Якість освіти учнів Тернопільщини - лише 37%

Якість освіти учнів Тернопільщини - лише 37%
Під час прямого ефіру директор Департаменту освіти і науки Любомир Крупа (39 р.) пояснив, що вдасться змінити в галузі освіти шляхом реорганізації шкіл
Питання закриття, а точніше, призупинення діяльності більше 30-ти шкіл області викликало жвавий інтерес серед тернополян. Громаду цікавить, навіщо закривають навчальні заклади і скільки на цьому зекономлять.

Кого, у першу чергу, торкнеться реорганізація? Як саме прийматимуть рішення? Відповіді на ці та інші питання дав директор Тернопільського обласного департаменту освіти і науки обладміністрації Любомир Крупа - під час проведення онлайн-чату, який відбувся у четвер, 25 червня.

Умовою для призупинення діяльності шкіл, як розповів гість прямого ефіру, обов’язково є рішення сесій районних рад. Нині є лише чотири рішення - дозволи райрад про призупинення діяльності навчальних закладів: три у Зборівському районі й один - у Борщівському.

- Департамент не ставить перед собою завдання, що має бути виконаний 100%-й план щодо 31 закладу, до цього мають дозріти самі громади, - говорить пан Крупа. - Завдання Департаменту та районних відділів освіти - донести інформацію, що діти, які вчаться у школах, де немає класів чи є класи-комплекти, де є індивідуальна форма навчання, не отримують належних знань. Зрозуміло, що якість освіти шкутильгає.

Відео дня

З іншого боку, як наголошує Любомир Крупа, потрібно враховувати ще й соціальну складову. Кожна дитина прагне спілкування, напрацювання характеру.

- У колективі діти прагнуть проявити якісь риси характеру, творчі нахили, а коли немає конкуренції, то дитина втрачає цю можливість до самореалізації, стимул до вдосконалення своїх знань, - каже він. - Якщо дитина входить в азарт, показує кращі результати, вона швидше соціалізується.

Під час ефіру посадовець черговий раз наголошує, що призупинення діяльності малокомплектних шкіл, а також реорганізація - не для економії, а для покращення якості освіти школярів.

- 24 квітня цьогоріч уперше відбулось спільне проведення зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) та державної підсумкової атестації (ДПА), - продовжує пан Любомир. - І що ми маємо: з 906 осіб, які претендували на медаль, її підтвердили трохи більше 600 чоловік. Решта результатів - анульовані. Згідно з результатами здачі ЗНО з української мови та літератури, рівень знань наших шолярів складає лише 37%. Це дуже плачевна ситуація. На ЗНО з української мови та літератури Тернопільщина показала ганебний результат, як для україномовної області.

Педагоги у школах мусять бути більш професійними, діти - отримувати якісні знання, відвідувати гуртки, аби потім самореалізувати себе.

- Багато метрів української культури - вихідці із сільської місцевості, і нам гріх про це забувати, - наголошує Любомир Крупа. - Ми не повинні загубити обдарованих дітей на селі, утримуючи заклади, які не можуть дати школярам достатніх знань.

Реорганізація передбачає укрупнення, об’єднання малокомплектних шкіл, переведення їх в інший формат роботи. Малокомплектними вважають школи І-ІІІ ступенів, якщо у них навчається менш ніж 100 чоловік; І-ІІ ступенів - менше 40 дітей; І-го ступеня - менше 10 осіб.

- Якщо, скажімо, є школа І-ІІІ ступенів, де вчиться мало учнів 10-11 класів, ми переводимо дітей в інший навчальний заклад, де створюємо потужні випускні класи, а ту школу реорганізовуємо у І-ІІ ступенів, - пояснює чиновник. - Аналогічно діємо зі школою першого ступеня, об’єднуючи її із ДНЗ у навчально-виховний комплекс.

На запитання, у яких школах нині вчиться найменше дітей, Любомир Крупа відповідає, що в деяких школах є класи, де навчаються максимум три учні. Як правило, у таких закладах немає жодного повноцінного класу. Адже клас формується тільки тоді, коли в ньому є хоча б п’ятеро учнів.

Незадоволені такою ініціативою Департаменту є, і це недивно. Адже в селі знайти якусь роботу проблематично, а тут ще й школу закривають.

- До нас приходили представники села Конюхи Козівського району, - розповідає посадовець. - Ситуація унікальна, адже тут функціонують дві школи: І-ІІІ і І-ІІ ступенів. В одній вчаться 130 дітей, в іншій - 27. При проектній потужності одного закладу на 250 осіб, однієї школи цілком достатньо для того, щоб прийняти всіх дітей, причому ці заклади розташовані в межах пішохідного доступу. Утримувати ці дві установи нераціонально.

 

Найцікавіші відгуки з сайту http://te.20minut.ua/10451427:

 

Анонім

Чи забезпечать людей роботою в інших закладах? Адже у селі і так проблематично працевлаштуватись.

Любомир Крупа

Багато вчителів сільських шкіл працюють не тільки в одному закладі, аби набрати собі відповідну кількість годин за планом. Їх працевлаштування не буде проблемою, ми просто переведемо їх в інші школи. Також у нас є категорія «глибоких» пенсіонерів. Ми не хочемо їх дискредитувати. Але тримати під вчителя якийсь заклад - нерозумно. І в освіті менеджерський підхід повинен бути.

 

Невідомий

Скільки грошей зекономлять на закритті шкіл? Куди вони підуть?

Любомир Крупа

Ми не можемо похвалитись, що ця економія буде суттєвою. Мова йде орієнтовно про 3 млн 200 тис. грн в області. Це дуже мало. І це ще не факт, що всі районні ради приймуть такі рішення. Тому це - аморфна економія.

 

Від редакції

Чи не буде проблем із транспортуванням?

Любомир Крупа

За зекономлені кошти ми можемо закупити шкільні автобуси чи витратити гроші на покращення матеріально-технічної бази навчальних закладів. Призупинення діяльності школи можливе, якщо буде забезпечене підвезення учнів.

Нестача шкільних автобусів є. Минулого року на потреби бійців АТО забрали 11 одиниць цього транспортного засобу. Ми претензій не ставимо. Але нові автобуси ми не отримували. Тому плануємо клопотати про відновлення програми «Шкільний автобус».

 

Тернополянка

Мене цікавить, скільки шкіл відкрили? Наскільки переповнені класи у навчальних закладах?

Любомир Крупа

Якщо говорити про Тернопіль, то така проблема є у трьох школах. Існують різні піар-ходи для заохочення вступу учнів у ці навчальні заклади. Якщо брати загалом, то перенасиченості немає.

 

Анонім

Який річний бюджет департаменту? На що запланували витратити кошти? Яких нововедень чекати цього року? Чи буде покращено матеріально-технічну базу навчальних закладів?

Любомир Крупа

Департамент освіти і науки напряму фінансує тільки ті навчальні заклади, на які виділяють кошти з обласного бюджету: позашкільні й інтернатні заклади, училища. Фактично Департамент є, по суті, лише транзетером коштів. Головним розпорядником фінансів є Міністерство освіти і науки. Близько 2 млн грн воно цьогоріч «розкидало» по районах, ми грошей не бачимо. Наше завдання - проконтролювати, щоб гроші не витрачали марно.

 

Світлана Чернецька

Я знаю, що у сільських школах часто вчаться по п’ятеро учнів, а викладають у них п’ятеро вчителів. Кожен вчитель - по три предмети. Зарплата відповідна. Рівень навчання - теж, на жаль. Тому абсолютно згодна, що школи треба скорочувати, а вчителів влаштовувати в інші заклади, де робити шкільні округи і збільшувати кількість персоналу.
 
Так от, питання: чи плануєте ви робити шкільні округи, скільки сіл буде охоплювати один округ, яким чином забезпечите доїзд учнів і чи не виникне типової для сільської освіти проблеми: шкільний автобус ми вам дали, а бензин хай директор шукає, де хоче; а якщо не знайде - то діти з десяти окружних сіл будуть ходити на навчання пішки?

Любомир Крупа

Думаю, територіальна реформа багато чого змінить у цьому напрямку. Закупівля нових шкільних автобусів не вирішить проблеми. Буде те, що й з корейськими поїздами. Як довго витримає новий транспортний засіб на розбитих сільських дорогах? Ми прагнемо того, аби початкова школа була максимально наближеною до дітей у географічному плані. А от старша школа вже повинна бути профілізованою.

 

Андрій Шкула

Скільки в нашій області "вечірніх" (недільних) шкіл, де вони є, яке їх завантаження та принципи функціонування?

Любомир Крупа

Така школа є фактично у кожному районному центрі, одна - у Тернополі. Доцільність роботи таких закладів у районних центрах ми вивчаємо. Наразі не можу щось коментувати.

 

Читач

Скільки учнів та шкіл на Тернопільщині? Чи є проблеми із забезпечення школярів книгами та іншими матеріалами?

Любомир Крупа

Ця тема дуже актуальна. Нещодавно порушували питання забезпечення літературою учнів четвертих і сьомих класів за новою програмою. Міносвіти навіть говорило про те, що книги будуть видавати лише на платній основі. Але наразі питання невирішене. Загалом галузь освіти в Україні постійно перебуває у стані реформування: то підручники міняють, то програму, до підхід до викладання предмета. 

 

Анонім

Наскільки відрізняється матеріальне забезпечення міської та сільської шкіл?

Любомир Крупа

Держава виділяє в середньому 8800 гривень на одного учня протягом року. Хоча сільські школи краще фінансують, там коефіцієнт видатків більший.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up