Партнер рубрики Події

На запитання відповіла Лілія Мусіхіна (ЗАПИС ПРЯМОЇ ТРАНСЛЯЦІЇ)

На запитання відповіла Лілія Мусіхіна (ЗАПИС ПРЯМОЇ ТРАНСЛЯЦІЇ)
Весна у Тернопіль приходити ніяк не хоче, і закликати її у нас із гостею чату не вийшло. Можете пересвідчитися, переглянувши відеозапис нашої зустрічі.

Нагадаємо, 27 березня 2013 р. ми вітали у себе Лілію Мусіхіну - чудову жінку, яка знає стільки народних звичаїв і традицій, а головне - розуміє їх, що навіть 1,5 години на розмову не вистачило..

Ось вам коло наукових зацікавлень цієї різносторонньої особистості: вірування, традиції, формування системи харчування та харчових табу, проблема тіла і тілесності в українській культурі, народна магія, культура замкнутих етнографічних груп, зародження й еволюція свідомості, народна теогонія та антропогонія, космогонія та есхатологія. Якщо чесно, що означають деякі терміни, ми досі не знаємо. Але дізнатися у прямому ефірі із 17.00 до 18.30 чимало такого, що жоден гість у студії поки що не розказував.

Відео дня
> - Хотіла прийти до вас свіжою, - каже Лілія Мусіхіна перед початком чату. - Але не вийшло. Знову лягла спати о третій ночі... Усе - через ту книжку, яку готую до друку. Сподіваюся, днями все-таки буде фініш...

Насправді, пані Лілія - справжній науковець, хоч і не має поки що вченого ступеню. Фото, які нам люб’язно надала гостя, також багато про неї розповідають. До скепсису з боку частини читачів вона була готова. Сприймала неприємні коментарі спокійно.

Нагадаємо, Лілія Мусіхіна – авторка книги "Магія українців устами очевидця". В анотації йдеться, що це - не теорія, а її особисті дослідження, зроблені під час експедиційних розвідок. Її праця ґрунтується на особистих зустрічах і розмові із мольфарами, відьмами, знахарями та очевидцями магічних дій. Етнолог і фольклорист Лілія Мусіхіна чимало років вивчає народні вірування, неодноразово сама була очевидицею обрядів, магічних дій тощо.

- Як в моє життя увійшло зацікавлення народною магією, сказати важко, - розповідає жінка. - Може, коли у селі часто вимикали світло, куди батьки спроваджували нас з сестрою на літо і бабуся, аби втихомирити свій десяток онуків розповідала історії про сусідок-відьом, про перевертнів, що гуляють селом опівночі, про мертвого та живого упирів?… Не знаю. Але одного разу зрозуміла, що щось у цьому є. Вічне, правдиве і правильне. І як би ми не закривали на нього очі, як би не відхрещувалися від нього, воно живе в нас…

Довідка

Лілія Мусіхіна народилася 21.09.1978 р. Закінчила школу №11. У 1998 р. закінчила Тернопільський кооперативний технікум ("художник-оформлювач по рекламі". У 2008 р. закінчила Тернопільський національний педуніверситет (спеціальність "Педагогіка і методика середньої освіти. Українська мова та література").
2010-2011 рр. - редактор рукодільних видань у ПП Тріль І.П.
2006-2010 рр. - редактор дитячих видань  у ПП Тріль І.П.
2001-2005 рр. – керівник гуртка військово-патріотичного виховання у школі №16.
2000-2001 рр. - керівник гуртка військово-патріотичного виховання у школі №8.
Додаткові відомості:

2012 – координація зйомок фільму "Красне – ключова станція переселень. Історія переселених жінок" (спільний проект Україна, Польща, Німеччина).

2012 – вихід друком книг "Магія українців устами очевидця" , "Магія гір. Чарівне в житті гуцулів", книги-календаря народних свят та звичаїв "Золотий корінь".

2011 – вихід друком статті «Символіка курки та півня у світовій та українській магічній культурі» у Всеукраїнському народознавчому часописі «Берегиня»(№9(71).

2011 – вихід друком книги-календаря народних свят та звичаїв «Знахар, 2012» (Видавництво «Діана+»)

2010 –  вихід друком книги-календаря народних свят та звичаїв «Знахар, 2011» (Видавництво «Діана+»)

2011 – творчий вечір  «Магія гуцулів» у Фундації святого Володимира (Краків,Польща);

2011 – доповідь на науковій конференції у Ягеллонському університеті на тему «Час і простір у магії гуцулів».

2010 – вихід друком статті «Захисна та очисна функція вогню у народній магії гуцулів Верховини» у збірнику наукових праць Ягеллонського університету «Культура сучасної Гуцульщини»

2008 - вихід друком статті «Семіотична природа писемної культури східних слов’ян» у збірнику наукових праць ПВНЗ ТЕІПО «Славістичні записки» (Серія:Літературознавство. Випуск №3(7).

2008 - вихід друком статті «Український весільний фольклор» у збірнику наукових праць ПВНЗ ТЕІПО «Славістичні записки» (Серія:Літературознавство. Випуск №4(8).

Має досвід експедиційної роботи.

Заміжня, виховує доньку. Електронна адреса: [email protected].

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (33)
  • Anonymous

    О,прикол.А хто мій коментар-пропозицію видалив??? Але ви вже.
  • Anonymous

    Як думаєте можна продати душу дьяволу,за бажання??і як це зробити?
  • Anonymous

    Лілю, розкажи, б-ска, про "Золотий Корінь" видавництво "Мандрівець"

    Anonymous reply Anonymous

    До Інґвар 27/03/2013 14:24 Дякую своєму другові за те, що він включився у дискусію.. Люблю бувати у гостях у цьому видавництві. У кометарі йдеться, посуті, про видання - календар. Там є чимало інформації, якою можна користуватися. Навіть рецепти знайдете. Поради щодо зільництва. Як приготувати обід та чимало інших порад.
  • Anonymous

    Лілю, розкажіть про весільну обрядовість наших предків? як відбувався обряд весілля? коли зявилися обручки і що вони уособлювали на зорі української культури?

    Anonymous reply Anonymous

    До Оля Терещук 26/03/2013 12:16 Це надзвичайно велика тема. Треба за кавою години дві розповідати. Думаю, 10-ту частину скажу. Багато форм одруження було. Говорити про це можна дуже довго... Прочитаєте про це докладно за рік-два у моїй новій книжці. Єдине скажу: обручки - дійсно новотвір. Раніше ознаки подружжя були іншими: хустина, соблива вишивка...

    Anonymous reply Anonymous

    Олю, дитинко, поґуґли, сходи до бібліотеки і не мороч людям голови )))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up