Партнер рубрики Події

Як тернопільські депутати "косять" від армії

Як тернопільські депутати "косять" від армії
Більшість депутатів, на яких у військових комісаріатах виписали повістки, непридатні до військової служби, заброньовані за підприємствами або зняті з обліку. Є й такі, яким не можуть вручити повістки ні вдома, ні на роботі. Двох узагалі подали в розшук
Священний обов'язок захищати Батьківщину стосується не тільки простих громадян, а й народних обранців. Адже, згідно із законом, депутати міської та обласної рад, на відміну від депутатів Верховної Ради, підлягають мобілізації.

Та, як виявилося на практиці, охочих взяти в руки зброю і поповнити армійські лави у нас майже немає. Так, із різних причин не вдалося мобілізувати жодного депутата міської ради, де більшість - свободівці. Раніше, під час брифінгу, військовий комісар Тернопільського об’єднаного міського комісаріату Сергій Гаврилюк розповів про те, що з 53 депутатів міської ради призову підлягають лише семеро. Решта вже зняли з обліку.

- Із семи чоловік один - багатодітний, двох визнали непридатними за станом здоров’я, ще четверо записалися в загони оборони міста, - пояснює підполковник Гаврилюк.

Колишній депутат міської ради, регіонал Петро Гоч, за словами Сергія Гаврилюка, також підлягає призову. Йому навіть виписали повістку, але вручити її працівники міського військкомату не змогли. Тому наразі пан Гоч перебуває у розшуку. Наш журналіст спробувала поспілкуватися з ним. Утім, усі спроби виявилися марними – на жоден дзвінок колишній депутат не відповів.

Відео дня

Ми поцікавилися і справами міського голови Сергія Надала. Зрозуміло, що він - мер і все одно не пішов би воювати. Утім, відповідно до даних із військкомату, він непридатний до військової служби за станом здоров’я і через досягнення граничного віку перебування у запасі.

Небагато патріотів серед чоловіків-депутатів знайшлося і в Тернопільській обласній раді. Нагадаємо, що ще на початку лютого журналісти «RIA плюс» спільно з представниками військового комісаріату вручали повістки депутатам на 51-й сесії облради. Тоді через відсутність кворуму засідання не відбулось. Із 10 осіб, на яких були виписані повістки, їх отримали лише двоє - заступник голови облради Олег Боберський та депутат облради Володимир Болєщук. Згодом ми дізналися, що пан Болєщук пройшов медогляд і пішов служити у добровольчий батальйон патрульної служби особливого призначення УМВС у Тернопільській області «Тернопіль». У телефонному режимі пан Болєщук розповів, що ніколи не мав наміру ухилятися від виконання свого громадянського обов’язку, тому він готовий захищати Батьківщину у складний час.

Ще в липні минулого року добровольцем пішов до армії тернополянин Тарас Пастух, який наразі є депутатом Верховної Ради України. От і все. Загалом лише двоє чоловіків виявили бажання служити.

За інформацією міського військового комісаріату, чотирьох депутатів облради визнали непридатними до військової служби за станом здоров’я.  Ще 12 осіб зняли з обліку через досягнення граничного віку перебування в запасі. Серед них є відомі постаті - Василь Хомінець та його заступник Сергій Тарашевський. Останній ще й має трьох дітей, тому не підлягає мобілізації.

Один депутат облради, Іван Друзь, нині перебуває у розшуку. Йому не змогли вручити повістку. Сам депутат облради каже, що вперше чує про те, що його не можуть знайти представники військкомату.

- До мене ніхто не телефонував, не приходив, - стверджує він. – Я і в обласній раді буваю, ніхто нічого не казав. Мені це дивно. Але буду з’ясовувати, в чому справа.

Заступник голови облради Олег Боберський, якому, до речі, вручили повістку ще на початку лютого, тільки тепер з’явився у військкомат для проходження медогляду. Хоча, коли йому вручали повістку, він так мило посміхався на камеру.

- До мене не зверталися ще. Це вперше звернулися, - сказав він. - Буду питати в Сергія Олександровича (показує на Тарашевського - прим. авт.), що робити...

Минулого тижня міський військовий комісар переконував, що пан Боберський не приходив на медогляд. У телефонній розмові у четвер, 26 березня, заступник голови облради наполягав, що у нього все нормально. На запитання, чи пройшов він медогляд, той відповів, що все з’ясує і зателефонує через годину. Але дзвінка від депутата ми так і не дочекалися. У понеділок, 30 березня, спробували зв’язатися з ним ще раз.

- Я проходжу медичний огляд, - відповів він.

Дати, коли ж депутат пішов у військкомат, він не зміг пригадати. Військовий комісар Сергій Гаврилюк додав, що чиновник тільки тепер з’явився на медогляд.

Ще один депутат, Володимир Бобко, також отримав щасливу звістку про те, що його кличуть у військкомат. Але й він поки що не дійшов до цієї установи. Зв’язатися з ним нам не вдалось.

З відомим свободівцем Леонідом Бицюрою — найцікавіше. Ще в лютому, коли всім роздавали повістки, його не було на робочому місці. Ми навіть записалися до нього на прийом. Але він так і не знайшов часу зустрітися. Міський військовий комісар Сергій Гаврилюк каже, що пану Бицюрі повістку так і не вдалося вручити, але офіцер обіцяв, що за кілька днів вирішить це питання. Якщо депутатові не зможуть повідомити про мобілізацію, то подадуть у розшук.

Утім, Леонід Бицюра дуже здивувався, почувши таке. Адже, каже він, має бронь.

- Я постійно на роботі, ніде не ховаюся, - наголошує він. – Тим паче, я курую напрямок, пов'язаний із цивільним захистом населення. Щодня виконую ряд завдань, що стосуються питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій в області. Виконання заходів режиму підвищеної готовності наразі – пріоритетний напрямок роботи.

Пан Бицюра додав, що раніше не служив в армії. Він вчився в аспірантурі. А після її закінчення уже не підлягав призовному віку.

Ось такі у нас народні обранці.

- Вони придумують різні причини – міняють місце проживання та офіційне місце роботи, а потім кажуть, що військкомат до них не приходив, - коментує Сергій Гаврилюк. – Хай прийдуть до нас усі ті, про кого сказали, і ми повідомимо про те, що вони виконали свій громадянський обов’язок.

До слова, працівники міського військкомату вже днями планують вручити повістки ще вісьмом депутатам облради. І про «старих» боржників не забудуть. У наступних випусках газети ми розкажемо, чим закінчилася ця історія.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Анонім

    Не чіпайте їх - вони донори сперми, тому їх слід берегти!
  • Дубоделов Эдуард

    Як закон каже усі особи чоловічої статі до 60 років підлягають мобілізації,поки козляра голова міськради,можлива відсрочка,а який в ціеї потвори ,,гранічний вік перебування у запасі?????,,Хіба великій отвір в сраці???Я его рот ебал,та і решту Бицюр,Стаюр,Боберських,Тарашевских,Васю-халдея-маріновського,всю пиздобратію потвор,крадіїв уйобіщ!!!
  • Дубоделов Эдуард

    Ми поцікавилися і справами міського голови Сергія Надала. Зрозуміло, що він - мер і все одно не пішов би воювати. Утім, відповідно до даних із військкомату, він непридатний до військової служби за станом здоров’я і через досягнення граничного віку перебування у запасі.
  • Анонім

    Я скажу так ,що якщо закінчиться четверта хвиля , то буквально за декілька днів перерви між 4 і 5 хвилею цим депутатам зроблять бронь і на цьому все скінчиться .Згідно закону під час мобілізації забороняється бронювати .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:03 Інсульт молодіє: як виявити перші ознаки та що робити для профілактики 15:02 Тернополянин хотів заробити в інтернеті, а натомість втратив тисячі гривень 14:02 У Тернополі відбувся забіг на підтримку ЗСУ: зібрали понад пів мільйона гривень photo_camera 13:02 Бабусю, хочу вишиванку з танчиками і шахедами: тернопільська майстриня поділилась схемою унікальної сорочки photo_camera Від читача 16:01 BRAMA: Захист Інфопростору від Онлайн Загроз 12:00 На кордоні затримали двох чоловік з Тернопільщини, які намагались незаконно виїхати 11:02 До 200 гривень за один квиток: скільки коштує доїхати з Тернополя до міст області 10:03 Війна обірвала життя 20-річного воїна-нацгвардійця з Лановеччини Мерджи Даніеля 09:00 Ніжний на смак і виглядає неймовірно: три варіанти салату «Наречена» 21:01 12-річний чортків'янин став чемпіоном Європи зі змішаних бойових мистецтв 20:05 Графік відключення світла в Тернополі та області 19:02 Хто врятує оборонців Маріуполя? Рідні захисник вийшли на мітинг у Тернополі photo_camera 18:05 Перестало битись серце вчительки «Української гімназії» ім. Івана Франка Наталії Томків 17:05 Тернополяни розповіли, як оновлювали дані в ТЦК та чи є черги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up