Як економити, щоб платити менше за комунальні послуги

Як економити, щоб платити менше за комунальні послуги
У Тернополі утеплюють не лише стіни, а й вентиляційні комини, адже через них втрачається 15-25% тепла. Такі роботи з утеплення наші кореспонденти побачили на вул. Збаразькій, 31
Жалюзі замість довгих штор, які закривають батареї, душ замість ванни, твердопаливні котли замість газових, побутова техніка найвищого класу енергозбереження, утеплення всієї стіни будинку, а не точкове утеплення фасадів – це лише кілька з багатьох речей, які можуть дозволити пересічним тернополянам сплачувати за комуналку набагато менше.

– Люди повинні розуміти, що вони мають великі перспективи зменшити видатки на енергоресурси, – каже координатор проекту «Муніципальна енергетична реформа в Україні» у Тернополі, Сумах і Чернігові Наталія Висіканець. – Ми шукаємо можливість достукатися як до мешканців, так і до представників міського самоврядування. Нам важливо, щоб заходи з енергозбереження вони проводили разом.

На думку Наталії Висіканець, прилади обліку потрібно встановлювати обов’язково, і це має стосуватися абсолютно всіх категорій населення.

– Лічильник нічого не економить, – пояснює співрозмовниця. – Він лише показує, наскільки ви раціонально чи нераціонально використовуєте той чи інший ресурс. Коли я кілька років жила у Польщі, за перший місяць я заплатила за комуналку більше 350 доларів. Жила так, як звикла в Україні: треба кофточку попрати – не проблема, цілу ванну води напустити – теж для нас звично.

Відео дня

Згодом жінці довелося вносити суттєві корективи у побут. Пані Наталія почала прати двічі на тиждень, приймати душ замість ванни, встановила аератор (водозберігаюча насадка — прим. ред.), замінила старі лампочки на енергозберігаючі. Тоді плата за комуналку зменшилася наполовину.

– У Польщі люди навчилися економити, незважаючи на більші, порівняно з нашими, зарплати, – каже співрозмовниця.

Культура споживання виховується тоді, коли доводиться платити з власної кишені. Люди мають розуміти, що Україна не є енергетично незалежною державою, тож треба замислюватися, на чому можемо економити.

– Ми часто не задумуємося, що телевізор в сплячому режимі споживає електроенергію, зарядний пристрій, невимкнений з розетки, – також. Навіть невимкнена мікрохвильовка... Її годинник теж споживає електроенергію, – продовжує вона. – Звичайно, в межах однієї квартири це невеликі втрати, але в межах країни це може бути великою економією.

Дуже хорошою економією буде встановлення на змішувачі у душі аератора, тоді навіть із невеликою кількістю води є відчуття великого потоку.

– А скільки води даремно стікає, коли ми чистимо зуби, – наголошує пані Наталія. – Підраховано, що коли одна людина вранці і ввечері чистить зуби, не вимикаючи воду, то за день даремно виливається 20 літрів води. Сім’я з чотирьох осіб через таку звичку щороку переплачує 286 гривень. Хоча, щоб почистити зуби, вистачає склянки води.

Віддавайте перевагу душу, продовжує співрозмовниця. На миття у ньому йде щонайбільше це 35-40 літрів води, натомість ванна потягне 150 літрів. Варто обмежити і використання миючих засобів, бо щоб змити всю піну, потрібно набагато більше води, ніж тоді, коли посуд миють содою, продовжує Наталія Висіканець.

– Не беремо до уваги глобальних втрат тепла через вікна і стіни. Ви можете використовати більше газу лише через те, що батареї закриватимуть довгі масивні штори, – звертає увагу співрозмовниця.

По максимуму слід використовувати і природне освітлення – це дозволить суттєво зменшити використання електроенергії. 10-30% світла поглинають бруд і пил на світильниках. Тож замість того, щоб вмикати більше лампочок, треба просто помити плафони. Також ви витрачатимете більше електроенергії через зашторені чи брудні вікна. Крім того, більше платитимете за світло, якщо на підвіконнях є великі рослини, які закривають вікна.

Коментарі (4)
  • Людмила Лукіян

    погоджуюсь, що економити варто.

    але, наприклад, я не можу утеплити стіни, бо це зараз для мене дорого. а платити за опалення 2000 грн зимою - теж страшно подумати.... і мене не врятує скляка води.

    ПС: знов вода подорожчає...коли вже зарплати подорожчають?
  • Анонім

    Основна думка статті - найкраще жити в курені на березі річки. А ще краще - в печери! Ото суттєва економія буде для держави! Ключове слово -  "для держави"! Нас вчать бути бідними! - Максимально довго не вмикати світло, не робити кімнати затишними за допомогою штор, - жалюзі, а ще краще - ґазетками вікна заліплювати! Не приймати ванну - файно є. Зуби чистити зі склянки води І Т,Д, Економимо "ресурси держави"... А можете описати побут нашого ґаранта? Чи Яценюка? Чи Надала, який перед виходом на роботу вимикає телевізор з режиму очікування, мікрохвильовку, не користується холодильником і кондиціонером?

    Дістали економщики зі своєю пропагандою бідності!

    Анонім reply Анонім

  • Все буде добре

    Дуже цікава і пізнавальна стаття.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: деталі аварії (ОНОВЛЮЄТЬСЯ) 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up