Партнер рубрики Події

Споживач: у Тернопіль везуть продукти без нітратів


Споживач: у Тернопіль везуть продукти без нітратів
Тернополяни можуть спокійно їсти ранні фрукти й овочі з тернопільських ринків – перевищення вмісту нітратів у цих продуктах фахівці наразі не виявляють. З кожним тижнем, кажуть вони, все менша імовірність придбати овочі та фрукти з нітратами.


Адже на вулиці уже достатньо тепло, аби зеленина дозрівала самостійно, без допомоги хімії.

- Два тижні тому ми фіксували перевищення кількості нітратів у ранніх кабачках і буряках, -повідомила заступник начальника обласної Державної лабораторії ветсанекспертизи Наталя Остапів. – Ці продукти завезли з Херсонської області. А у ранній капусті та картоплі, завезеній із Закарпаття, виявляли вміст „хімії”, наближений до граничного. Наразі перевищення вмісту нітратів у згадуваних вище овочах немає. Це логічно, оскільки уже достатньо тепло, аби вони дозріли без сторонньої допомоги. 
Натомість ягоди – полуниці й черешні були безпечними від самого початку їх завезення. Ці продукти, до речі, на тернопільські ринки також постачають із Закарпаття. 

- Для таких ягід, як черешні й решта кісточкових, непритаманне перевищення вмісту нітратів, - додає пані Остапів. –  Оскільки дерево живиться через коріння, то потрібно доволі багато часу, щоб нітрати із землі через коріння потрапили до ягід. Одначе перед споживанням будь-яких черешень варто їх ретельно промити. Адже на ягодах могли осісти речовини, якими обробляли дерево. 

Особливо слід бути обережними із полуницею, нагадує фахівець. Адже ця ягода навіть без великої кількості нітратів може зашкодити.

- Полуниця - сильний алерген, - додає Наталя Остапів. – Тож їсти її у великих кількостях не варто. Дітям до трьох років її давати взагалі не потрібно. 

Нагадаємо, нітрати є у всіх овочах, фруктах, ягодах, бо так влаштована природа. Якщо вміст цих речовин невеликий, то продукти не зашкодять нашому здоров’ю. А ось споживання продуктів із великим вмістом „хімії” може призвести до отруєння. Виявити нітрати у продуктах за допомогою народних методів – нереально. Усі способи пошуку їх за кольором, прожилками, зовнішнім виглядом овочів чи фруктів - міфи, кажуть фахівці. Єдиний точний метод – перевірка у лабораторії. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:45 Понад 9 тисяч випускників зареєструвалося на Тернопільщині для участі в основній сесії мультитесту 21:00 Сходи зробили нові, а тротуар в суцільних вибоїнах: хто і за скільки проводить ремонт на Дружбі 20:00 Майстриня зі Збаража створює обереги для військових за традиціями січового стрілецтва та вояків УПА 19:20 9 травня в мікрорайоні «Березовиця» не буде води Від читача 14:48 «Клітини мозку» - дебютна персональна виставка Марії Панасюк 19:03 За майже місяць так і не знайшли чоловіків у формі, які побили тернополянина в супермаркеті 18:45 На Тернопільщині прогнозують заморозки 18:02 Унікальні ікони середини ХІХ століття отримав в подарунок музей на Тернопільщині photo_camera 17:00 Керівника однієї з амбулаторій сімейної медицини підозрюють у підробці документів 16:00 До Дня міста «Алея зірок» у Тернополі поповниться новою зіркою 15:31 Є дефіцит потужності — на Тернопільщині 8 травня обмежать споживання електрики для підприємств 15:00 У Тернополі зміниться тариф на паркування 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 8 травня 14:10 Тернопіль прощається з батьком трьох дітей Петром Воробцем, який загинув на фронті 4 травня 13:55 Рада проголосувала за продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні 13:30 Помер потерпілий у ДТП з молоковозом у Почаєві 13:02 Міську дитячу лікарню «розполовинили». Хто керуватиме і що буде з персоналом і малими пацієнтами? 12:25 8 травня можливі відключення електроенергії по всій Україні — Укренерго 11:40 На бульварі Шевченка матері загиблих воїнів висадять квіти у пам’ять про полеглих синів photo_camera 11:10 У Тернополі встановлять стелу пам’яті та меморіальну таблицю захиснику Андрію Теребію
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up