Партнер рубрики Події

Як чиновники перетворили приміщення садка на "смітник

Як чиновники перетворили приміщення садка на "смітник
На місці колишнього приміщення дитсадка №12 - чагарники та речі безхатченків. А діти змушені тіснитися у групах іншого корпусу
Застаріла каналізаційна система та питання зі статусом однієї з будівель дитячого садка №12 - наріжний камінь, що турбує батьків дітей, які відвідують цей дошкільний заклад.

- Садок закрили на ремонт ще 19 червня. Планово його мали відкрити аж 4 серпня, - розповідає мама вихованця закладу пані Галина (прізвище редакції відоме - прим. авт.). - Спочатку нічого робити з трубами не планували. Хоча всі давно знали, що вони гнилі, їх треба конче міняти.

Про гнилі труби дізналися влітку

Жінка каже, що, за словами інших батьків, групу на першому поверсі, яка розташована під тією, що відвідує її дитина, постійно заливало водою. Майстри, які робили ремонт у групі, наголошували, що потрібно міняти труби. Однак усі закривали на це очі. Поки не прорвало...

Відео дня

- Від інших батьків ми дізналися, що у садочку все розрили - міняють труби, - продовжує вона. - Голови батьківських комітетів розказували, що цікавилися цим. Пішли подивитися 20 липня - робітників там не було. Почали хвилюватися, коли діти підуть у садочок.

Після того, як батьки почали здіймати галас, завідувач, як каже пані Галина, зібрала їх і пообіцяла, що садочок відкриють вчасно. У цьому завідувач садка Світлана Слободянюк запевнила і журналіста «RIA плюс». Вона наголосила, що форс-мажорні обставини виникли несподівано. Завідувач звернулася в управління освіти і науки, щоб там виділили кошти на проведення ремонтних робіт. 10 тисяч гривень - про таку суму йдеться наразі. 

У день здачі номеру в друк, 4 серпня, журналіст поцікавилася, чи справді заклад відкрився. Справді, садочок готовий приймати дітлахів. Поки в одній із груп завершують ремонт каналізаційної системи, частина вихованців перебуватиме в інших групах. Окрім того, за словами керівника, у них є музичний зал. Тому всі дітки зможуть відвідувати садочок.

У групах – більше 40 чоловік

За словами співрозмовниці, пані Галини, наразі у садок ходить двоє її дітей. В однієї у групі за списком - 40 дітей, в іншій - 48. Батьки дивуються: чому ні в управлінні освіти, ні в адміністрації дошкільного закладу ніхто не порушує це гостре та болюче питання. Адже через переповнені групи малюки частіше хворіють, вихователі не можуть приділяти всім максимальну увагу.

Проблему переповнених груп у дитсадку №12 вирішити можна, припускає пані Галина. Адже навпроти приміщення дошкільного закладу є ще один закинутий корпус (вул. Паркова, 12) цього закладу, який вже поріс чагарниками і став прихистком для місцевих безхатченків.

Історія зміни статусу цієї будівлі загадкова. Закинутий корпус дитсадка збудували ще раніше, ніж основний. Колись там були молодша та ясельна групи. Коли в кінці 90-х років народжуваність знизилась, а матері отримали змогу довше перебувати у декретній відпустці, потреба у використанні двох корпусів цього дитсадка відпала. Приміщення за адресою вул. Паркова 12 віддали в оренду єврейській общині та одній з громадських організацій. Згодом чиновники міськради попросили їх звільнити приміщення. Адже законами України заборонено використовувати приміщення дошкільних навчальних закладів не за цільовим призначенням. Поки орендарі звільняли корпус, у міськраді, певно, вирішили забрати територію та змінити її статус. 15 лютого 2012 року «з метою контролю за використанням майна комунальної власності міста та оформлення права власності за Тернопільською міською радою на об’єкти комунальної власності, керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконавчий комітет міської ради вирішив оформити право власності за Тернопільською міською радою на об’єкт за адресою вул. Паркова, 12». Ініціювала це начальник управління Ольга Похиляк (сама вона стверджує, що про це нічого не знає - прим. авт.). У вересні цього року згаданий корпус із балансу управління освіти передають на баланс управління обліку та контролю за використанням комунального майна.

Вирішили створити офісні приміщення

У лютому вже 2013 року для ДНЗ №12 затверджують технічну документацію землеустрою на земельну ділянку, яка розташована на вул. Парковій. 7, там, де і основний корпус. Про другий - жодної згадки, хоча він нібито й належить до дитячого садка. А вже у березні виконком міськради вирішує провести реконструкції будівлі комунальної власності на вул. Парковій, 12 - під офісні приміщення. На тому справа фактично і заглохла. Будівельні роботи так і не розпочалися. Цілий корпус не використовував ані дитячий садок, ані для інших потреб. Натомість це місце стало улюбленим прихистком для безхатченків. Мешканці сусідніх будинків, навіть завідувач дитячого садка №12 наголошують, що там уже давно ночують невідомі люди.

Чому ж діти продовжують тіснитися, а чиновники «і самі не гам, і другому не дам»?. Які кроки робить адміністрація цього ДНЗ задля вирішення проблеми? Вочевидь, уже нічого.

Немає ні світла, ні газу, ні води

Світлана Слободянюк розповідає, що після того, як орендарі в 2008 році звільнили приміщення другого корпусу, ті вже були у занедбаному стані. Очільник закладу прорахувала вартість будівельних робіт, які б дали змогу використовувати приміщення для потреб дитсадка. Тоді йшла мова про 560 тисяч гривень. Таких коштів у міськраді на той час не виділено.. зараз в планах управління освіти відновлення даного приміщення, воно на контролі в міського голови.

- Колишній корпус, який вже перебуває на балансі управління обліку та контролю за використанням комунального майна, розрахований орієнтовно на дві  групи і може вмістити 35 дітей., , - каже вона. -  наразі дане приміщення фактично позбавлене світла, газу, води. На відновлення та забезпечення роботи основних комунікацій потрібні великі кошти.

Більше про плани щодо цього корпусу ми спробували дізнатись в управлінні освіти. Його начальник Ольга Похиляк стверджує, що нічого не знає про передачу корпусу дитсадка №12 на вул. Парковій, 12. Вона запевняє, що це приміщення і досі належить дошкільному закладу. Це дуже дивно, враховуючи те, що в архіві рішень виконавчих комітетів міської ради є її ініціатива про оформлення права власності на цей об’єкт за міськрадою. Про це писали і в інших ЗМІ Тернополя.

- У перспективі ми збираємося відкривати на базі того корпусу додаткові групи для дітей, - каже пані Похиляк.

Далі наголошує, що вона у відпустці, тож нічого більше сказати не може.

Ось така загадкова історія одного з найстаріших дитячих садків міста. І вона, певно, ще тільки починається...

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Олена Степанова

    Ну пані Похиляк і дає. Виходить, щоб відремонтувати приміщення садочку потрібно 560 000 грн, а от щоб із цього приміщення зробити адмінбудівлю із офісними приміщеннями достатньо всього навсього  40 498 гривень!
  • оля

    Якщо, ще хтось не зрозумів, то історія вже закінчилась. Там буде будь-що, але точно не садок.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up