Як дешево подорожувати і жити у незнайомців

Як дешево подорожувати і жити у незнайомців

Любителі подорожувати, які прагнуть відкривати для себе світ, але при цьому не мають змоги витрачати багато грошей на проживання, можуть скористатись такою послугою, як “КаучСерфінг”.

Це - одна з найбільших всесвітніх мереж гостинності, реалізованих у вигляді онлайн-сервісу. Вона об'єднує більше 2 мільйонів людей у 238 країнах (станом на липень 2010 р.). Суть її полягає в тому, що учасники безкоштовно діляться один з одним місцем для ночівлі під час подорожей, організовують спільні мандрівки та розвивають культурний взаємообмін. Якщо дослівно перекласти з англійської, то couchsurfing означає “мандрівка диванами”. 
Як скористатись цією послугою тим, хто вперше збирається їхати за кордон чи бажає прийняти гостей з інших країн у себе вдома? Як краще спілкуватись з потенційними друзями? Відповіді на ці та інші питання та про досвід людей, які вміють економити на мандрівках світом, пролунали під час час чату на сайті “20 хвилин” у п’ятницю, 22 квітня. Тернопільський мандрівник, який неодноразово користувався послугами “КаучСерфінгу”, Олег Кошла детально розповів про основні принципи цієї програми. 
- Ідея полягає в тому, аби активізувати міжкультурний обмін через спілкування людей у дружній неформальній обстановці. Це дає можливість реалізувати природнє бажання пізнавати щось нове, обмінюватися знаннями та досвідом у різних сферах життя, - говорить він. - Завдяки спілкуванню людей з різних країн, представників різних культур і національностей вони мають можливість поглянути на міжнародні проблеми з різних кутів зору, навчитися краще розуміти одне одного.
Couchsurfing за основу взяв ідею руху від однієї домівки до іншої з числа своїх друзів. Ночівля там, де є вільне місце, ліжко чи підлога. Зазвичай, зауважує тернополянин, не прийнято надовго затримуватись в одному місці на тривалий час.
Щоб скористатись цією послугою, необхідно зареєструватись на сайті: https://www.couchsurfing.com Усі функції стають доступними відразу після активації. У своєму профілі учасник може розповісти про свої захоплення, досвід подорожей, володіння мовами, розмістити фотографії та інше. Також там вказують, чи може учасник приймати гостей. Якщо може, то він зазначає кількість гостей, їхню стать, умови проживання, який транспорт курсує до його будинку тощо. Якщо ж учасник не має можливості приймати гостей, то він може поставити статус «готовий зустрітися і поспілкуватися». Також у профілі користувача відображаються відгуки інших учасників про нього, посилання на профілі його друзів, його внесок у розвиток проекту тощо. На це Олег Кошла радить звертати увагу в першу чергу. Адже саме там можна дізнатися чимало корисної інформації про того, до кого ви збирається їхати на ночівлю.

 

Гостями програми були:
Мандрівник, який користувався послугами “КаучСерфінгу”, Олег Кошла.
 Громадський активіст, мандрівник Олег Синовець.

Відео дня

 

Найцікавіші відгуки з сайту http://te.20minut.ua/10496632:

Анонім
Як заробити позитивні відгуки?
Олег Кошла
Іноземці, які їдуть у Тернопіль, можуть дозволити собі відпочивати в готелі. Але вони хочуть поспілкуватись із місцевими жителями, дізнатись про нашу культуру. Тому вони спочатку читають відгуки про користувача сайту. Як правило, усі свої думки про людину та відпочинок у певному місті залишають англійською мовою. Це є міжнародна мова спілкування. 

Наталка
Скільки людей з Тернополя зареєстровані на сайті?
Олег Кошла
Точну кількість сказати не можу, але більше сотні — це точно.


Тернополянин
Які країни найбільше представлені?
Олег Кошла
Найбільше — США, а також країни Азії та Європи. 


Від редакції
Коли ви вперше дізнались про послугу? Як пробували їхати?
Олег Кошла
Знав про „КаучСерфінг” давно. Зареєструвався на сайті років п’ять тому. Сапочатку сам приймав гостей. Адже подорожував раніше, ночуючи у хостелах. Перша країна, куди я поїхав за програмою „КаучСерфінг”, — це Норвегія. Адже ціни на проживання у хостелах там у кілька разів дорожчі, ніж деінде. Перед тим, як їхати, написав 25 запитів. Це було у 2015 році. На мої листи відгукнувся один хлопець, коли я вже майже втратив надію. Загалом писати особисте повідомлення набагато дієвіше, ніж залишати комент на загал. 
Зрештою, я поїхав у Норвегію. Хлопець, який мене зустрів, був студентом. Він попросив мене привезти пляшку рому, оскільки алкоголь у цій країні дорогий. Жив я в того незнайомця два дні. Він — дуже довірливий, без проблем залишав мені ключі, тож я спокійно міг вийти чи прийти до помешкання, коли мені потрібно було. Умови проживання мене цілком влаштовували, до центру міста було недалеко. Норвежець мені розповів, куди можна піти на екскурсію, де і що подивитись, скільки це коштуватиме.

Ольга
Які курйозні випадки бувають? 
Олег Кошла
Ну, у мене таких не було. А у моїх знайомих траплялись випадки, коли вони приїжджали у певне місто, а людина, яка мала прийняти їх, не виходила на зв’язок або в неї змінились обставини. Щоб уникнути таких неприємностей, краще заздалегідь домовитись принаймні з двома особами, щоб мати запасний варіант.

Петро
Проживання за програмою „КаучСерфінг” повністю безкоштовне?
Олег Кошла
Здебільшого — так. Хіба дехто просить якусь символічну плату — у вигляді солодкого презенту чи вегетаріанської вечері або пляшки алкоголю. 

Від редакції? 
У яких країнах ви побували за програмою „КаучСерфінг”?
Олег Кошла
Крім Норвегії, ще був у Швеції та Німеччині.

Катя
Що можете сказати про ночівлю у хостелах? Скільки це коштує? Як зекономити?
Олег Синовець
Згадували про північні країни — Швецію, Норвегію. Я був там із подругою у 2009 році. Що можу сказати? Переліт із Києва до Осло обійшовся нам у 150 грн в один бік, і ще 190 — в інший. Багаж — сумка до 30 кг — коштувала 300 грн. Щоб зекономити, ми брали одну валізу на двох. Оскільки Норвегія — це дорога країна, нам дорожче обійшлось доїхати з аеропорту до місця призначення, ніж власне переліт. Нам пощастило, бо ми поїхали до друзів, які вже спланували нам усю програму. Якщо хтось їде вперше, то варто бронювати квитки на громадський транспорт завчасно. Чим скоріше це зробити, тим дешевше коштуватиме проїзд. Квитки можна видрукувати на звичайному принтері. Оскільки Швеція — країна велосипедів, то в межах міста і за його межами можна їздити цим транспортом. Навіть на дискотеки ми їздили велосипедами. 
Зі Стокгольма у Хельсінкі можна дістатись круїзним лайнером за 16 годин. Судно має дев’ять поверхів, у трюм можуть влізти 400 автомобілів. На лайнері ми мали змогу вісім годин ходити по магазинах, організовувати своє дозвілля так, як нам подобалось. Потім ми спали і вранку вже були в Хельсінкі, де мали пішу екскурсію. Увечері знову повертались на судно. Ми добре провели час за дуже невелику суму. 
Тому всім подорожуючим раджу збирати максимум інформації про країну, куди збираєтесь на відпочинок. Інколи поїздки у громадському транспорті ми планували за два-три місяці. А той, кому не виповнилось 25 років, може собі зробити міжнародний студентський квиток, що дає змогу суттєво зекономити на різних послугах.

Анонім
Як не потрапити на маньяків?
Олег Кошла
Потрібно уважно читати відгуки на сайті, також спрацьовує принцип сарафанного радіо. Можна запитати пораду у досвічених каучсерферів — на що звертати увагу, збираючись у далеку мандрівку. 
На сайті „КаучСерфінгу” є три рівні підтвердження. “Елітних” на сайті відзначають зеленою галочкою. Це означає, що цей користувач заплатив енну суму і тим самим заблоковував можливість змінювати своє імя та прізвище. На офіційний ресурс, тобто сайт, прийшли дані користувача з банку, тобто програмісти перевірили відповідність його справжнього імені та прізвища. На домашню адресу людині приходить підтвередження паролів, це ще раз дає змогу пересвідчитись, що вказаний номер телефону, адреса користувача відповідають дійсності.

Оксана
Які ще правила економії?
Олег Синовець
Щоб зекономити і не втрапити в біду, можна поєднувати різні види відпочинку — „КаучСерфінг”, бла-бла-кар, велосипедні мандрівки тощо. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анонім

    всё это опасно. тут с малознакомыми боишься общаться, а тут ночевать.. брррр... мало ли в мире извращенцев.
  • Анонім

    Зовсім незрозуміло, що з візами? І потім - а якщо ти захворів? Ні страховки, ні грошей (бо ж подорожуєш ДЕШЕВО)... Брєд.
  • Анонім

    Як бути бомжом і шаровиком. Це про тебе!!!
  • Анонім

    Дешево подорожувати хіба що в мріях
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків Від читача 15:12 На Тернопільщині є робота для більш як півтори сотні працівників медичного напрямку 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up