«Депутатів можуть використати, як розмінну монету»

«Депутатів можуть використати, як розмінну монету»
Підтримувати, спільно працювати, а в разі необхідності - захищати тих міських депутатів, які пішли у владу не заради своїх вигод, а задля покращення Тернополя, готові члени Громадської спілки “Рада бізнесу Тернопілля”.

Для цього у підприємців, вірять, є і сила волі, і необхідні ресурси.

- Новообрані депутати повинні розуміти, що громадськість чи бізнес готові їх підтримати і допомогти, якщо вони, в свою чергу, й самі морально готові змінити імідж влади, - каже голова Громадської спілки “Рада бізнесу Тернопілля” Олександр Бораковський. - Тому ми зараз говоримо про те, що готові допомагати та підтримувати. Вірю, що й інші активні громадські організації Тернополя готові. Спільно ми можемо кардинально змінити ситуацію, головне - бажання. Чому підприємці виступили з такою ініціативою? Все просто. По-перше, бізнес повинен бути відповідальним, за місто у тому числі. Ми є великими платниками податків, з яких формується бюджет міста. Надаємо, робочі місця - це також вагомий внесок у розвиток міста. По друге, всі ми працюємо в Тернополі, і це логічно, що ми за прозорі і чесні правила гри, де немає відкатів, поборів, пресингу. Щодо того, чому заговорили про захист депутатів, то у нас є інформація про тиск на частину обранців.

Тиснути почали через бажання різнофракційних депутатів усупереч волі їхніх партій об'єднатися для ключових голосувань.

Відео дня

Йдеться про:

- регламент сесії, яким можна розширити повноваження депутатів, запровадити відкритість, обмежити владу виконкому;

- обрання секретаря, який задля балансу сил мав би бути не людиною мера;

- затвердження заступників, які будуть працювати, а не діяти, як попередній заступник Сергія Надала Володимир Камінський.

“РБТ” жодним чином не впливатиме на вибір чи дії депутатів, а лише сприятиме тому, аби ключові рішення депутати приймали свідомо, добровільно і самостійно.

- Ми вже знаємо приклади "депутатів-роботів", як у місті чи області, так і в парламенті, - каже член Громадської спілки “Рада бізнесу Тернопілля” Ярослав Колодій. - Місія депутата - не прийти, натиснути кнопку, не вникаючи у суть голосування, і піти, а проаналізувати, що він робить і які будуть наслідки. Ми прагнемо переконати депутатів, що довіра людей - це більше, ніж гроші і стосунки з однопартійцями. Служити громаді чи виконувати вказівки “зверху” - це рішення кожного депутата! Повішати бігборд із подякою за довіру - це надто мало. Відновити довіру громадян до чиновників можна тільки прозорими діями. “Рада бізнесу” проводить зустрічі з депутатами від різних політсил, і складається така ситуація: є партії, які вже ділять посади та впливи, а є депутати, які не хочуть бути розмінною монетою. Це сумно, що людей, яких обрала громада, використовують, як шахові фігури: от вам плюс декілька голосів, а ви нам дві посади начальників управлінь. А хто не згідний - репресії…

Підприємці "Ради бізнесу Тернопілля" налагодили хорошу комунікацію з представниками різних фракцій. Тож у разі необхідності збиратимуть термінові наради за участі ЗМІ та інших громадських організацій.

- Між владою та бізнесом повинна бути адекватна співпраця і довіра, - каже член ГС “РБТ” Ігор Гирила. - А підкилимні і кулуарні ігри вже мають зникнути. Є депутати, є очікування людей, є підтримка бізнесу та громадського сектору – працюємо!

В Тернополі потрібні громадські експертні комісії (ГЕК)

ГЕК – ініціатива, яку "Рада бізнесу Тернопілля" спільно з громадськими організаціями й активістами має намір реалізувати у місті. Суть задуму проста: при постійних депутатських комісіях міської ради працюватимуть консультативно-дорадчі органи – "громадські експертні комісії". Якщо задум вдасться втілити - це буде величезний крок до прозорості влади.

- Такі ГЕК вже діють у Сумах, - каже секретар-референт “Ради бізнесу Тернопілля” Христина Феціца. - Тобто громадськість присутня під час розгляду всіх питань, які згодом виноситимуть на сесію. Люди мають доступ до докладної інформації - з прізвищами, адресами, умовами. Тобто ще за декілька тижнів до сесії знають, за що і для кого голосуватимуть депутати. Тож якщо на комісії громада помітить порушення закону, «дерибан», підігравання своїм – вона зможе завадити голосуванню. Тепер таких механізмів зупинити порушення немає, адже часто проекти рішень, які розміщують на сайті міської ради перед сесією, – це речення чи два, без-яких подробиць.

Створення ГЕК у Тернополі реальне, адже у статуті громади прописана можливість громадської експертизи. Єдине, чого бракує, то це розробки положення про такі комісії та його затвердження. Спільно з громадським сектором і юристами «Рада бізнесу» створить таке положення. Сподіваються в "РБТ" й на підтримку депутатів, від яких чекають затвердження наміру.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up