Партнер рубрики Події

Колектори вимагають гроші у пенсіонерки

Колектори вимагають гроші у пенсіонерки
Від Імексбанку у Тернополі залишилася лише вивіска
Пенсіонерка стверджує, що повністю сплатила кредит у банку. От тільки того банку, де вона брала гроші, вже немає. На „гарячій лінії” установи кажуть, що кредит не погашений. Тим часом жінку тероризують колектори.

Залякування поліцією та судами у разі невиплати кредитного боргу вже декілька місяців отримує жителька села Вербовець Лановецького району Марія Бочковська. Жінка стверджує, що виплатила кредит, проте хвилюється, чи справді все добре, та й боїться погроз. Читачка у розпачі звернулася у редакцію з проханням допомогти порадами, як бути в такій ситуації. Адже на всі можливі телефонні номери і „гарячі лінії” вона зверталася, але відповіді не знайшла.

Кредит на ремонт житла Марія Бочковська взяла у квітні 2014 року у відділенні «Імексбанку», що на площі Героїв Євромайдану у Тернополі. Сума кредиту – 3300 грн, сплатити його жінка повинна була за рік. Тож упродовж року щомісяця вона чемно сплачувала кредит через відділення інших банків із райцентру.
– Я все оплачувала вчасно, маю квитанції, – каже читачка. – Мене попередили, що у разі несплати штраф за перший місяць – 200 грн, а далі щомісяця – 500 грн.

Банку вже немає
У травні 2015 року Марія Бочковська завершила виплату кредиту і вирішила повідомити про це відділення «Імексбанку» у Тернополі, де брала кошти. Виявилося, що банку вже немає («Імекбанк» на стадії ліквідації – прим. авт).
– Я спершу зателефонувала за номером банку, який вказаний у договорі, але ніхто не підняв слухавки, – розповідає пані Марія. – Потім знайшла номер телефону інспектора, яка оформлювала мені кредит, і звернулася до неї. Вона сказала, що цього банку вже нема, і вона вже там не працює. Тоді я поїхала до Тернополя в «Імексбанк» і лише поцілувала клямку. Банку там справді немає, двері зачинені. Намагалася додзвонитися у центральне відділення «Імексбанку» в Одесу – безрезультатно. Через півроку, десь у грудні 2015-го, мені почали телефонувати невідомі на домашній і мобільний телефони, вимагали сплатити борг. Ось навіть сьогодні зателефонували, нічого не пояснювали, лише повідомили: «Прошу сплатити борг, у вас є ще два дні» і кинули слухавку.

Дзвінки й листи
Окрім усних звернень, до Марії Бочковської почали приходити і письмові погрози. Листи підписані від імені групи компаній «УКГ» (Універсальна колекторська група – прим. авт.)
– Мені навіть повістка до суду прийшла. Слухання, згідно з цим «документом», мало відбутися 22 грудня 2015 року о 14.00 у Лановецькому районному суді, – каже Марія Бочковська. – 21 грудня я саме була в райцентрі і вирішила піти в суд, щоб запитати, чи правда це все. Та мені сказали, що це афера, навіть печатка не їхня. Сказали не звертати на це уваги. А як не звертати? Я вже не маю сили це все терпіти. Я пенсіонер, а мене так смикають щоразу. Ті дзвінки вже мене так вимучили... Дуже боюся, щоб не сплачувати боргів до кінця життя.
У листах вказані номери „гарячих ліній”, за якими можна звертатись. Жінка каже, що телефонувала і туди. Там їй пояснили, що рахунок банку помінявся, відповідно, жодні кошти туди не надійшли.
– Мені нічого не повідомляли про зміну рахунка, – стверджує жінка. – А там пояснюють, що повідомили, мовляв, подивіться в інтернеті. Але ж у мене нема ні інтернету, ні електронної адреси. Куди я мала дивитись?

У листах – шантаж
Оскільки Марія Бочковська живе у селі і не має можливості приїхати в редакцію, листи, які жінка отримувала з приводу кредиту, нам приніс її син Анатолій Журибіда. Чоловік каже, що йому теж доводилося спілкуватися з людьми, які телефонували до матері з погрозами щодо несплати кредиту. Телефонують, як він каже, то чоловік, то жінка. Зазвичай розмову починають російською, а коли чують, що абонент говорить українською, переходять на мову співрозмовника.


– Одного разу я підняв слухавку, а мені кажуть: «Хочете уникнути проблем, сплатіть борги», – пригадує чоловік. – Кажуть, що інакше приїдуть та будуть описувати майно.
Пан Анатолій показує інформаціїну карту клієнта, видану його матері в «Імексбанку», коли та брала кредит. Там вказана дата отримання кредиту, рахунок для погашення, номер договору позичальника, дата внесення коштів, розмір штрафів у разі невиплати. Також чоловік приніс листи, адресовані його матері від групи компаній УКГ. Зі змісту видно, що людей шантажують та маніпулюють ними.
Так, у листі від 13 березня 2016 року повідомляють, що справа Марії Бочковської перебуває у роботі претензійно-позовного відділу юридичного департаменту. І що цей відділ планує подавати на жінку позов до суду. Мовляв, їй неодноразово йшли на поступки, пропонували лояльні фінансові пропозиції та оплату заборгованості частинами. У листі також звертають увагу, що вже підготували заяву до правоохоронних органів, аби там розібралися у ситуації. Але подадуть цю заяву лише тоді, якщо жінка не сплатить боргу. Встановили пані Марії термін, до якого вона має сплатити борг у розмірі 4956,16 грн – до 25 березня 2016 року. Якщо ні, то після розгляду у поліції заяви про несплату кредитної заборгованості ТОВ «УКГ Фінанс» готуватиме заяву до суду.
«Зупиніть подачу заяви в органи МВС, сплатіть 4956,16 грн», – написано у листі та виділено жирним шрифтом. До листа додали копію повідомлення в органи МВС та контакти. Причому заява про те, що жителька Тернопільської області не сплачує кредит, написана на ім’я начальника ГУ ГУМВС в України у Києві Коробову, заявник – ТОВ «УКГ Фінанс».
Нагадаємо, що «повістка» до суду пані Марії приходила значно раніше – ще у грудні 2015 року. Разом із «повісткою» прийшло ще й роз’яснення про те, як її анулювати. У листі вказано, що борг перед «Імексбанком» – 4460 грн. І далі: «Ви проігнорували вашу останню досудову пропозицію, тепер кошти зніме виконавча служба через рішення суду. Як анулювати повістку? Сплатити борг до 21.12. 2015».
До слова, ця повістка надіслана за підписом та печаткою директора департаменту для роботи з проблемною заборгованістю ТОВ «УКГ Фінанс», тоді як судові повістки надсилають від імені суду та нібито з його печаткою.

З’ясуйте, чи надійшли кошти у банк
Заборгованість за кредитом банку, навіть якщо у нього ввели тимчасову адміністрацію, а згодом ліквідували, все одно доведеться сплатити, пояснює фінансовий експерт Богдан Адамик.
– Якщо ж людина сплатила кошти, потрібно перевірити, чи надійшли кошти у банк, – каже він. – Це можна зробити, зателефонувавши у Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, як у випадку з «Імексбанком». На інтернет-сайті банку є телефон „гарячої лінії”, де також можна отримати відповідь про заборгованість. Важливо знати, чи дійшли сплачені кошти до «Імексбанку». Можлива ситуація, коли людина сплатила у райцентрі кошти через банк, який згодом визнали неплатоспроможним і ввели там тимчасову адміністрацію. Тобто кошти з цього банку не надійшли в «Імексбанк» або надійшли з певною затримкою. Відповідно, виникли штрафні санкції. Найкраще зателефонувати на „гарячу лінію” в «Імекбанк» і все з'ясувати.
Журналіст «RIA плюс» звернулася у фонд гарантування вкладів фізосіб. Там сказали, що інформацію щодо кредиту можуть надати лише в Центральному відділенні «Імексбанку» в Одесі. Телефонувати можна за телефоном „гарячої лінії” 0482-36-56-98. Журналіст звернулася за цим номером, де повідомили, що кредит Марії Бочковської справді не погашений. Яку суму потрібно сплатити, тут скажуть тоді, коли жінка повідомить свої паспортні дані і дату народження, що і радимо їй зробити. Також працівниця „гарячої лінії” повідомила, що АТ «Імексбанк» змінив реквізити для зарахування коштів на погашення кредитної заборгованості. На питання, чи повідомляли про це клієнтам, жінка відповіла, що інформація про зміни є лише на сайті банку. Редакція «RIA плюс» сподівається, що наші поради стануть корисними для вирішення проблеми нашої читачки. Ми будемо відстежувати цю ситуацію.

Коментар
Василь КОГУТ, адвокат:
– У законі прописано, що сторона договору (кредитор) може уступити право вимоги боргу третій особі, причому згоди на це другої особи (позичальника) не треба. Якщо ж друга особа хоче передоручити сплату свого боргу третій особі, потрібна згода кредитора. З одного і другого боку закон дозволяє заміну сторони в договорі. Тож, використовуючи цю норму закону, банк уступив вимогу боргу третій особі – колекторській компанії. На яких умовах – це банківська таємниця. У ситуації, про яку розповіла читачка, треба зберегти всі квитанції та договір про оформлення кредиту і не боятися суду. Тут врятує тільки суд! Тож якщо телефонуватимуть із подібними погрозами, потрібно так і казати: «Я не збираюся вам нічого платити, бо кредит уже сплатила. Якщо у вас є інші дані, подавайте до суду і він усе вирішить». Якщо залякування колекторів загрожують життю та безпеці людини, можна також написати заяву до поліції.

 

 

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Діонісій

    треба зберігати всі чеки і договори,

    я так робив і я захищений, брав колись кредит, магазин побутової техніки був в ЦУМ, оплатив все, через два роки, вже магазина того там не було, почали дзвонити. ти маєш не заплачений кредит кажуть.

    з банку виписки зкинув, кажуть то подделка, нам оригінали відправте по пошті, сказав, що в прокуратуру місцеву подам заяву, вони з оригіналами розберуться, відпало, відразу.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up