Тернопільщину можуть поділити на 39 громад

Тернопільщину можуть поділити на 39 громад
На 39 громад можуть поділити Тернопільську область. У кожному районі утворять у середньому по дві-три громади. У Тернопільському районі на статус центру нових громад претендують сім населених пунктів

Під час територіального реформування можливі конфлікти. Відтак громад може бути не 39, а трохи більше, оскільки не всі захочуть об’єднуватися за тим планом, який їм пропонують зверху.

Із 4 березня набрав чинність Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Цей закон вважають одним із кроків на шляху до децентралізації. Він передбачає укрупнення сільських рад та надання новим територіальним об’єднанням більшої фінансової незалежності.
У кожному селі буде староста.

Адміністративними центрами громад стануть районні центри, міста обласного і районного значення, а також міста і селища, які мають розвинуту інфраструктуру, економічну активність та розташовані близько до географічного центру території об’єднаної громади. Нові адміністративні одиниці матимуть похідні назви від своїх центральних населених пунктів: Золотниківська громада, Гримайлівська громада тощо.
Керувати об’єднаною громадою буде сільський чи міський голова. У населених пунктах, які увійдуть до складу громади, оберуть старост.   
Закон про об’єднання громад уже набрав чинність, тож наразі кожна область має розробити перспективний план формування територій громад на основі методики, розробленої у Кабміні.

- Під час складання такого перспективного плану виникає багато нюансів, - розповідає заступник голови обладміністрації Леонід Бицюра. - Потрібно врахувати комунікації між населеними пунктами, наявність доріг, а також історичні, етнічні та релігійні особливості територій. Наприклад, уряд при розробці перспективного плану рекомендує звернути увагу на адміністративно-територіальний устрій довоєнного періоду - часів Польщі та царської Росії.

На об’єднання потрібно 230 днів
Наразі ж за основу перспективного плану взяли ті напрацювання, які розробили 10 років тому під час підготовки до проведення адміністративно-територіальної реформи. За цим планом на території 17 районів замість понад 600 сільських рад планують утворити 39 громад (повний перелік подано у таблиці – прим. ред.). Їх  центрами мають стати райцентри, міста та великі села. Та оскільки процес об’єднання завжди проходить важко, кількість громад може бути і більшою, ніж 39.
Леонід Бицюра стверджує, що за його приблизними підрахунками, на об’єднання громад піде близько 230 днів. Це означає, що місцеві вибори, які заплановані на осінь цього року, можуть перенести на весну наступного. Адже до завершення об’єднання громад проводити місцеві вибори немає сенсу.

- Запроваджений закон передбачає добровільне об’єднання громад, - пояснює Леонід Бицюра. - Зрозуміло, що не всі населені пункти захочуть добровільно об’єднуватися. Тому законом передбачені стимулюючі фактори - це субвенції та повернення громадам податку на доходи з фізичних осіб.
Наразі цей податок забрали з доходів сільських бюджетів. Тому частина сіл залишилася без основної статті своїх доходів. Після об’єднання територіальних громад новим адмінутворенням обіцяють повернути ПДФО, а також чималі субвенції на розвиток нових громад.

Тернопіль матиме міста-супутники
- Громади Тернопільського району не мають бачення об’єднання у міську тернопільську громаду, - повідомив сільський голова Байківців Анатолій Кулик. - Ми проводили збори із сільськими головами нашого району. На цьому зібранні ми говорили про можливість об’єднання громад довкола шести нових центрів.
Так, за попередніми планами, центрами громад у Тернопільському районі можуть стати Байківці, Великі Бірки, Великі Гаї, Біла, Почапинці, Березовиця та Плотича.
Щоправда, у попередньому плані, який бере за основу обладміністрація, передбачено, що центрами будуть тільки Тернопіль та Великі Бірки.

Previous Next


Один із пунктів закону рекомендує, що відстань між центрами громад повинна бути не меншою ніж 10 км. Але водночас в іншому пункті йдеться, що фінансово самодостатні сільські ради можуть претендувати на статус центрів громад. Саме цим пунктом і користуються тернопільські приміські села.
Сільський голова Байківців Анатолій Кулик стверджує, що загалом позитивно ставиться до прийняття цього закону.
- А у нас просто немає іншого виходу, - каже він. - У такому вигляді, як зараз, окремі громади не можуть себе профінансувати. Байківецька сільська рада наразі може себе повністю утримати, та ще й допомогти сусіднім селам, які більш віддалені від Тернополя. У випадку утворення Байковецької територіальної громади її річний бюджет може складати 25 мільйонів гривень.

Анатолій Кулик розповів, що з приводу об’єднання територіальних громад мав зустріч із міським головою Тернополя Сергієм Надалом.
-  Ми говорили про співпрацю двох громад, а не про об’єднання, - каже сільський голова Байківців. - Не виключаємо, що з часом наше село може стати містом-супутником Тернополя.
Працівники сільських рад, у яких немає шансів стати центрами громад, можуть по-іншому ставитися до запровадження цього закону, оскільки після проведення реформи вони, по суті, втратять свої робочі місця.
- Таке може бути, - каже Анатолій Кулик. - Але ж недаремно прийняли новий закон про обмеження пенсій працюючим пенсіонерам. Тож значна частина працівників сільрад змушена буде звільнитися. Інші зможуть претендувати на посаду старости. Адже у кожному селі обиратимуть старосту, який працюватиме на постійній основі і входитиме до складу виконкому новоствореної громади.

Райони поки не об’єднують
Закон про добровільне об’єднання територіальних громад стосується тільки сільських рад. Про укрупнення районів тут не йдеться. Проте після об’єднання сільських рад має відбутися і зміна кількості районів. Наразі є кілька проектів укрупнення. За одним із них Тернопільщину планують поділити на три великі райони із центрами у Тернополі, Кременці й Чорткові.
Скільки вдасться зекономити бюджетних коштів на об’єднанні громад, з’ясувати не вдалося.

- Економія буде незначною, - каже заступник голови обладміністрації Леонід Бицюра. - Але основна мета закону про об’єднання громад - це не економія на чиновниках, а намагання розворушити громади. А то подекуди сільські голови лінуються взяти в руки аркуш паперу і написати заявку, щоб отримати 10000 доларів фінансування за проектом ПРООН, хоча у той же час інші стукають — і їм відчиняють. Як результат, у нас уже є села, де вуличне освітлення дають сонячні батареї.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Анонім

    У Барни кофіцієнт IQ нижчий плінтуса,ви просто послухайте його.,а Порошену підходять такі фігури.,ділити вони добре вміють і множити нас на 0 також.
  • Анонім

    За які "заслуги" В.Березовиця стане центром?!  Як вони зможуть себе прокормити, коли за десятки років вони НІЧОГО не зробили для громади, крім ПРОБЛЕМ?! Які заводи-фабрики зможуть дати прибутки, щоб "сельська еліта" далі насиджувала сидні в сільраді?! Знову " ті ж люди в Голлівуді"?! Оце реформа! А ЛЮДЕЙ СПИТАЛИ? Чи САМІ Ділять пірожок?
  • Анонім

    я чув що навпаки з 17 районів робитимуть 3, щоб не утримувати 17 райрад, 17 райадміністрацій, і всіх інших чиновників-нероб з яких толку-0. Кременецький, Тернопільський і Чортківський. а тут хочуть ще навпаки збільшити кількість тих нероб.
  • Анонім

    Маразм крепчал!...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up