Партнер рубрики Події

Риболовля в нерест: майже кілометр сіток та 50 кілограмів риби

Риболовля в нерест: майже кілометр сіток та 50 кілограмів риби
Конфіскований човен, 50 кілограмів риби з ікрою, близько кілометра сіток, штраф майже 10 тисяч гривень та загроза кримінальної відповідальності — результат спільного рейду тернопільських громадських активістів та громади Чортківського району.

Правоохоронці теж доклались до ситуації, але виглядало так, вважають активісти, що їх завданням було відмазати підозрюваних.

- В неділю ми були на зборах громади Чортківщини, щодо одного "хорошого чоловіка", який спустив став в нерестовий період і наніс величезні збитки, - розповідає голова ГО "Скеля" Андрій Об'єщик. Офіційно пан Об'єщик працює в рибохороні, але часто виїзджає на рейди як громадський активіст та використовує конституційне право громадянина зупиняти правопорушення. Діє так, бо часто керівництво замість карати - покриває винуватців. - На зборах від людей почули інформацію, яка шокувала – на ділянці Серету між селами Скородинці-Бичківці йде браконьєрський промисел. Дійшло до того, що браконьєри виганяють з ріки тих людей, які прийшли з однією вудкою цивілізовано порибалити.

В вказаній частині ріки – заплава де нереститься риба. Там мілко, відсутня течія, вода добре прогрівається.

Відео дня

- Над ранок вівторка, 5 травня, разом з представниками громади виїхали в вказане місце, - каже Андрій Об'єщик. - Браконьєри-промисловики дуже обережні: вони виставляють спостерігачів на усіх підходах до місця вилову. Приїхати і взяти їх – майже не можливо, бо ж сітки збирають з човна і побачивши загрозу просто плливуть до іншого берега, тікають рікою чи просто викидають сітки в воду Тому ми залишили транспорт за декілька кілометрів до потрібного місця та пішли пішки. Йшли близько двох годин по-під ліс.

 

Коли наблизились до місця, побачили на березі трьох чоловіків, які ловили рибу фатками та стежили за обстановкою. Ще одного спостерігача помітили на пагорбі.

- На воді була лодка, в ній двоє, знімали сітки, - каже громадський активіст. - Знімали годину. Ми мусили чекати, бо ж на воді їх не взяти. Неподалік, ми це раніше побачили, в кущах був схований мотоцикл. Перекрити дороги, на переспективу, не могли бо помітили б нас. Сітки зняли, пішли до берега. Яскраве сонце дозволило нам підібратися на відстань метрів 30 до них – нас не бачили, ані люди з лодки, ані спостерігачі - сонце в очі їм "било". Один чоловік складав лодку, інший пішов по мотоцикл. Ми чекали аби він під'їхав на місце. Але мотцикліст нас помітив, різко розвернувся, втік. Те саме зробили і спостерігачі.

Активісти затримали чоловіка з лодкою.

- Я дуже здивувався тому як були складені сітки, - каже пан Об'єщик. - Все акуратно зложене, підмотане – так швидко і правильно лише професійні браконьєри вміють. Самі сітки теж не китай – частина ручної роботи, інші вдосконалені. Загалом сіток було 14, кожна по 50-70 метрів. Риба була посортована в мішечках. Чоловік одразу почав питати хто ми такі. Декілька разів пропонував домовитись. Потім сказав, що знає старшого дільничного Чортківського району. Я запропонував його викликати аби він і задокументував злочин.

Поки їхав дільничний, чоловік з десять разів кудись телефонував.

- Напевне питав, що з нами робити, але почув які ми погані і що домовитись не вдастся, заспокоївся, - Дільничного, який приїхав, звуть Юрій. Почав говорити, що затриманий порядний чоловік, капличку збудував, не остання людина в селі. Я пояснив, що такий вилов – кримінал і варіантів бути не може. Натомість я запропонував дільничному знайти мотоцикліста, який втік. Дільничний повідомив, що не зможе його знайти. Дивний дільничний: синьо-білий мотоцикл марки ІЖ з села Бичківці. Як же ж він злочини розкриває? Чоловік з лодки теж повідомив, що мотоцикліста не знає. Згодом дільничний почав розповідати затриманому, а звуть його Ярослав Козюк, як давати пояснення, що робити, говорити. Тобто виступав його адвокатом і нічого не робив.

Громадські активісти зателефонували на "102" і викликали слідчо оперативну-групу.

- Дільничного то трохи взлило, певно, - говорить активіст. - Я попросив його підвезти мене до залишеного автомобіля, на що почув: "та тут не далеко, можна пішки". Йшов я близько двох годин. Коли повернувся, вже була слідчо-оперативна група. Але і з ними ситуація не змінилась. Вони лише відібрали пояснення. Звучали пояснення, якщо коротко в стилі: "я зустрів на воді невідомого мені чоловіка, який попросив помогти зняти сітки і підвести до берега". Щодо документування, то слідчо-оперативна група не знала як документувати та що робити. Я здивувався. Довелось допомогти працівникам міліції задокументувати, все правильно оформити, вилучити сітки, рибу, човен.

За підрахунками завдані збитки – майже 10 тисяч гривень. Їх доведеться сплатити "риболову", якщо суд доведе вину.

- Зважаючи, що мова йде про нерестилище риби і промисел сітками, добиватимусь щоб рибохорона звернулась до суду, щодо порушення кримінальної справи, - говорить пан Об'єщик. - Відповідальність, крім сплати завданої шкоди, бо її заплатить навіть якщо кримінальної справи не буде, умовний чи реальний термін ув'язнення, який визначить суд.

Громадський активіст переконаний, що чоловік з лодки, його "незнайомий" напарник на мотоциклі, спостерігачі – не прості "випадкові" жертви обставин, а професійні браконьєри.

- Повторюся: все робили дуже професійно, - каже чоловік. - Видно, що "рука набита". На ринку їхній улов міг би коштувати близько двох тисяч гривень. Якщо ловити часто, то місячні прибутки – чималі, а збитки природі - величезні. Тому я прикладу максимум зусиль, аби був не лише штраф, а й кримінальна відповідальність. Щодо дій міліції, то нажаль часто буває, що вони замість зупиняти злочини або "закривають очі" або ....

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up