Адже на вулиці уже достатньо тепло, аби зеленина дозрівала самостійно, без допомоги хімії.
- Два тижні тому ми фіксували перевищення кількості нітратів у ранніх кабачках і буряках, -повідомила заступник начальника обласної Державної лабораторії ветсанекспертизи Наталя Остапів. – Ці продукти завезли з Херсонської області. А у ранній капусті та картоплі, завезеній із Закарпаття, виявляли вміст „хімії”, наближений до граничного. Наразі перевищення вмісту нітратів у згадуваних вище овочах немає. Це логічно, оскільки уже достатньо тепло, аби вони дозріли без сторонньої допомоги.
Натомість ягоди – полуниці й черешні були безпечними від самого початку їх завезення. Ці продукти, до речі, на тернопільські ринки також постачають із Закарпаття.
- Для таких ягід, як черешні й решта кісточкових, непритаманне перевищення вмісту нітратів, - додає пані Остапів. – Оскільки дерево живиться через коріння, то потрібно доволі багато часу, щоб нітрати із землі через коріння потрапили до ягід. Одначе перед споживанням будь-яких черешень варто їх ретельно промити. Адже на ягодах могли осісти речовини, якими обробляли дерево.
Особливо слід бути обережними із полуницею, нагадує фахівець. Адже ця ягода навіть без великої кількості нітратів може зашкодити.
- Полуниця - сильний алерген, - додає Наталя Остапів. – Тож їсти її у великих кількостях не варто. Дітям до трьох років її давати взагалі не потрібно.
Нагадаємо, нітрати є у всіх овочах, фруктах, ягодах, бо так влаштована природа. Якщо вміст цих речовин невеликий, то продукти не зашкодять нашому здоров’ю. А ось споживання продуктів із великим вмістом „хімії” може призвести до отруєння. Виявити нітрати у продуктах за допомогою народних методів – нереально. Усі способи пошуку їх за кольором, прожилками, зовнішнім виглядом овочів чи фруктів - міфи, кажуть фахівці. Єдиний точний метод – перевірка у лабораторії.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 19 від 8 травня 2024
Читати номер