Тернополяни не шкодують цінних прикрас на ордени героям

Тернополяни не шкодують цінних прикрас на ордени героям
Срібло на ордени "Народний Герой України" продовжують збирати тернопільські волонтери. Тернополяни вже назбирали срібла приблизно на вісім нагород.

Шестеро мешканців Тернопільщини вже нагороджено орденами "Народний Герой України", троє з них посмертно.

- На один орден потрібно 26 грам срібла, - каже волонтер Ірина Максимюк. - На днях буде вже четверта відправка з Тернополя.  Поки що тернополяни назбирали дорогоцінного металу приблизно на вісім відзнак. Приносять порвані ланцюжки, кулони, розпаровані сережки, деякі з яких виготовляли ще за часів Радянського Союзу. А дехто не шкодує навіть дуже гарних перстенів з камінням, різбленням - їх ще носити і носити.

Відправляють метал в Київ, де його переплавляють та вручають Героям України. Опікується цим процесом волонтер Андрій Боєчко. Ордени планували робити з золотою вставкою, проте поки що лише зі срібла. Нагорода стала дуже популярною і почесно. На всіх фронтах і в тилу, а церемонії нагородження розписані на півроку наперед. 

Відео дня

- Про проблему нагород я почав писати в лютому 2014-го, - зазначив Андрій Боєчко. - Коли в лютому 14-го ми почали робити срібні обереги для майданівців, я сподівався, що протягом півроку держава змінить стару нагородну систему і самі нагороди. Та сподівання виявилися марними - нагородили Орденами "Небесної Сотні" тільки з десяток героїв. До Дня Святого Миколая вирішили підготувати подарункові набори пораненим в Київському і Ірпінському госпіталях. Та коли почали роздавати подарунки, звернули увагу, що хлопці засмучені. Виявляється, забули покласти в пакет коробочки з підвісками. Вони чекали визнання своєю державою. Після цього ми оголосили про розробку ордена Народний Герой України, яким нагороджуємо кращих з кращих, про кого забула держава. 

- Та держава до цього часу не зробила нічого, аби змінити нагородну систему, - продовжує пан Андрій. - За два роки війни Адміністрація Президента спромоглася "народити" лише дві нові медалі, присвячені війні. Та і ці нагороди існують лише на папері. Солдати як ішли з фронту без відзнак та медалей, так і йтимуть -  немає і фінансування на розробку нових нагород в бюджеті 2016. 

Тому усіх небайдужих просять долучитись до збору дорогоцінного металу, який переплавлять на ордени Народного Героя України. Непотрібні вироби з золота також можна приносити - його волонтери обміняють на срібло. 

Приносити прикраси можна  в Тернопільський місцевий центр безоплатної правової допомоги, що по вул. Шпитальна,7 або в штаб Самооборони Майдану Тернопільщини на Грушевського, 1.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    Що ті герої зробили нігде того не видно а те що політики декларують багато грошей і підносять ціни те добре видно х..їм в сраку нашим депутатам
  • Анонім

    Для чого робити нагороди з дорогоцінних металів? це ж пам'ятний знак, вони не призначені для продажу. яка різницю нагороджуваному з якого металу він? ПЕРЕСТАНЬТЕ ЗАЙМАТИСЬ ДУРНЕЮ. Перетворили волонтерство на бізнес, знаю про це зсередини. Не обманюйте людей.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 млн грн 09:02 Окупанти вдарили по багатоповерхівці в Дніпрі. Є загиблі, серед них — дитина 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області Від читача 10:01 Набір до патрульної поліції Тернопільської області триває 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up