Чиновники вирішили прибрати до рук Станцію юних техніків?

Чиновники вирішили прибрати до рук Станцію юних техніків?
На базі Станції юних техніків міська влада задумала створити дитячий садок. Натомість гуртки, які наразі відвідують майже 800 осіб, розкидати по школах. Батьки та викладачі закладу б’ють на сполох та просять чиновників не позбавляти дітей можливості навчатися
Загребущі руки чиновників міської ради дісталися до комунального закладу «Станція юних техніків». Тернополяни побоюються, що високопосадовці вирішили ліквідувати навчальний центр, а на його базі нібито відкрити дитячий садочок.

«Станція юних техніків» (далі – СЮТ – прим. авт.) була створена в 1978 році. Вона відноситься до позашкільного навчального закладу профільного типу та працює за науково-технічним, дослідницько-експериментальним та художньо-естетичними напрямами. Незважаючи на те, що майже 800 дітей проводять тут своє дозвілля, здобуваючи цінні знання та навики, міська влада, очевидно, вирішила прибрати до рук цей заклад. Начальник управління освіти та науки міської ради Ольга Похиляк активно ініціює повернення СЮТ статусу дитячого садка. Ми вже раніше писали про її «благі» наміри створити тут п’ять-шість груп дошкільного навчального закладу. В управлінні запевняють, що садочок можна відкрити, не стісняючи вихованців, які навчаються тут, - за рахунок вивільненої території від оренди деяких приміщень цієї установи. Однак батьки дітей в такі заяви не вірять.

Батьки боротимуться до кінця

- Ми не розуміємо, кому могло прийти в голову таке абсурдне рішення, - говорить член батьківського комітету Богдан Бабій. – Чого міська рада добивається своїми діями? Вигнати на вулицю дітей, позбавити їх можливості отримувати нові знання, цікаво та з користю проводити дозвілля?! Можливо, вони прагнуть вирішити якісь власні інтереси за рахунок потреб інших. Це безглуздо!

Відео дня

За розповіддю чоловіка, наразі гуртки в СЮТ відвідують його донька та син. Раніше ще одна донька також навчалася тут. Тернополянин вбачає велику користь та захоплюється фанатизмом викладачів, які своїми зусиллями сприяють розвитку закладу та допомагають дітям пристраститися до науки.

- Я бачу, якими щасливими повертаються діти із занять, - говорить батько. – Неозброєним оком помітно, що їм подобається проводити час поза уроками таким чином. Вони знайшли справу, яка їм до снаги, з радістю відкриваючи для себе нові знання. Вони не тиняються вулицями, а вчаться, проводять час у компанії друзів-однодумців. І це чудово. Насправді однієї Станції замало, щоб охопити всіх тернопільських дітлахів. І наші чиновники, замість того, аби розширити мережу таких навчальних центрів, знищують єдиний, що лишився в місті.

Батьківський комітет звернувся до міської влади з проханням дослухатися до їхньої думки. Вони просять чиновників не знищувати заклад. Тернополяни закликають не вирішувати одні інтереси за рахунок інтересів інших.

- Вони хочуть садочок, натомість виганяють на вулицю школярів, - акцентує пан Богдан. – Негоже такими методами вирішувати проблеми. Невже «Станція юних техніків», де безкоштовно вчать наших дітей, - єдине місце, де міська влада додумалася відкрити садок?! І чому, коли зводять нові багатоповерхівки, архітектори не закладають в проектну документацію повної соціальної інфраструктури, у тому числі, дитячих садків?!

За словами Богдана Бабія, батьки не націлені відступати. Вони й надалі продовжуватимуть боротьбу за цей заклад і зроблять усе можливе, аби зберегти його.

Працюють виключно на ентузіазмі

Викладачі, які працюють в установі, з острахом чекають, що не сьогодні-завтра «Станцію юних техніків» таки знищать, не дивлячись на всі зусилля тернополян, які борються за її збереження.

- Наш заклад – єдиний у Тернополі, який займається науково-технічним напрямком роботи, - зауважує заступник директора з навчально-виховної роботи СЮТ Роман Гребень. – Наразі тут функціонує 61 група, де вчиться 759 вихованців. Серед них є діти з особливими потребами, а також малозабезпечені верстви – сироти, напівсироти. Заняття у гуртках абсолютно безкоштовні, по можливості вихованці оплачують лише витратні матеріали, наприклад, купують необхідні деталі, щоб змоделювати літачок.

Викладацький колектив закладу, за словами заступника директора, працює виключно на ентузіазмі. Керівники гуртків добровільно працюють у позаробочий час, радо беруть участь у різноманітних конкурсах та готують дітей до участі в них.

- Раніше в нас було ще більше вихованців, але зараз через брак коштів ми не можемо собі це дозволити, - каже він. – Ми фінансуємось по залишковому принципу. Із того мізеру, який нам виділяють, ми, не жаліючись, зводимо кінці з кінцями.

До наміру відкрити на базі навчального закладу садок викладачі ставляються недовірливо.

- Була пропозиція роздати гуртки по школах, але батькам вона не сподобалася, наразі вони активно виступають за збереження Станції, - продовжує пан Роман. – У Чорткові вже була подібна практика. Секції тамтешньої СЮТ роздали по школам, через рік заклад просто вмер. Існує велика ймовірність того, що і в нашому випадку діятимуть за подібним сценарієм. Нас поступово витіснятимуть до повної ліквідації.

Існує розпорядження міського голови пана Надала від 29 січня про вивчення цієї комунальної установи на предмет щодо доцільності можливості підселення кількох груп дитячого садка на базі «Станції юних техніків». Комісія у складі представників управління освіти, енергетиків, працівників водоканалу, архітекторів, бухгалтерів активно вивчали об’єкт. Рішення вже надали голові, втім, офіційно його керівництву СЮТ та громадськості поки що не представили.

Ремонт закладу вкрай необхідний

Поки міська рада рахує вигоду та вирішує долю позашкільного навчального закладу, проблеми установи продовжують бути невирішеними. «Станція юних техніків» потребує суттєвого покращення науково-технічної бази, вкрай необхідний ремонт.

Нарешті цього року комунальний заклад отримав хоч якісь кошти на облаштування закладу. Як розповів директор «Станції юних техніків» Олег Ковальчук, їм уже доведено 180 тисяч гривень на ремонт даху, якого тут чекали роками. Щодо питання ущільнення чи закриття установи пан Олег підходить обережно. Каже, що всі з нетерпінням чекають рішення комісії. За припущеннями очільника, питання ущільнення, скоріш за все, упирається в кошти. Нагадаємо, у пресі вже раніше з’являлася інформація про те, що з міського бюджету готові виділити близько мільйону гривень на проведення капітального ремонту приміщень цієї комунальної установи. Втім, наразі чиновники обмежилися лише вищевказаною сумою на ремонт даху.

Загалом на 2015 рік на СЮТ виділили 2 млн 455 тис. грн. З них 1 млн 282 тис. грн. – на зарплату викладачам (до речі, зарплата викладачам уже розрахована на рік у повному обсязі). Ще 450 тис. грн. піде на податки, 499 тис. грн. – на оплату комунальних послуг, 17 тис. 200 грн. складуть поточні витрати. Як бачимо, установа профінансована лише по зарплаті, податкам та енергоносіям.

Загальна площа СЮТ складає 1700 кв. м. Задля матеріального покращення науково-технічної бази закладу, частину приміщень «Станція юних техніків» здає в оренду. У 2014 році від оренди установа отримала додатково 21 тис. грн. Ці гроші пішли на відновлення енергоносіїв, ремонт техніки, заправки, видавництва, відрядження керівників і дітей на конкурси та змагання.

Згідно із доповненнями до закону «Про позашкільну освіту», які нещодавно були прийняті, уся оренда з позашкільних установ вивільняється. Загальна ж площа, яку наразі СЮТ здає в оренду, складає 191,7 кв. м. Найбільше території – 110 кв. м. займає ТОВ «Червоний Хрест», ще три орендарі займають решту території – стоматполіклінка, магазин меблів та підприємство, що займається реалізацією джерельної води. Усі вони відтепер підпадають під переселення. Відповідно, міська влада нібито й розраховує на цю площу. Однак чи вистачить її для повноцінного облаштування садка? Адже, окрім груп, потрібні ще й приміщення для кухні, інших господарських потреб. Можливо, у майбутньому чиновники захочуть забрати все приміщення закладу.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Вм Вм

    Ха з поліклінікою на острозького таке саме було. Будуйте паскуди разом з девятиповерхівками і садочки, вже більшість скверів знищили тими забудовами, а хоч би одну школу чи садочок збудували.
  • Андрій Питляр

    Нехай збудують через дорогувід садочку де родина Гевків готую пляц під 117 квартирний будинок.
  • Анонім

    А що ще можна чекати від політичного хемелеона пані Пухиляк, яка залежно від ситуації міняє політичні партії як рукавички...

    .------.це людина,яка піде не будь що,тільки б залишитись на посаді  її керівництво це цілий серіал з низки скандалів то місце директорське комусь "продасть" звільнивши безпідставно людину- за яку всі батьки і вчителі заступаються,або захоче привласнити приміщення місцевої поліклініки,що на цукровому заводі , то їдальню шкільну приватизує (зош№8)...то сина свого запхне в дуже хороший бізнес поставок продуктів у школи ( по цінам,які більші в рази більші ринкових),то ще будучи на посаді директора школи №8 організує систему поборів з батьків, перелік "подвигів" можна продовжувати і продовжувати...так що довіряти такій людині ніхто не буде!
  • Анонім

    надал садочки треба будувати,а не заберати приміщення в дітей, я вдячна станції юних техніків за розвиток дітей які відвідували цей заклад. вибори скоро  і таких аферистів,інтригантів як похиляк при владі чекає смітьєвий бак і дуже скоро як би її не прикривали. СЛАВА УКРАЇНІ
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним Від читача 10:03 На Тернопільщині шукають роботу 554 переселенці 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera 14:30 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають і скільки коштували? photo_camera 13:55 Підозрюваним у нападі на поліцейських оголосили нове обвинувачення і взяли під варту
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up