Як перевірити молочні залози безкоштовно та де знайти мамолога? Ми склали інтерактивну карту

Як перевірити молочні залози безкоштовно та де знайти мамолога? Ми склали інтерактивну карту
  • Будь-яке захворювання грудей можна вилікувати за умови ранньої діагностики. Саме тому проходити обстеження хоча б один раз на рік – обов'язкове правило для кожної жінки.
  • Як зробити це безоплатно – читайте. 

У 2021-му – на Тернопільщині рак молочної залози діагностували у 324 жінок. За вісім місяців – у 181. Попри війну річний показник точно не буде нижчим за минулорічний, прогнозують медики. Якщо говорити про стадії, то 34% випадків виявлення недуги – на третій і четвертій стадіях, а це говорить про запущеність процесу (!). Медики закликають усіх жінок – проходити регулярні огляди. Однак чи зважають на ці поради?

Як часто обстежуються

Для початку ми вирішили з’ясувати, як часто жінки обстежуються, чому затягують із візитом до лікаря: не можуть знайти час, спеціаліста, нема коштів, мають страх чи є інші причини. Для цього провели анонімне опитування в соцмережах.  

Респондентки поділилися на кілька категорій: тих, хто регулярно (щонайменше раз на рік) проходять огляд; тих, хто нарікають на брак компетентних спеціалістів у Тернополі; тих, хто бояться йти на прийом, і тих, хто не може дозволити собі регулярні обстеження через нестачу часу та дороговартісність обстеження.

Кабінет УЗД

Ми обрали найбільш показові коментарі, які вказують на причини.

«Ціна, нема часу, нема хорошого лікаря. Це точно те, що стримує».

«Хто знає, чи є в Тернополі доказові мамологи? Бо лікування неіснуючих хвороб, травки-муравки та фуфломіцини – це сумно».

«Кожного року роблю УЗД грудей».

«Я довго збиралася, а от минулого тижня записувала чоловікову маму і «під шумок» себе. Чисто для профілактики, бо вік вимагає турботи завчасно».

«Як виявилося, проблема не частого звернення до мамологів – відсутність належної просвітницької діяльності ще зі шкільного віку, всі знання обмежуються уроками біології».

«Велика кількість мамологів у місті, та лиш із власних порад у групах соцмереж жінки взнають про хорошого чи не дуже лікаря і в принципі про таких лікарів».

«Немає у відкритому доступі інформації про лікарів зі сторони, їх професійності, а не лише родився/хрестився/ закінчив універ в такому– то році...»

«Щодо проблем у Тернополі – якщо ти береш направлення у сімейного лікаря до профільного спеціаліста, то це не є дорого... Просто наш соціум сам навчив, що завжди треба «пхати» в карман».

Ось лише кілька дописів жінок, які чудово демонструють картину. Щоб бути корисними для наших читачок не тільки в обласному центрі, а й за його межами, ми вирішили узагальнити та нагадати основну інформацію, куди йти, де шукати спеціалістів.

Де шукати і що робити

Найперше – звернулися у обласний Департамент охорони здоров’я, аби уточнити, як, власне, функціонує мамологічна служба в області, де жінкам із віддалених селищ і містечок шукати мамологів, як пройти обстеження безкоштовно. Щодо останнього пункту, наголошуємо особливо! На офіційному ресурсі НСЗУ знаходимо наступну інформацію: до Програми медичних гарантій входять шість безоплатних інструментальних досліджень для раннього виявлення онкології, серед яких: мамографія, колоноскопія, гістероскопія, гастроскопія, цистоскопія та бронхоскопія.

«Ці медичні послуги безоплатні за електронним направленням від сімейного або лікуючого лікаря. Саме лікар визначає необхідність проведення обстеження», – йдеться в повідомленні.

Як розповіла нам у телефонній розмові керівниця обласного Департаменту Ольга Ярмоленко, обласний онкологічний диспансер – єдиний медичний заклад в області, який готовий надавати спеціалізовану допомогу жінкам, які мають онкозахворювання чи підозру на них. Також саме тут і зосереджена вся мамологічна служба області. За її словами, панянкам із селищ, міст чи містечок області, перш за все, потрібно звернутися до свого сімейного лікаря чи гінеколога, а ті вже за потреби скерують до спеціалістів у онкодиспансер. Іншого варіанту не існує. На запитання, які програми розроблені областю задля ведення активної профілактичної роботи щодо ранньої діагностики раку молочної залози, чи є виїзні консультації медиків у райони, посадовиця відповіла: «Під час війни? Кожен повинен дбати про власне здоров’я. Так живе весь світ. Ніхто ні за ким ганяти не буде». Дати розгорнутий відеокоментар пані Ярмоленко відмовилася, мовляв, у неї нема часу на це.

Операційна. Ось тут проводять оперативні втручання

Отож, для початку підсумуємо. Де б ви не проживали, перше правило – зверніться до свого сімейного лікаря, із яким підписана декларація, або до гінеколога. Сімейний лікар оформить електронне направлення, з яким ви можете потрапити на прийом у Тернопільський обласний онкологічний диспансер.

Що безкоштовно

У від 20 до 40 років медики рекомендують раз на пів року–рік робити УЗД–діагностику грудей, яку зазвичай проводять на 5-10-й день циклу. Жінкам після 40 років необхідно раз на рік проходити скринінгову профілактичну мамографію (це неінвазивний метод діагностичного обстеження, що дозволяє з точністю до 98,1% виявити злоякісні новоутворення на ранніх стадіях – прим. авт.). Вона дозволяє помітити перші зміни у тканинах набагато раніше, ніж будь-який інший метод обстеження. Як з’ясували журналісти «20 хвилин», саме тут ви маєте повне право на безоплатні консультацію спеціалістів, УЗД–обстеження, мамографію тощо.

У онкодиспансері є два кабінети УЗД, де жінки можуть безоплатно пройти діагностику. Натомість у приватних центрах вартість послуги стартує від 300–350 грн.

– Скористатися послугою безкоштовно – абсолютно не складно. Зверніться перед тим до лікаря–мамолога, і ви легко отримаєте необхідне направлення, – пояснює лікар УЗД–діагностики онкодиспансеру Ольга Болюх. – Ультразвукова діагностика молочних залоз призначається задля визначення різного виду утворень: доброякісних і злоякісних. Процедура є повністю безпечною і безболісною. А завдяки новітній ультразвуковій системі, яку використовуємо в закладі, вдається виявити новоутворення найдрібніших розмірів – максимально точно і швидко.

Жінкам, яким виповнилося 40 років, або ж і молодшим, якщо є суттєві підозри на наявність пухлинного процесу, назначають мамографію. Це – неінвазивний метод діагностичного обстеження, що дозволяє з точністю до 98,1% виявити злоякісні новоутворення на ранніх стадіях патологічного процесу задовго до появи першої клінічної симптоматики. Застосовується як основний метод або як скринінг (первинна діагностика) додатково до інших способів діагностики: рентгену, МРТ, КТ.

Вартість проходження мамографії у приватних кабінетах, за нашими даними, у середньому до 1000 грн. Але ви можете пройти обстеження безоплатно (!) Кабінет №8, що в поліклінічному відділенні закладу, працює з понеділка по п’ятницю, із 8.00 до 14.00.

Палати покращеного комфорту

– Апарат може робити не лише мамологічні знімки, а й працювати в режимі комп’ютерного томографа для виявлення локалізації процесу, і дає цифрове зображення, яке було раніше для наших пацієнтів недоступним. Якщо звичайні мамографи роблять лише знімок молочної залози, то тут ми робимо знімки зрізами, пошарово. Це забезпечує значно кращу діагностику і дає можливість реально врятувати тисячі життів. Крім того, мамографічне обстеження є основним інструментальним методом діагностики не лише злоякісних захворювань молочної залози, а й доброякісної патології та дозволяє проводити скринінг-обстеження ще на доклінічних стадіях, коли жінка навіть не знає про проблему. Усі дані зберігаємо на диску та безкоштовно віддаємо пацієнткам, – розповідає нам завідувачка рентген–діагностичного відділення Тетяна Григоренко.

Як обрати лікаря

99% жінок, які отримують лікування у Тернопільському обласному онкодиспансері, мають верифікацію діагнозу. Тобто він підтверджений морфологічно – за допомогою гістології чи цитології. Останнім часом застосовують також імуногістохімію – обстеження, яке дає можливість визначити чутливість пухлини до того чи іншого виду лікування (гормональної, хіміотерапії тощо). Про це під час зустрічі розповідає директор Леонід Шкробот.

Проблем із медичним персоналом у обласному онкодиспансері, навіть незважаючи на війну, немає, запевняє очільник. Загалом роботу закладу забезпечують 400 медиків, з них 90 – лікарів.

Чим раніш виявити проблему, тим вищі шанси на одужання

Консультативні прийоми здійснюють щодня на базі поліклініки. Записатися на прийом можна в реєстратурі.

– Ми закликаємо всіх жінок проходити профілактичні огляди, дбати про власне здоров’я та дослухатися до наших порад. Тільки спільна та злагоджена робота лікаря–пацієнта допомагає досягнути бажаного результату, – наголошує пан Шкробот.

При лікуванні раку молочних залоз застосовують усі доступні в онкології методи. Зокрема – хіміотерапію, променеву терапію, оперативні методи лікування та гормональну терапію.

– З'являються все більш агресивні форми раку молочної залози в молодому віці. Тож і підходи в лікуванні змінюються. Надважливим лишається вчасна діагностика – І і ІІ стадії, коли є можливість провести лікування із застосуванням органозберігаючих операцій. Ми проводимо орієнтовно 20% таких оперативних втручань. Це – секторальні резекції із діагностикою лімфатичних вузлів, або лімфаденектомія (хірургічне видалення однієї або кількох груп лімфатичних вузлів – прим. авт.), якщо там підтверджується ураження, – пояснює керівник онкодиспансеру Леонід Шкробот. – Зберігаємо груди, їхній об’єм, після того можна провести реконструкцію, встановити імпланти тощо.

Лікарі оперують, незважаючи на ситуацію в країні

У онкодиспансері є сучасний апарат, який використовують для променевої терапії, іонізовані випромінювання застосовують з лікувальною метою. Променева терапія є важливим методом лікування, адже ракові клітини ростуть і діляться швидше, ніж більшість здорових, що їх оточують.

У Тернополі наразі застосовують всі схеми хіміотерапії, у тому числі високодозні, яких ще кілька років тому не робили. Також у закладі є можливість проводити терапію одного дня, що знижує фінансове навантаження для закладу та пацієнтів.

ДОВІДКА

вулиця Романа Купчинського, 8

+38 (097) 700-83-58

+38 (0352) 26-86-30

(Реєстратура)

Пн, Вт, Ср, Чт, Пт – 08.30 - 16.30 – без перерви

Сб, Нд – вихідний

Обстеження у приватних центрах

Отримати консультацію у мамолога та пройти УЗД–обстеження молочних залоз можна також у приватних центрах Тернополя, а також у ваших районах. Ми зібрали інформацію в Тернополі, представлену на сайті каталогу – https://top20.ua/tr/tag/mammolog.html.

Тут можете глянути контакти закладів, а також відгук про лікарів.

 У таблиці подаємо кілька приватних медичних центрів. 

Назва закладу

Графік прийому мамолога

Вартість першого прийому

Вартість УЗД молочних залоз

ТІНМЕД, вул. Котляревського, 69/159

вт, чт, пт

500

300

Клініка професора Стефана Хміля, вул. Стадникової, 9

вт, пт

550

300

Оксфорд Медікал, вул. Качали, 5

вт, чт

470

370

AVIDA, вул. Петлюри, 1А (будинок АТБ, 4 поверх)

пн–чт

400

350

Віасан, вул. Медова, 20

вт, чт після обіду

400

350

 Інформацію по районних центрах дивіться на інтерактивній мапі. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Papa Rimskiy

    Бесплатно тільки хуєм по писку😁
  • Марія Шпилик

    Нема там ніяких обстежень безкоштовно!
  • Алла Дублянська

    Нема нічого безкоштовного!!! Все в онкодиспансері платне!!!

    Марія Шпилик reply Алла Дублянська

    Алла Дублянська це правда, сама лікуюся вже 6 років.

    Люба Андрущенко reply Алла Дублянська

    Алла Дублянська
  • Оксана Щаслива

    Відколи УЗД обстеження і мамографія безоплатні???

    Любов Тєльнова reply Оксана Щаслива

    Оксана Щаслива Я УЗД робила безкоштовно. По направленні часткового лікаря.

keyboard_arrow_up