на виготовлення дідуха, - каже пані Ткач. - Якщо ж ти витратила декілька днів, щоб зв'язати дідуха, висотою більше. ніж в півметра, то й продавати його задешево рука не підніметься. Все ж таки ручна робота дорого коштує. Звідси і ціна в 150 гривень.
Однак тернополян ціни не лякають, кажуть продавці.
 - Дехто підходив і казав, що ялинки дорожче коштують, тому краще купити дідуха на свята, - розповідає продавчиня пані Валентина. - Та й дідух стоїть довше. І прикрашати його нічим не треба - він сам по собі вже окраса кімнати.
Ставити дідуха потрібно в затишному місці, де немає протягів, радять продавці.
 - Найкраще - в кутку, там його місце, - розповідає далі пані Валентина. - Бабуся моя ставила дідуха під образами. Але в сучасній квартирі ніхто образи в кутку не тримає. А якщо снопик невеличкий, то його можна і на столі поставити.
Обов'язково потрібно звернути увагу, щоб оберіг не стояв біля батареї  - тоді він швидко засохне і осиплеться. Але й подалі від вологи його треба тримати, радять продавці, щоб довше простояв.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців Від читача 10:03 На Тернопільщині шукають роботу 554 переселенці 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera 14:30 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають і скільки коштували? photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up