Як зменшити кількість нітратів в перших овочах

Як зменшити кількість нітратів в перших овочах
Аби не споживати багато нітратів, з огірка треба зрізати шкірку

Аби було менше нітратів, з огірка треба зрізати шкірку, а редиску - вимочити у воді

Питання шкоди від нітратів для здоров’я виникає тоді, коли їх стає забагато. Важливо те, скільки важить людина.

Так, допустима доза нітратів для людини - у середньому 5 мг на кілограм ваги, а добова доза для дорослого не повина перевищити 300-325 мг.

Але слід зауважити, що ці речовини людина отримує не лише з ранніх овочів.

Відео дня
  • Вони є всюди – у воді, м’ясі, молоці, овочах, - зазначає начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Тернопільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Олена Паламар. – Проте найбільше їх надходить все-таки з овочами – це 70%. З водою – 20%, з м’ясо-молочною продукцією – 6%.

Хоча найбільший відсоток нітратів надходить з овочами, це не так небезпечно для організму, якби ці речовини потрапляли з водою, пояснює співрозмовниця. Бо завдяки ферментам, аскорбіновій кислоті, вітамінам А і Е в овочах шкідлива дія нітратів нейтралізується. А от коли нітрати надходять із водою, в організмі може бути дефіцит речовин, які їх нейтралізують. Тоді це може бути більш небезпечно для людини. Тоді вони добре всмоктуються шлунково-кишковим трактом, швидко потрапляють у кров та моментально розносяться організмом. Нітрати негативно впливають на роботу кров’яних тілець, погіршуючи їхню здатність розносити кисень по організму.

Читайте також Чи є нітрати в огірках та редисці на тернопільському овочевому ринку
 

  • Тому діти, вагітні і люди похилого віку, а також ті, хто має хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, завжди є в групі ризику, - наголошує співрозмовниця. – Їм ранні овочі споживати не варто.

Проте кількість нітратів можна зменшити у домашніх умовах.

  • У кабачках, огірках, патисонах найбільше нітратів концентрується у шкірці, - каже фахівець. – Тож ці овочі треба добре промити, відрізати плодоніжку і зчистити шкірку. У редисці, моркві, буряку треба зрізати верхівку і протягом 1,5-2 години вимочувати їх у воді, бо нітрати накопичуються в коренеплоді. Навіть радять вирізати і викидати серцевину моркви і буряка. Капуста накопичує нітрати у верхніх листках, а також у качані і тих місцях, де листя кріпиться до качана, тому цю частину треба вирізати і не давати в страву, верхнє листя теж викидати. Помідори теж варто вимочувати у воді.

Якщо овочі вимочити у воді певний час, то кількість нітратів зменшується наполовину, зазначає вона.

Дітям взагалі не рекомендують давати перші овочі. Однак якщо батьки все-таки вирішили приготувати для них якісь страви, то овочі варто вимочити у воді, а потім пробланшувати, тобто упродовж п’яти хвилин потримати в окропі.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up