"Бронзове" Євро "Тернополя"

Бронзові нагороди студентського чемпіонату Європи – саме такий доробок ФК "Тернопіль" після участі у цих змаганнях.

 

 


Турнір проходив з 19 до 25 липня у Варшаві (Польща). Окрім нашої команди, учасниками змагань були ще 11 із 10-ти країн світу. Причому Україну представляв ще один клуб – столичний "МАУП-Єдність".
Після перемоги у VII чемпіонаті Європи, який торік проходив у польському Вроцлаві, тернополяни були приречені на складну боротьбу. Адже до кожного матчу із чинним чемпіоном у суперників налаштування було відповідним. Якщо у минулому турнірі "Тернопіль" був фактичним дебютантом, від якого більшість суперників не знала, чого очікувати, то цього року статус чемпіонів значно ускладнював нашим спортсменам життя.
Графік ігор турніру був зручним
Після жеребкування в груповому етапі у суперники нашим хлопцям потрапили команди університетів іспанської Альмерії та російської Кубані. Календар матчів передбачав один матч у день. Нашим хлопцям це сподобалося, тому що не треба було проводити обидва матчі два дні поспіль. Перший поєдинок наші земляки провели 19 липня. Грали проти студентів іспанської Альмерії.
Регламент перших зустрічей, аж до стадії півфіналів, передбачав ігри у два тайми по 35 хв. Усі матчі проходили на полях із синтетичним покриттям. Відтак майже весь перший тайм поєдинку проти іспанців наші намагалися призвичаїтися до такого "газону". Проте і за такої гри вони зуміли вийти вперед. На 18-й хв. поєдинку після фолу на Василі Чорному одинадцятиметровий штрафний удар реалізував Ростислав Ціх – 1:0.
У другому таймі тернополяни помітно додали. Спершу у дебюті другого тайму простріл партнера із флангу замкнув Степан Клекот, а в середині - точним ударом довів перевагу до розгромної Ігор Мединський. Дещо зіпсували враження і результат два пенальті, призначені у ворота "жовто-блакитних". Причому німецький арбітр дозволив таке вже у компенсований час. Обидва точні удари реалізував Антоніо Замора. Фінальний рахунок - 3:2.
Відзначився іспанський нападник
У другому матчі групи, який пройшов наступного дня, команда з Альмерії, поступаючись за ходом зустрічі 0:1, після перерви зуміла вирвати перемогу з рахунком 2:1 в студентів російської Кубані. І в цьому матчі двома голами відзначився той же Замора.
Отже, аби вийти з групи, в останньому матчі нашим хлопцям вистачало не програти росіянам із різницею більше як два м’ячі. Із таким завданням підопічні Василя Івегеша успішно впоралися, зігравши на той результат, котрий вивів у наступний раунд обидві команди. Тобто "Тернопіль" програв 4:5. Таким чином, при рівних основних показниках він виборов перше місце в групі за кількістю забитих м’ячів. Другою стала команда з російської Кубані, третьою – іспанська Альмерія.
Чвертьфінал пройшли відносно спокійно
У чвертьфіналі підопічним Василя Івегеша протистояли студенти португальського Порту. Поєдинок проходив за значної переваги тернополян. За словами очевидців, у другому таймі голкіпер тернополян Микола Вірковський лише тричі тримав м’яч у руках. Піренейці грали із бажанням дотягнути гру в овер-тайм, однак уже за десять хвилин до завершення матчу Ігор Козелко забив м’яч. Цей гол у підсумку став єдиним у зустрічі (1:0), і "Тернопіль" пройшов у півфінал.
Достроковий фінал із турецьким "Халіком"
Тепер наших хлопців очікував найсильніший суперник. Турецький "Халік" на рівних із нашими земляками вважали фаворитом турніру. Тому це протистояння відразу охрестили достроковим фіналом. І ця гучна назва цілком виправдала себе. Команди грали, не шкодуючи ні себе, ні суперника. Причому на цій стадії турніру матчі тривали два тайми по 45 хв.
Стартові хвилини зустрічі були за турками. Вони краще комбінували, фактично повністю позбавивши тернополян контролю над м’ячем. Дещо вирівнялася гра ближче до середини тайму. Турки продовжували краще комбінувати, однак небезпечні моменти частіше виникали саме біля їхніх воріт. Моменти відзначитися мали Ігор Пердута й Ігор Козелко. За такої напруженої гри, в основні 90 хв. глядачі забитих м’ячів так і не побачили.
Старт додаткового часу краще провели суперники. Вже у дебюті хтось із турків "вибачив" тернополян, не влучивши у ворота із вбивчої позиції. Проте ближче до закінчення тайму на свій гол суперники таки награли. Розрізну передачу партнера замкнув Сердар Ейлік.
У другій 15-хвилинці овертайму краще виглядали тернополяни. Їхній фінальний штурм за дві хвилини до завершення поєдинку дав результат. Після розіграшу штрафного, Роман Годований отримав м’яч у карному майданчику, прокидав для удару вперед, однак футболіста грубо вдарив по ногах Фатіх Тутар. Пенальті та вилучення суперника були справедливими. Ростислав Ціх із "точки" не схибив (1:1). Тому долю матчу довелося визначати у серії післяматчевих пенальті. Однак нашим при цьому не пощастило. На два неточні удари Годованого і Клекота турки відповіли лише одним і вийшли у фінал.

Відео дня
>Захистити титул було важче, ніж здобути
У подальших етапах турніру сенсації не сталося. Учасники "дострокового фіналу" - і турки, і тернополяни свої матчі виграли. Наші земляки у грі за третє місце фактично змели зі шляху господарів турніру – команду з Варшави (2:0): на 7-й хвилині відзначився Чорний, на 25-й – Мадинський, проте на 35-й пенальті не реалізував Ростислав Ціх.
Натомість турки у фіналі з рахунком 3:1 легко та невимушено здолали ще одну польську команду – з університету Святого Хреста (Кельце). Тож cаме турецький "Халік" і став переможцем VIII студентського чемпіонату Європи.
До слова, "бронзовий" виступ тернополян на цьому турнірі цілком можна вважати успішним. Захистити титул було значно важче, ніж здобути його вперше. Тож на цьому чемпіонаті наші земляки зупинилися лише за крок від нього. Втім, якби доля була прихильнішою до нашої команди у півфінальній серії пенальті, "Тернопіль" точно здобув би "золото" чемпіонату Європи вдруге. Наразі ж команда вкотре довела, що на своєму рівні досягла власної "стелі".
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    KLEKOT I CHORNUJ THE BEST
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up