Партнер рубрики Події

Рівень води у Тернопільському ставі впав на 80 см

Рівень води у Тернопільському ставі впав на 80 см

Через спеку та брак опадів критично падає рівень води у Тернопільському ставі. Окрім того, водойма потерпає від цвітіння синьо-зелених водоростей та стоків. Громадські активісти б’ють на сполох, адже такими темпами Тернопіль може взагалі втратити свою перлину у центрі міста.

- На Ставі у Тернополі рівень води впав на 80 см, в Івачеві – на 40 см, - розповів під час засідання комісії заступник начальника управління житлово-комунального господарства міськради-начальник відділу благоустрою та екології Олег Соколовський. - З 28 джерел вздовж річки залишилися тільки 6, і то їх джерелами назвати важко. Окрім того, фахівці водгоспу кажуть, що ми маємо зараз падіння ґрунтових вод на метр, а місцями і на два метри. Звідси - масове вимирання дерев, бо вони вже не мають звідки брати воду. Тому ця проблема дуже серйозна і якщо далі буде таке продовжуватися, гідропарк доведеться закрити. Тобто всі канали, які відкачують воду зі ставу потрібно буде тимчасово перекрити, щоб просто не позбутися ставу. Можуть бути навіть такі радикальні методи. Хоч поки що таке питання не стоїть, але якщо далі так піде то хтозна. Тому що рівень води падає далі, і ця тенденція дуже серйозна, бо дощів практично немає.

До слова, під час засідання комісії активісти ГО «Скеля» та «Демальянс» разом з посадовцями міськради обговорювали проблему забруднення тернопільського Ставу стічними та каналізаційними водами. Детальніше про це читайте у наступних публікаціях 20minut.ua.

Окрім того, пан Об’єщик звернув увагу на неприємний запах ставу через цвітіння водоростей. І оскільки невдовзі День міста, цю проблему, на думку активіста, потрібно вирішувати негайно. Як варіант – аерація водойми.

Відео дня

- Треба розбавити воду дідівським способом, щоб верхній шар змішався з нижнім, - каже Андрій Об’єщик.

Для цього, як каже активіст, по периметру водойми потрібно проїхатися човнами з причіпними решітками. Та така ідея не отримала підтримки посадовців. Мовляв, над питанням очищення ставу працюють екологи, які мають запропонувати ефективні методи.

- Опрацьовуємо три складових функціонування нашої водойми, - каже заступник міського голови Леонід Бицюра. - Перша - це екологічна, друга  розвиток спортивної інфраструктури пов’язаної з водними видами спорту і третя – це розвиток інфраструктури навколо озера.  Екологічна ситуація є досить критичною – адже падає рівень води і стоїть питання, що робити? До речі, з питань екології та зарибнення ставу нас консультуватимуть польські фахівці. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Анонім

    Та ж говорю, хоча б зменшіть поток води на гідропарк, поки що можна повністю ще не закривати. А так все правильно, як буде критично, гідропарк треба повністю обезводнити, заодно почистити те все. Загрози екології від цього і так не буде, вся риба піде за течією і покине межі ставків та потічків гідропарку, а коли буде сухо заодно поглибити та почистити те все.

    Діонісій reply Анонім

    перекриють воду в гідропарку, він висохне будуть сприятливі умови не для очистки озер і патічків, а для забудови, залишиться тільки річка Серет від дамби до моста петриківського,

    коли був нормальний рівень води в ставі і гідропарку, це вже років 3-4, верніше перед тим , як відбувся в нас перший чемпіонат по водомоторних видах спорту. можна було і тоді і після регульувати рівень води і в ставі і на річці серет шлюзами, мабуть ті хто то мав робити були рукожопими, або отримали наказ, щоб бути рукожопими.

    а от у нас тільки чогось кричать караул, коли вже пізно. чому тоді не робили того ?

    Діонісій reply Діонісій

    в водоймах Гідропарку своє життя, не пхайтесь туди і все буде нормально, спустите озера для очистки - погубите все.

    Анонім reply Діонісій

    яке нафіг своє життя, те "своє життя гідропарку" напряму залежить від озера, нічо там не погубиться, куда вже гірше. Не буде нічо нормально, озеро далі міліє, шлюзи на гідропарк негайно треба перекривати.
  • Jacks Acid

    Я думав, шо це спеціально зробили через ремонтні роботи.

    Piter Savka reply Jacks Acid

    Я тоже так думав, але як виявилось шо справи наші дуже погані. Через 5 років можем не мати озера і будемо бігати до магазину за водою.

    Анонім reply Jacks Acid

    не спеціально, вони просто тупо прогавили, треба займатися регулюванням і контролем витоку постійно, а не кидати на призволяще, то не море і не озеро ж насправді.

    Що Івачів що в нас - водосховища, тобто водойми з повністю регульованим рівнем води, який залежить насамперед від шлюзів, навіть якщо притоки хоч трішки є, воду можна правильно стримати.

    Вона ж була навесні, то як могла взяти собі і стекти - а от так, якщо на гідропарк все відкрите на повну, і ще й один шлюз на центральній дамбі. Менше треба дуріків включати і отак халатно ставитися, бо погуБЛЯТЬ перлину міста та й все.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up