Переселенці не хочуть виселятись із гуртожитку

Переселенці не хочуть виселятись із гуртожитку
Скарги на „гарячі лінії”, у контролюючі органи, звинувачення в бездіяльності – це те, чим іноді віддячують переселенці зі Сходу тернопільським волонтерам. Адже іноді їхню допомогу розцінюють як належне

- Бажаю вас усім такого добра, - каже біженка, широко розводячи руками. – Ви ж кажете, що у мене все добре?! То нехай так само добре буде і у вас! Хай так само буде добре вам.


 На побажання жіночки волонтери та працівники гуртожитку для дітей-сиріт реагують, тільки перезирнувшись. Мовляв, що тут казати. Почуваються скривдженими і переселенці. Конструктивної розмови не вийшло. Ось так завершилась одна зі спроб тернополян пояснити переселенцям, що час проживання у соціальному гуртожитку для сиріт підходить до кінця, пора звільняти місце для інших. 


Подвійна вигода
 Загалом говорити про проблеми із переселенцями волонтери не люблять тому, що бояться відбити у тернополян бажання допомагати. Бояться, аби через поодинокі конфлікти не зіпсувати репутацію іншим переселенцям, які по-дитячому вдячні за будь-яку надану допомогу і тепле слово. Та коли за допомогу не дякують, а критикують і вимагають ще більше – нерви потроху здають і у волонтерів.

Відео дня


 - Проблемна ситуація виникла із родиною Івченків із Краматорська. Це чоловік, дружина і троє дітей. Третю дитину жінка народила вже у Тернополі, - каже голова Благодійного фонду «Вікно життя» Ірина Жигунова. – Мешкає вона в соціальному гуртожитку для дітей-сиріт. Поселена туди на умовах безкоштовного проживання упродовж трьох місяців. Незабаром цей термін спливає, а родина категорично відмовляється виселятись. Та ще й всюди пише скарги на мене.


 Поведінку родини, за словами волонтера, зрозуміти важко. Адже тепер Івченки мають можливість винаняти собі житло і звільнити місце справді потребуючим. 
- Згідно із законодавством, ця сім’я щомісячно отримує не менше шести тисяч гривень соціальних виплат, у тому числі і компенсацію витрат на житло для біженців, - додає пані Жигунова. - Бюджет родини також доповнюють зарплата чоловіка та пенсія бабусі. Тому їхні претензії на подальше проживання у гуртожитку для сиріт вважаю не зовсім правильними. Бо вони двічі отримують вигоду з держбюджету: один раз у вигляді матеріальної компенсації витрат на житло, а вдруге - користуючись безкоштовним державним житлом.


 Грошей немає 
Також Івченки могли б повернутись додому, у Краматорськ, додає волонтер. Адже частина їхньої родини уже поїхала додому. Як стверджують біженці, вони там мають хороший дім. У самому Краматорську водопостачання, електромережі, інфраструктура та правопорядок відновлені ще влітку. Однак поки що про повернення родина не думає, як і про те, щоб пристати на пропозицію безкоштовно пересилитись у сільський будинок в області. Саме про це жінка й говорила під час зустрічі родини з волонтерами, керівництвом притулку. 


- Ви за своїх дітей переживаєте? От і я переживаю! Ми поки що не можемо повернутись, - відповіла глава сімейства на запитання волонтерів щодо повернення додому.


 Переїзд у безкоштовний будинок у селі родина Івченків не вважає прийнятним варіантом, оскільки і чоловік працює, і діти вчаться у Тернополі. А оренду житла вважає непідйомною.


 - Ми ще не отримували жодних коштів, - відповіла господиня волонтеру. – Чи ви краще за мене знаєте, скільки є?


Коли ж мова зайшла про одноразову допомогу при народженні дитини, то жінка заявила, що витрачати кошти на житло з дитячих грошей – це нецільове використання. Відтак уся розмова звелась до одного – родина Івченків виїде з гуртожитку, якщо матиме кошти.

Шукають шляхи
 Як пояснила директор соціального гуртожитку для сиріт, сім’ю Івченків поселяли як родину, що втрапила у складні життєві обставини. З цих обставин людей уже витягнули, виплати оформили, тож не можуть довше тримати їх у себе. Утім, як пояснили у Міжвідомчому координаційному штабі, який опікується соціальним забезпеченням переселенців, виселяти силоміць біженців поки що ніхто не буде.

 
- Це гуртожиток для сиріт. Якщо на місце претендуватимуть діти-сироти, то родина повинна звільнити житло, - каже директор Департаменту соцзахисту обладміністрації Вадим Боярський. – Наразі ж питання щодо примусового виселення не розглядаємо. Координаційний штаб поки з’ясовує ситуацію та вивчає можливі шляхи вирішення проблеми.


 Наразі картина така: поселяла волонтер, люди виселятися не хочуть, а на обласному рівні ще не знають, що робити у таких випадках

 

Коментарі (29)
  • Анонім

    ЛУГАНДОНИ - ЦЕ ЛЮДИ ТРЕТЬОГО СОРТУ!!!!!!!!!!!!! ЧИМ СКОРІШЕ ЇХ ТУТ ПОБІЛЬШАЄ, ТИМ СКОРІШЕ ПОЧНЕ ЗРОСТАТИ ЗЛОЧИННІСТЬ!!!!!!!!!!!
  • Сергей Мудла

    Пусти лисицю переночувати тай без хати залишишся.
  • Бандерівка

    а не обнагліли ви ребята????? с**ки накликали війну...самі втекли сюда і ше права качають???????????????????????????? та взяти ту главу сімейства за шкіру і викинути на.... з гуртожитку! на вокзал і додому!!!!! ти диви....пригрілися коло бандерівців! це зверх наглості! ПРИМУСОВО ВИГНАТИ....ЦЕ НЕ ЇХ ЖИТЛО ВОНИ НЕ ПРОПИСАНІ І КРАПКА! от паскуди наглі!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! волонтери-не пригрівайте тут тих наглюків...хай в росію їдуть ...там же ж рай коло путіна! нєфіг сюда звозити отаке г*вно паскудне!
  • Анонім

    В мене така ситуація: познайомився я з дівчиною з Макіівки, ніби любов все нормально, жили вони в Бродах в родичів, потім я запропонував іі зняти в Тернополі квартиру. От жиємо ми зарас на квартирі вже тижня два, ще іі мама до нас приіхала, ну короче як почали ми жити разом, мені ці люди несподобались, вони все собі позволяють за мій рахунок (і в кіно хочуть піти, і в аквапарк), а поприбирати в кімнаті, чи одяг постірати в тазіку ім западло, одним словом чим день тим більше наглості. Ще трохи понагліють підуть на вокзал бо в мене нервів невистачить.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up