Найпопулярніші імена хлопчиків - Владислав і Максим, дівчаток – Ангеліна і Злата

Найпопулярніші імена хлопчиків - Владислав і Максим, дівчаток – Ангеліна і Злата
Тернополянка Інеса Голояд ім’я для донечки Евеліна вибрала багато років тому. Фото Архів Інеси Голояд
Якщо дитина народжується на велике релігійне свято, тернополяни найчастіше обирають ім’я святого. Іноземці ж, які реєструють свою дитину в Тернополі, часто другим іменем обирають українське

У виборі імені для дитини цього року, як і у попередні роки, тернополяни найчастіше керувалися релігійними традиціями, кажуть в ДРАЦСі. Коли дівчатка народжуються на великі релігійні свята – Анни, Марії, Віри, Надії, Любові, Софії, то батьки давали саме ці імена. Те ж стосується і хлопчиків, які народжуються на свята, наприклад, на Володимира, Андрія, Петра і Павла, Юрія. Діток називають ім’ям святого.

Чимало молодих батьків називають малюків іменами, які просто подобаються. Тернополянка Інеса Голояд ім’я для донечки вибрала багато років тому.

- Першу половину своєї вагітності я чомусь була впевнена, що ношу хлопчика, тому, коли мені на ультразвуковому обстеженні сказали, що це точно дівчинка, я здивувалась, - розповідає Інеса. - Зате сумнів відпав сам собою, бо якщо ми з чоловіком ще сумнівалися б з іменем для хлопчика, то для дівчинки воно давно було визначене. Назвати доньку Евеліною я вирішила ще школяркою. Якось почула це ім'я, і воно мені страшенно сподобалося, бо  оригінальне і гарно звучить, а також інтернаціональне. Чоловік був „за”, тож тепер маємо маленьку Евелінку. Я щодня переконуюсь, як влучно ми їй підібрали ім'я. Адже Евеліна означає „життєва сила”. І якщо вірити тлумаченню, то дівчатка з цим іменем у дитинстві дуже енергійні та рухливі. Наша доня — саме така.

Відео дня

Цього року у тернопільських батьків дуже поширене ім’я для хлопчиків Владислав, Максим, дівчаток часто називають Ангеліною, Златою, розповідає начальник відділу Державної реєстрації актів цивільного стану Тернопільського міського управління юстиції Олександра Кірик.

- Вподобання батьків цього року такі: найпопулярніші імена для хлопчиків – Артем, Артур, Богдан, Віталій, Владислав, Григорій, Дмитро, Даниїл, Влад, Ілля, Захар, Карпо, Костянтин, Максим, Михайло, Микола, Мирон, Назар, Петро, Тимофій, Устим, - розповідає Олександра Кірик. – Найпопулярніші імена дівчаток – Антоніна, Анастасія, Анна, Андріана, Владислава, Варвара, Дарина, Єлизавета, Злата, Діана, Олександра, Єва, Каріна, Марта, Катерина, Поліна, Христина, Юлія, Яна, Вікторія.

Рідко вживані зараз імена, які раніше були дуже популярними, продовжує співрозмовниця.

- Зараз рідко називають донечок такими іменами, як Наталія, Оксана, Ірина,  - каже вона. – Скажімо, Оксаною за три місяці назвали двічі, хоча це ім’я колись було дуже популярним. Так само - і з іменами хлопчиків, які колись були дуже популярні. Тепер рідко називають хлопчика Сергієм.

Рідковживані імена серед малюків цього року Алан, Ерік, Дамір, Єфим, Карпо, Леонард, Роберт, Себастіан. Дівчаток рідко, порівняно з іншими роками, називають Ельвірою, Естер, Мартіною, Міррою, Неллі, Неонілою, Цвітаною.

- Дуже рідко, але тернополяни називають дітей подвійними іменами – Анна-Марія, Анастасія-Марія, Анна-Діана, Дарина-Марія, Злата-Марія, Поліна-Ксенія, в іноземців Анджеліна-Мері. А серед хлопчиків Денис-Григорій, Микола-Олександр, в іноземців Даніел-Серхат, - зазначає Олександра Кірик. - Ми намагаємося переконати батьків, що в подальшому для дитини з точки зору документування це буде дуже непрактично.

Тому більшість батьків, які хочуть, щоб діти мали два імені, зазвичай реєструють одне ім’я, а при хрещенні дають інше.

- Іноземці теж деколи називають дітей подвійними іменами: одне - відповідно до своїх національних традицій чи яке подобається, а інше українське - Петро чи Іван. Наприклад Даніел-Іван, - продовжує співрозмовниця. – Були в нас такі пари громадян Конго, Кенії, Йорданії чи матері-одиначки, які в нас народжували, і реєстрували дітей. Вони дають їм свої імена, додаючи українські.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    >> Рідковживані імена серед малюків цього року Алан, Ерік, Дамір, Єфим, Карпо, Леонард, Роберт, Себастіан



    І справді дивно як для Західної України)))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up