Партнер рубрики Події

На Тернопільщині камінь і надалі добувають у Нацпарку

На Тернопільщині камінь і надалі добувають у Нацпарку
У Бучацькому районі браконьєри добувають камінь у "Дністровському каньйоні"
Потребою хліба, браком роботи та грошей, необхідністю добувати хату чи огорожу пояснюють браконьєри незаконний видобуток каменю у Національному природньому парку «Дністровський каньйон».


І хоч знають, що чинять зле, від  роботи у нелегальних копанках відмовлятись не збираються. Про це повідомляють активісти ГО «Скеля», що нещодавно разом із "кіборгами" відвідали село Сновидів. Там місцевих вкотре застали за роботою.

  
- Як тільки приїхали, почули стукіт і, зорієнтувавшись за ним, застали робітників. Пояснення у людей прості – нема на хліб, - кажуть активісти. – Вони розповідають, що виходу у них нема, роботи нема. Тож і рятуються, як можуть.  Приміром, один із чоловіків розповів, що за машину каменю він  отримує 800 грн, 200 з яких віддає ще й комусь, хто допомагає завантажувати машину. При цьому, щоби набити  тих  вісім кубів каменю,  працюють два тижні.   

Утім, у такі пояснення активісти не вірять, оскільки видобуток каменю у  природній пам’ятці триває  не перший рік. І нелегальні копанки тягнуться на кілька кілометрів. Відтак, за умов такого видобутку, не йдеться про брак коштів на хліб, а про функціонування повноцінного  нелегального бізнесу. 


- Люди скаржились, що нема попиту, - кажуть активісти «Скелі». – Скаржились, що відколи почали військові дії, то за каменем ніхто не приїжджає. Причому, такі заяви обурили кіборгів, що були з нами. Оскільки, чимало  тамтешніх мешканців працюють або у таких нелегальних копанках, або виїжджають на заробітки у Росію.  З цього села нема ні однієї людини, яка б зараз перебувала у зоні АТО. Бо їм не дозволяє віра. 

Відео дня


Як повідомили активісти, місцевих порушників вони передали голові сільради. Той викликав міліцію. Як результат  - порушене кримінальне провадження за ст. 240 КК. Але чи отримають якесь покарання  чоловіки - ще питання.

-У липні 2014 на гарячому у Сновидові  був спійманий місцевий мешканець, - кажуть активісти. – І як покарання він отримав умовний термін. То ж про яку боротьбу і яке збереження природніх пам’яток може іти мова

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:05 Тернополяни бігтимуть задля підтримки військових 20:02 П’яний водій, який збив жінку і втік з місця ДТП, у суді відбувся штрафом 19:01 Де дивитись Євробачення-2024 та як голосувати у півфіналі play_circle_filled 18:15 Три роки умовно для водійки, яка під наркотою в’їхала в Катедру Від читача 16:53 Майже 600 переселенців шукають роботу на Тернопільщині 17:55 На яких вулицях 8 травня чекати відключень світла 17:05 Чоловік з Тернопільщини за 9 тисяч переправляв військовозобов'язаного через кордон 16:23 Зупинили кровотечу до приїзду швидкої: у Зборові патрульні врятували чоловіка 15:40 Як отримати лікарняний дистанційно: покрокова інструкція 15:02 Ні відстрочки, ні бронювання не маю: як журналістка «20 хвилин» ходила на пару до Володимира Труша 14:25 У Збаражі затримали чоловіка за розпивання алкоголю на зупинці, він мав при собі рюкзак з боєприпасами 13:43 Тернополян просять утриматись від відвідування парків 12:55 Двоє людей за добу втопились у річках Тернопільщини 12:09 Яку їжу за знижками продають у супермаркетах Тернополя photo_camera 11:35 Заплатив 9 тисяч доларів, взяв надувний човен і — на Дністер: прикордонники про мешканця Тернопільщини play_circle_filled 10:55 У Тернополі «на щиті» проводжають трьох загиблих героїв play_circle_filled photo_camera 10:15 На мальовничому озерці в Ланівцях оселився лебідь (ФОТО ДНЯ) photo_camera 09:40 Вимагав хабар у 300 тисяч доларів за землю: судитимуть ексдепутата райради з Тернопільщини 09:03 Тернополянок запрошують на благодійний марафон 08:00 7 травня на Тернопільщині оголосили штормове попередження — прогнозують грози
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up