Партнер рубрики Події

На наших закордонних паспортах заробляють комерційні структури

На наших закордонних паспортах заробляють комерційні структури
Майже 104 гривні кожен із нас сплачує консорціуму комерційних структур за свій закордонний документ. Порахувати приблизний розмір доходів приватних компаній просто — за рік в Україні виготовляють майже мільйон спеціальних бланків

АВТОР - бюро розслідувань “Свідомо” 

— Містере Ноубл, ви мене просто приголомшили. Так швидко Інтерпол знайшов моє фото... Я справді перший у світі міністр із таким паспортом? — охав Анатолій Могильов.
Генсек Інтерполу Рональд Ноубл усміхається головному українському міліціонеру. У паспорті — не лише фото Могильова, а й відбитки його пальців. У базу Інтерполу вони потрапили з асамблеї організації в Катарі. Міністр гортає сторінки. Помічає вклеєний чип, що зберігатиме дані в електронному вигляді.
— Цей паспорт розробили і виготовили в Україні. Ним користуються 11 країн світу, — пояснює пан Ноубл.
Планується, що кожен українець матиме такий паспорт. Міністерство внутрішніх справ (МВС) повідомило “Свідомо”, що вже є проект відповідного указу президента. Якщо Віктор Янукович підпише його, українці отримуватимуть закордонні паспорти вже із чипом.
— Наразі опрацьовуємо європейський досвід, які дані необхідно внести, а саме відбитки пальців, сітківки ока, рис обличчя, колір волосся, очей тощо, — процитувало МВС слова свого керівника. — Як зазначив Анатолій Могильов, вартість біометричного паспорта становитиме приблизно стільки ж, скільки коштує закордонний зараз.
“Приблизно” — не випадкове слово. Запитання — кому і за що ми платимо при отриманні закордонного паспорта, давно потребують більшої уваги людей. Так, у Тернопільську область у період з 04.02.2010 р. до 10.02.2011 р. доставили 39,011 тисяч паспортів. Цифра по Україні — 929,133 тисяч.
Це вже недержавне
До 2007 р. паспорти для українців виготовляв державний поліграфкомбінат “Україна”. П’ять років тому виробництво однієї сторінки – там, де фото й прізвище, — віддали іншому підприємству — консорціуму ЄДАПС. Назва цього об’єднання переважно приватних фірм повністю збігається з абревіатурою державної програми: “Єдина державна автоматизована паспортна система”.
Опікуються долею ЄДАПС Юрій Сидоренко та нардеп від Партії регіонів Василь Грицак. До 2005 р. він працював у МВС начальником Департаменту ресурсного забезпечення. Після обрання до парламенту саме Грицак написав постанову, за якою в усі закордонні паспорти почали вклеювати сторінку виробництва ЄДАПС. Її виготовляють із полікарбонату. Цей матеріал важко не те що затерти — розірвати руками. Він не горить.
Скільки на цьому заробляє ЄДАПС? 103 грн 92 коп. за кожен екземпляр, повідомив про це “Свідомо” нинішній директор державного поліграфікомбінату “Україна” Валентин Музика. За решту сторінок та їхнє скріплення підприємство отримує 10 грн 20 коп. На полікарбонатну сторінку персональну інформацію вносять з використанням новітніх цифрових технологій, що забезпечує її максимальний захист від підробки та фальсифікацій, — так пояснюють її вартість у ЄДАПС.
— Насправді — це лазерний друк, не набагато складніший, ніж у звичайному принтері, — заявив “Свідомо” екс-керівник поліграфікомбінату “Україна”, який попросив не називати його ім’я. — Це виглядає так: в апарат засипають спеціальну крихту, вона плавиться і на виході отримують лист полікарбонату. Собівартість однієї такої сторінки — 5 грн від сили. Але за якою ціною замовляють ту крихту за кордоном? І чи вона конкурентоздатна? Вам скажуть, що це — комерційна таємниця.
Ми попросили в ЄДАПС дані про собівартість цієї сторінки. Компанія відповіла нам посиланням на новини про прогресивність її технологій та проханням надати наше свідоцтво про держреєстрацію. Тоді ми запитали про ціни інші компанії, які використовують полікарбонат в Україні — торговців вивісками. Наприклад, у фірмі “Вишневий сад”, яка продає у Києві полікарбонатні листи для теплиць, “Свідомо” повідомили, що квадратний метр цього матеріалу товщиною 2 мл коштує 160-170 грн. Тобто з товстішого принаймні вдвічі матеріалу вийшли б сторінки вартістю до 2 грн.
Куди дивиться міліція?
Вона — у схемі. Підрозділи МВС отримують гроші за кожен закордонний паспорт. І не один раз (див. таблицю вгорі — прим. ред.). Такі ціни на бланки паспортів встановив ще міністр Луценко, а +25% для МВС запровадив уряд Тимошенко.
“Фактично протягом 2009 р. і І кварталу 2010 р. консорціум ЄДАПС виготовив і поставив до структурних підрозділів МВС 745,9 тис. паспортів на загальну суму 95,9525 млн грн, у т. ч. 711,1 тисяч — за ціною 120 грн, 26,6 — по 270 грн і 8,2 — по 420 грн. За цей же період МВС перерахувало Консорціуму ЄДАПС кошти спеціального фонду за бюджетною програмою 1001020 у сумі 94,4494 млн, у т. ч. за надані послуги — 15,5269 млн, виготовлення, персоналізацію та доставку паспортів — 78,9225 млн грн”, — йдеться у звіті Рахункової палати.
У 2010 р. Тимошенко спробувала виключити зі схеми ЄДАПС. Її кабінет ухвалив постанову про виготовлення паспортів силами поліграфкомбінату “Україна”. Він виготовив 50 тисяч паспортів. Коли уряд очолив Микола Азаров, постанову скасували. Урядовий уповноважений із питань дерегуляції господарської діяльності Михайло Бродський запропонував безкоштовно видавати закордонні паспорти усім громадянам України, які досягли 18 років. Він заявив, що нинішня система виготовлення та закупівлі документів — корупційна. Як пан Бродський повідомив “Свідомо”, він за це отримав 17 позовів, частину з яких програв у суді. Хто позивається з чиновником? Звісно, ЄДАПС.
До речі
До Консорціуму ЄДАПС входять: ТОВ “СП Голографія”, “Знак”, “Поллі-сервіс”, “КП ВТІ”, “Поліграфічний комбінат “Зоря”, “Комерційний індустріальний банк”, “Фірма З-Т”, корпорація “Інком” і ДП “Державний центр персоналізації документів”.
Ключову роль у Консорціумі грає Юрій Сидоренко. Офіційно він очолює Консультаційну раду ЄДАПС і наглядову раду Комерційного індустріального банку. У 2004 р. пан Сидоренко, офіційно проживаючи в Женеві, разом з Оленою Зуллас заснував компанію “ЮС-Дизайн”. Саме цій фірмі належить патент на промисловий зразок №11935 “Паспорт громадянина України для виїзду за кордон”.
За інф. “Свідомо”

Навіщо паспорту той чип?
Керівництво міліції називає нововедення шляхом у Європу. Там поставили завдання до 2012 р. перейти на паспорти із чипами.
— Чипи — крок до безвізового режиму з Євросоюзом, — оголошує МВС.
Провідний аналітик стосунків України з Євросоюзом Олександр Сушко підтвердив “Свідомо”, що це — одна з передумов для перемовин про спрощення в’їзду українців до Європи.
— Рішення про введення полікарбонатної сторінки в Україні запізнилося на п’ять років. Уже треба було вводити біометричні чипи, — заявив експерт, який постійно пред’являє паспорт прикордонникам. Утім, він зауважив, що паспорт із чипом не стане перепусткою до єврокраїн. Аби європейці підняли шлагбауми своїх кордонів перед українцями, нам треба побудувати успішну країну, громадяни якої будуть бажаними гостями будь-якого континенту. Зокрема у тій країні має бути інша система держзакупівель. І всі повинні знати, кому і за що йдуть гроші платників податків.
 

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Anonymous

    І не тільки про корупцію. Про ЄДАПС тема запізнилась на роки 4, і в тексті як завжди купа помилок. Це газета чи блог?
  • Anonymous

    Лишнє підтвердження того шо всі знають - у нас кругом корупція.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 У центрі Микулинців розквітли лілії 20:05 Дерево мало не убило робітника на трасі. Що сказав суд 18:42 На Винниченка зіткнулись авто і маршрутка 18:04 Вчителі, медики і соцпрацівники мають право на пенсію за вислугою років: що потрібно знати? Від читача 22:19 0%Mercury - концерт 16:47 Травмувалась дитина: куди дзвонити і її везти? І коли терміново викликати швидку 15:14 На Острозького розрили дорогу. Працюють комунальники 15:03 Біля Катедри відбулася акція #FreeAzov photo_camera 14:25 У парку Шевченка провели спортивний захід для дітей та дорослих photo_camera 13:03 ДТП біля Мишковичів: дідусь загинув миттєво, троє онуків у лікарні 12:30 Через ліквідацію провалля на Острозького маршрутні автобуси курсують в об'їзд 12:05 Зеленський нагородив медаллю жителя Тернопільщини 10:50 Тернопільщина втратила захисників Руслана Осадцу та Андрія Сагайдака 09:30 На Острозького після дощу утворилося провалля на дорозі — рух транспорту перекрили від Руської 09:00 Трійця 2024: як відзначають і що заборонено робити 08:30 Графік відключення світла в Тернополі та області (ОНОВЛЕНЕ)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up