Партнер рубрики Події

Тернопіль зроблять велосипедним містом

Тернопіль зроблять велосипедним містом
Десятки парковок, доріжки з розміткою в паркових зонах міста та поміж ними, проїзд довколо Ставу, прокат велосипедів - все це з’явиться в Тернополі найближчими роками.

Міська рада вирішила “просувати” концепцію розвитку велосипедної інфраструктури міста.
Щоб просувати проект, спочатку свою думку і бачення мають сказати експерти різних галузей, а головне тернополяни, - каже начальник відділу стратегічного планування та маркетингу Тернополя міськради Уляна Андрійчук. - Внести зміни та доповнення до концепції можуть сьогодні усі, хто мають бажання.
У планах - зробити Тернопіль одним з декількох міст України, де для велосипедистів створять зручні умови. Зокрема, у парках міста, довкола озера з'являться дороги для велосипедистів. Згодом тпланують пропрацювати сполучення всіх районів міста з центральною частиною. Велоінфраструктура, на переконання авторів концепції, повинна бути інтегрована у транспортну систему міста.
Перші турнікети для паркування почнуть з’являтися у Тернополі уже весною. Тоді ж почнеться облаштування проїздів в парку,- пояснює куратор проекту. - На жаль всього і одразу, навіть при наявності коштів, зробити неможливо. Є певна процедура, яка передбачає поетапні кроки. Але наступного року місто уже почне змінюватися.
Автори концепції, з наступного року, також розпочнуть інформаційну “атаку” тернополян. Жителям міста розповідатимуть про переваги велосипеда та правила дорожнього руху.
Ми працюватимемо у напрямку, щоб Тернопіль у плані велосипедної інфраструктури став справді європейським, зразковим містом, - сподівається Уляна Андрійчук.
Окрім велосипедних доріжок та парковок планують у Тернополі створити мережу громадських прокатних пунктів велосипедів. Відтак тернополяни можуть залишити велосипед будь-де у місті після користування ним. За таким принципом працюють громадські прокати у європейських містах, розповідає куратор проекту.
Також один з пунктів — організація велоклубів, велокафе, велошкіл, велозаходів.
Зараз говорити про конкретні витрати ще рано. Загальна сума витрат велика, тому міський бюджет її “потягнути” не зможе, - пояснює Уляна Андрійчук. - Тому для реалізації проекту ми розглядаємо можливість залучати грантову допомогу та допомогу небайдужих людей, фондів, організацій. Адже все, що плануємо — робимо для міста та людей.
Проект розвитку велосипедної інфраструктури міста обійдеться кілька мільйонів гривень, тож міська влада шукатиме меценатів, які готові фінансово підтримати цей проект. Остаточна вартість проету буде відома після виготовлення кошторисної документації.
У міській раді запевнили, що коли розпочнуться конкретні роботи з облаштування парковок, створення доріжок та велопрокатних пунктів, виконавців будуть обирати на конкурсних умовах шляхом проведення тендерних змагань.
ДОВІДКА
Концепцію розвитку велосипедної інфраструктури міста Тернополя можна знайти на сайті міської ради за інтернет адресою — www.rada.te.ua/news/view/5134 . З пропозиціями, побажаннями та зауваженнями можна звертатися у відділ стратегічного планування, який працює по вулиці Листопадовій, 5.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (34)
  • Anonymous

    якщо реалізується - нарешті куплю собі велосипед, бо зараз страшно їздити, стільки смертей велосипедистів на дорогах.
  • Anonymous

    Таке враження, що більшості просто наплювати. "Моя хата скраю..." А ще помітив тенденцію, що багато українців комплексують з приводу велосипеда - "ніщеброд на ровері" і т.д. Я цього року пересіли з дівчиною на велосипеди, за літо зекономили майже 2 середньостатистичні заробітні плати, в перерахунку на бензин, який би витратили проїхавши той кілометраж на машині :) Крім того - хороша фізичні форма, і задоволення від процесу їзди. Жаль, скоро зима, і прийдеться пересісти на вонючі маршрутки і таксі... А щодо велосипедного Тернополя, я тільки за. Навіть якщо почнуть дерибанити кошти, то хоч щось корисне постараються зробити, адже початок - це половина справи. Хто був в Європі - той зрозуміє (Україну не рахуємо, вона тільки територіально належить). Все таки по велосипедній доріжці комфортніше їхати, ніж по вибитому вантажівками і пом'ятому на схилах асфальті для автотранспорту, і крім того - безпека руху. Тільки концепція велопрокату - то точно не для українця :) Хіба що під розписку, з фотографією :D
  • Anonymous

    ідея хороша, бо я знаю купу людей, які вєліка не купляли тільки тому, що не бачили як можна безпечно пересуватися по місту. тепер вони точно змінуть всою думку
  • Anonymous

    от за це ріспект і уважуха! Давно треба робити! І класно шо хлопців велосипедистів долучили і слухають їх! Там реально можна пробити гроші з Євросоюзу на таке!

    Anonymous reply Anonymous

    О, так-так, дуже класно! Ну, нема грошей у міської ради на це (каже Уляна Андрійчук) - та нічого - ріспект їм і уважуха! Так-так!... А те, що тернополяни зможуть залишити велосипед у будь-якому місці після користування ним - та це ваще отпад! Та Европа! Це тільки килимки з-під дверей та квіти з клумб у нас крадуть. А вєліки - та у будь-якому місці - прийдеш-візьмеш! Оце плани! Оце проекти! Дайош відкриття велозаводу у Тернополі, який випускатиме велосипеди з квадратними колесами - спешіл для наших ямкасто-горбистих вулиць! Ура! Слава-слава!... )))

    Anonymous reply Anonymous

    Дуже критичне ставлення без конструктивної критики. В Європі таки є такі парковки, але все там трохи складніше і на платній основі.. а не просто приїхав і лишив велик де хотів. Такі речі як парковки і велодоріжки однозначно потрібні. І сподіваюсь що справа на самих кошторисах не заглохне як багато інших. Вже зараз в місті в години пік машиною пересуватись дуже важко, а з часом машин меньше не стане. Та і дороги не усюди є можливість розширювати для авто. Тому маю величезну надію на цей проект.

    Anonymous reply Anonymous

    живу купу років в тій Європі обїздила вздов і впоперек, але про те що вело парковки платні...шановний ви що з дуба рухнули...а на рахунок того що щоб велосипеди давати на прокат...якщо оплата не буде проводистись карткою..то їх просто напросто покрадуть(як в тій же Європі)..відповідальності ж ніякої заплатив за годину і все крути педалі..поки...а там в гараж перемалювати і все...новий роверко і практично нахаляву...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:03 На Театральному майдані збирають кошти на евакуаційний автомобіль для захисників photo_camera 14:15 Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок 13:30 До смерті побив знайомого: підозрюють 36-річного тернополянина 13:03 На Страсну П'ятницю у храмах Тернополя провели обряди винесення Плащаниці: як усе відбувалося photo_camera Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 12:27 На Тернопільщині до 10 років ув’язнення засуджено батька, який зґвалтував неповнолітню дочку 12:03 Чи є черги у Тернополі до ТЦК та до коли чоловіки мають оновити дані 11:00 Дружина священника із Чорткова потребує допомоги на лікування 10:30 Понад тисячу дітей писанкували в рамках «Великодньої веселки» від «Контінентал» (новини компаній) 10:06 Митрополит Василій Семенюк омив ноги священникам photo_camera 09:30 У Теребовлі до Великодня облаштували святкові фотозони 09:05 На Тернопільщині 3-4 травня — надзвичайний рівень пожежної небезпеки 08:00 Як і коли буде працювати електронний кабінет військовозобов'язаного, пояснили в Міноборони 22:00 На фронті загинув відомий волонтер Едуард Хатмуллін. Прощатимуться з воїном у Шумську 21:00 Біля Катедри на Великдень відбудуться гаївки 20:01 З фісташками, трояндами та позолотою: скільки коштують авторські паски та де придбати 19:00 Як відбуватимуться богослужіння на Великдень у тернопільських церквах 18:10 Підтвердили загибель військовослужбовця з Підволочиської громади 17:06 «Діду, рятуй, бо бабуся б'є маму»: засудили за те, що, розбороняючи, вдарив сусідку 16:05 Аварія на Замонастирській — рух транспорту ускладнений
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up