"На Майдані одразу відчуваєш себе винним"

"На Майдані одразу відчуваєш себе винним"
Майдан не оминув жодного українця – прямо чи дотично. Про свої враження від нещодавнього перебування на майдані розповіла 17-річна тернополянка Каріна Боднар, яка була на майдані тричі у березні, але на цьому зупинятися не збирається.

-         Чому і з якою метою ти поїхала на майдан?

-         Спонукала до цього смерть Сергія Нігояна, і захотілося побути там, і відчути енергетику Майдану. Я прагнула зробити щось корисне.

-         Ти неповнолітня, тож як наважилися відпустити тебе туди батьки?

Відео дня
> -         Я до останнього вмовляла маму, щоб змогла поїхати на майдан. Вона ж говорила мені все те, що може сказати кожна мати дитині. Але ми порозумілись.

-         Розкажи про Майдан, свої враження і, власне, що ти там робила?

-         Перше, що я зробила, коли приїхала – це одразу ж пішла на вулиці Грушевського та Інститутську. Хотілося побачити ті барикади та місця, де стояли і загинули Сергій Нігоян та Назар Войтович. У ті дні якраз була пошана за загиблими, тож було сила-силенна кількість квітів та гнітюча атмосфера. Це парадокс, але в ті перші дні, натомість, я відчувала полегшення на душі. Ніби їхній дух був скрізь та завжди поруч. Потім я зайшла в першу палатку, яка мені трапилась, щоб записатись у волонтери. Ось так я опинилася на кухні майдану, а згодом в інформаційному наметі «Демократичного альянсу» Я жила в небайдужих місцевих жителів, які приймали в свої домівки людей із майдану.

-         Які твої враження від побаченого?

-         Коли приїжджаєш на майдан, то одразу відчуваєш себе винним. Я думала, що пропустила щось важливе в своєму житті, не будучи тоді корисною. А коли живеш на майдані, то думаєш не про себе, а тільки про добробут та безпеку твоїх близьких. Мені пощастило там випадково зустріти дівчину-іноземку. Вона сказала мені: «Ви - молодці! В такий тяжкий час – ви всі пліч-о-пліч!».

-         Як ти думаєш, первинний майдан відрізняється від теперішнього?

-         Звісно, що так. До першої смерті майдан стояв за Європу, але потім – за Україну! Тепер більшість майданівців роз’їхались по домівках, адже місяцями не бачили своїх сімей, родин, друзів. Інші – пішли служити у Національну гвардію. Багато людей також приїхали після страшних подій у лютому. Зараз вони, на мою думку, трішки розслабились. Але все ж таки майдан стоїть і, якщо щось, він завжди готовий реагувати і відстоювати свою позицію, позицію народу. Він нагадує владі, яку ціну народ заплатив за їхнє перебування у своїх кріслах.

-         Як ти ставишся до хлопців з Небесної сотні?

-         Це були надзвичайно відчайдушні люди! Одного разу Сергій Нігоян сказав дівчині, з якою стояв поруч на Майдані: «Я стою за тебе, за себе, за весь Майдан, за Україну і за тих людей, які не змогли приїхати». Іншого нашого земляка з Тернопільщини Устима Голоднюка також дуже часто цитують. Його слова: «Небо падає!» - досі пам’ятають. Саме так він попереджав майданівців про наступ «Беркуту».

Також дівчина зазначає: «Я хочу знову відвідати майдан та зустрітись із всіма людьми, з якими уже зуміла там подружитись. Я досі стараюся підтримувати із ними стосунки. Це дуже хороші дівчата та хлопці, які приїхали із різних міст України. Деякі з них тепер служать у Нацгвардії. Надіюся, що з ними там все буде гаразд».

Спілкувалась Оксана Войтко

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up