Забагато розваг - дитині на шкоду, застерігає тернопільський психолог

Перші сигнали гіперактивності у дитини можна помітити ще в 3-4 роки.

- Однак найчастіше потребують поради батьки першокласників, - зауважує дитячий психолог, психотерапевт Світлана Кухарук. – Адже саме у школі схильні до гіперактивності діти легко перезбуджуються. Такі учні дуже непосидючі, часто конфліктують, не слухають учителя.
Серед гіперактивних дітей, за спостереженнями психолога та соціологічними дослідженнями, переважають хлопчики. Із ними пані Кухарук працює за спеціальною методикою, котру підбирає відповідно до віку дитини, її рівня розвитку та інтересів.
- Існують комплекси вправ, котрі допомагають дитині тренувати терплячість, увагу, а найголовніше – вчать працювати за правилами, - пояснює пані Кухарук. – Дитина навчається слухатися, питати дозволу перш ніж щось робити, доводити почату справу до завершення. Інші вправи дозволяють дитині заспокоїти нервову систему.
Періодичність таких занять – двічі на тиждень. Всього в курсі 15-20 занять. За потреби курс повторюють тричі протягом року.
Також психолог рекомендує батькам обмежити перегляд дитиною телепередач і тривалість ігор на комп'ютері до 10 хв. у день. Також бажано уникати гучних масових заходів, частих свят, походів у гості чи відвідин лялькового театру.
- Раз на тиждень піти в ляльковий театр – цілком достатньо, - каже пані Кухарук. – Причому вистава для шестирічних має тривати не довше як півгодини. Інакше дитина перевтомиться. Замість виховного чи розважального ефекту може бути висока температура й істерика. Нерідко батьки з найкращими міркуваннями беруть дитину на якесь гучне свято, а після того увечері не можуть вкласти її спати. Уночі вона часто прокидається, бо перезбуджена.
Натомість психолог рекомендує гіперактивним дітям тривалі – як мінімум до півтора години піші прогулянки. Допомагають заспокоїтися і заняття у басейні. Зате конкурентними видами спорту їм займатися не бажано.
- Такі діти дуже люблять перемагати, - пояснює психолог. – Тому кожен програш сприймають дуже болісно, хвилюються та перезбуджуються.
Також пані Кухарук не рекомендує збирати гіперактивних дітей разом. Їм краще займатися зі спокійнішими дітьми. В ідеалі в групі може бути 1-2 гіперактивні дитини, решта – з іншим типом нервової системи. Тоді заняття будуть ефективними.
- Батькам і педагогам важливо помітити, яке захоплення в гіперактивної дитини найсильніше, - наголошує психолог. – Не варто змушувати їх до занять у тих позашкільних гуртках, де їм нецікаво. Краще знайти таке заняття, що їх насправді захопить. А кожен виріб, виготовлений дитиною власноруч, тримати на видноті, аби дитина бачила, що її зусилля належно оцінили.
Також батькам варто бути обережними, вирішуючи завести вдома якусь тваринку. Деякі гіперактивні діти можуть на собаку чи кішку вихлюпувати свою агресію. Інші, навпаки, граючись із нею, стають спокійнішими.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • Anonymous

    Успішність процесу спільної роботи з психологом головним чином залежить від Вашого бажання позбутися проблеми, та так само від віри, що людина, до якої Ви звернулися, дійсно може допомогти Вам. Тому так важливо вибрати фахівця, до якого Ви в процесі спільної роботи будете відчувати довіру. Воно виникає при першій зустрічі або не виникає ніколи. Якщо при першій зустрічі Ви бачите, що психолог Вам неприємний, краще не мучити ні себе, ні його, і не втрачати час. Він може бути прекрасним фахівцем, але не підходити саме Вам.

    Anonymous reply Anonymous

    Це факт. І я, видно, знайшла того, хто допоміг. При цьому я бачила, що інші спеціалісти чесно намагалися вилікувати, допомагали. Але це живі люди, не завжди вчасно осяює здогад.
  • Anonymous

    Психологи є різні, ті які Вам підходять і ті які не підходять. Звичайно хибно вважати що всі одинакові.
  • Anonymous

    "Перші сигнали гіперактивності у дитини можна помітити ще в 3-4 роки."--- гіперактивна дитина відрізняєтся від інших набагато раніше , практично з 6 місяців.

    Anonymous reply Anonymous

    Дійсно, дурня. Моя дочка вже через 2 тижні після народження показала свою "гіперактивність". А через 2 дні після народження продемонструвала, що примусити її щось робити проти волі ніхто не має права, чим здивувала медсестру в пологовому будинку (нервово крехчучи відвернулася, коли її голівку повернули до грудей). Її гіперактивність "зашкалювала". Але при цьому вона чомусь не підпадала під більшість характеристик, наведених про гіперактивних дітей: чудова пам'ять, ранній розвиток, рано почала говорити, ходити, причому реченнями, не характерна для віку 1-2 років координація, в 3 роки - рахунок в межах тисячі, задачі для першого класу, в подальшому - поєднання математичних і яскравих творчих музичних здібностей. Вміння тривалий час зосередитись на завданні (в 1 рік - 1,5 год. вперто вчилася підскакувати на двох ногах, в 3 роки - вперто доводила до ідеалу акварельну картинку, в 7 років - 5-6 годин без спонукань чи заставлянь на скрипці і багато ще чого) чи на тому, що цікаво. При цьму в 4-5 років у оточуючих було враження, що дівчинка почне бігати по стелі. Від її біганини "закачувало" гостей. Спинити на вулиці було неможливо - я бігла слідом і пильнувала собак. Заборон не існувало. Цікаво, як я могла заборонити дивитись улюблений мультик, який йшов 30-40 хвилин чи дитячий фільм? На догоду психологу довести дитину до істерики (а це у нас було швидко, дівчинка постійно збуджена, "перемелена", як кажуть в народі)? Я мусила дитину постійно чимось цікавим зайняти, бо інакше перевертала світ. В 3 роки з'явився тік. А в 1,5 роки вона вперше отруїлася так, що думали втратимо дитя. Такі отруєння тривали кілька років. Так чи від гіперактивності треба було лікувати дівчинку? Я вже знаю, чим була викликана така поведінка моєї дитини. А психолог що скаже? Можу підказати: справа не в психології. Є ще стани, при яких поведінку дитини можна розцінувати, як "гіперактивна". А психолог здатен виключити інші причини, щоб встановити "вердикт" - гіперактивність?

    Anonymous reply Anonymous

    наспаравді гіперактивні діти є часто дуже талановиті. В тій сфері. яка їх цікавить вони зосередженні і можуть годинамималювати. ліпити і т.д. проблема виникає. коли є урок і на ньому потрібно виконувати завдання вчителя. гіперактивність і дефіцит уваги - діагнози неврололга. Психолог лиш дає рекомендації батькамю

    Anonymous reply Anonymous

    Люди. Гіперактивність теж різна буває. Може ви з гіпертонусом плутаєте? Звідки така агресія? І до чого тут психолог? Діагноз ГІПЕРАКТИВНІСТЬ ставить НЕВРОЛОГ. А психолог лише може дати рекомендації батькам. Шо він і зробив в даній статті. ___До речі, вельмишановній людині під ніком ЕІ пропоную приєднатися до волонтерів по створенню організації для реабілітації таких діток. І терпіння вам. Співчуваю. і маю сподів. що ваша дитинка йде на поправку

    Anonymous reply Anonymous

    Гость: El 09/12/2010 12:53 цікаво скільки зараз вашій дитині? чи перейшов тік і як ви його побороли? і про отруєння - це були харчові отруєння? і не зрозуміло що ви маєте на увазі якщо в вашої дитини не гіперактивність то що?

    Anonymous reply Anonymous

    Дитині вже 21 рік, завершує другу вищу освіту. Цілком нормальна молода людина з великою кількістю друзів-подруг, лідер і організатор, при цьому не диктатор і не істеричка, натура творча і обдарована. Господь допоміг зустріти мудрого лікаря який зрозумів, що справа вряд чи в гіперактивності. Він єдиний зрозумів, що отруєння не прості, а викликані ацетонурією (первинною), саме так поводять себе, розвиваються і хворіють такі діти (не хочу тут писати подробиць про цей стан). Поступово "переростається" в підлітковому віці. Скажу тільки, що моя дитина перенесла це класично "як пише книга", все до останньої коми. Крім того, періодично приймаємо вітаміни групи В і йодпрепарати (коли скаже лікар). Під них тік пропадає або суттєво послаблюється. Єдине, що дивує: озвучивши батькам діагноз "ацетонурія", лікарі, як правило, не пояснюють, що це таке, які наслідки, які прояви, чим погрожує, чого чекати далі, яке лікування і які рекомендації. Одного разу педіатр з чужої дільниці заміняла і теж озвучила цей діагноз, але ні пари з вуст про те, що таке дитя повинно мати певне обмеження в раціоні. Так що моя дитина "пішла на поправку " без допомоги неврологів і психіатрів. Ці спеціалісти що тільки не робили, що тільки не призначали (навіть наркотик 6-и річній дівчинці, я тоді не знала, що за пігулка) - толку не тільки не було, а, на здивування невропатолога, викликало погіршення. До речі, характер дочки по-при її темперамент був таким, що не викликав роздратування, втоми чи відчаю. Я просто бачила, що її поведінка не така, як у просто рухливої дитини. В школі на уроках - була активна, контрольні з математики чи диктанти - здебільшого на відмінно, не пропускала жодного нюансу з уроку, хто що сказав, як себе повів, хто зайшов, що сказав вчитель. Взагалі, вчилася без напруги. Єдине, що в першому класі батьки жалілися, що відповідає тільки вона, "не дає можливості іншим висловитись", видавала інформацію миттєво, без попередження, піднімаючи руку потім. Дивувало, що при всій своїй "перемеленості", на перервах поводила себе пристойно і дивилась здивованими і великими очима, як "літають" інші діти. Чомусь не брала участі в загальних "забігах". Да, ще вона лівша.)))

    Anonymous reply Anonymous

    кожна дитина та і людина любить перемагти, авторе подумай що пишеш, та і загалом поради якісь трохи безглузді, подумайте над логікою
  • Anonymous

    "обмежити перегляд дитиною телепередач і тривалість ігор на комп'ютері до 10 хв" - чи подумав психоло щО сказав?

    Anonymous reply Anonymous

    Дітям дошкільноговіку до 6 років взагалі дивитись телевізор більше ніж 20 хвилин не рекомендовано. до 6 років формується хрусталик в оці. Телевізор, компютер, може завдати шкоди зору дитини. Психолог говорила про гіперактивних дітей дошкільного віку. для них тривалий перегляд мультфільмів і т.д. може скінчитись сильним перезбудженням.

    Anonymous reply Anonymous

    Хотів таке ж саме написати! Одним словом все дитині заборонити! Посадити в клітку, і всі проблеми! Тому психологу треба самому до лікаря звернутись!

    Anonymous reply Anonymous

    Та наші тернопільські психологи взагалі думають небагато, почитають якусь одну закордонну книжку по психології, і думають, що все те, що підходить американцям підходить і нашим дітям... А у більшості, навіть, освіти грунтовної нема, тижневі курси перепідготовки чи взагалі тренінг у закордонних аферистів.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up