У РАЦСі, кажуть тернополяни, їх "висповідали"

 У РАЦСі, кажуть тернополяни, їх "висповідали"
— Що за країна! Діти просто хотіли взнати, які їм документи потрібно для реєстрації шлюбу, а їх по-хамськи “висповідали”, — поскаржилась у редакцію Орислава Марчевська. — Ще й сказали, що консультація платна.


Розповідаючи свою історію телефоном, жінка ледь стримувала гнів. Адже її син Денис та майбутня невістка Байба зустрілись із проблемами на шляху створення сім’ї, зробивши, у буквальному значенні, лише перші кроки. Зважуючись упродовж місяця на те, щоб піти у РАЦС та почати збирати документи для одруження, наречені не сподівались, що допомогти їм у державній структурі захочуть не відразу, ще й зіпсують настрій.
— Ми прийшли о 14.15 в 122-й кабінет. На дверях побачили, що прийомний день — лише до
12-ї, — каже Де­нис Марчевський. — Однак ми ж не збирались подавати документи, а просто запитати, що саме потрібно. Коли я постукав та відчинив двері, жінка за столом навпроти зауважила, що прийомний день закінчився.
За словами хлопця, працівниця якраз сиділа за чашкою кави. Денис спробував пояснити, що вони хочуть лише запитати про перелік документів. Він повідомив, що у нареченої — латві­йське громадянство.
— Вона відповіла: “Одне питання — тире — консультація коштує 50 грн”, — розповідає хлопець. — Якби ще 10-15 гривень, а то одне питання — 50!
За словами Дениса, він і дівчина наостанок почули пораду їхати у Латвію — може там буде дешевше. Наречена хлопця усе життя прожила на Закарпатті. Після закінчення школи вступила у тернопільський виш. Її привезли у семимісячному віці з Латвії. І вона досі залишається громадянкою цієї країни. Однак має посвідку на постійне місце проживання в Україні.
Поскаржилась в управління
У п’ятницю, 14 жовтня, пані Марчевська збиралась написати скаргу в управління. Проте, жінка обмежилась телефонною скаргою. 17 жовтня пара знову пішла у 122-й кабінет. Напросилась із ними у ролі подруги молодої пари й кореспондент.
Працівниця, робота якої обурила пару, упізнала наречених. Вона вже спробувала їм допомогти, навіть попри те, що понеділок — не прийомний день. Також роз’я­снила, що 50 грн коштує консутальтація із застосування сімейного та цивільного законодавства. Наголошувала, що нічого сама не вигадувала.
— У таких ситуаціях потрібна довідка про те, що за ко­рдоном особа не перебуває у шлюбі, — повідомила вона. — У нас шлюбний вік нижчий, ніж у цій країні. Ваш випадок — непростий.
Справа у тому, що дівчина ні разу не була у Латвії та прописана в Україні. Тому на отримання тієї довідки необхідний час. Пара намагалась зрозуміти, де ж її брати. Тож працівники гортали документи, шукаючи спосіб спро­стити процедуру,  але дотримуючись при цьому законодаства. Після півгодинного перегортання та роздумування пообіцяли звернутись за допомогою у посольство чи Мі­ніс­терство зако­рдонних справ, а наречених попросили прийти наступного дня. Цього разу про необхі­д­ність будь-якої плати за довідки їм не казали.
У вівторок, 18 жовтня, Денис із нареченою знову завітали у 122-й­ кабінет. Там їм уже роз’я­с­­нили, куди звертатись і що робо­ти. Довідку, як вия­вилось, їм можуть видати і в країні постійного проживання, тобто в Україні. Щопра­вда, коли молодята знову візь­муться оббивати по­роги РАЦСу, ще точно не знають. Адже попереду — маса витраченого часу, грошей на копії, переклади документів на українську.
Скаргу заперечують
Поки наречени надавали роз’яснення, ми поспілкувались із заступником начальника управління — начальником від­ділу держреєстрації актів цивільного стану Ольгою Гуль. Коментувати на диктофон ситуацію посадовець відмовилась. Однак пого­дилась надати тернополянам письмове пояснення щодо того, як діяти парі, коли один із них — іноземець.
— А чому я маю вам на диктофон говорити, я десь арештована, затримана? — запитала пані Ольга. — У мене також є свої амбіції та емоції. У нас є порядок надання такої інформації. Для чого я повинна записувати і мати якісь моральні... Не хочу!
Із неофіційної розмови стало зрозуміло, що жінка мала не дуже приємну для неї розмову із матір’ю хлопця. Загалом у РАЦСі заперечують, що там погано поставились до молодої пари. А час їхнього у п’ятницю візиту вказують інший. Кажуть, вони могли б просто відразу направити їх у посольство, але не зробили цього.
— Вони прийшли о 13.30 і захо­тіли консультації, — згадує той день працівниця Марія Петришин. — Я сказала, що консультації пла­тні, а вони розвернулись і пішли.
За словами пані Петришин, за своє життя вона надала чимало роз’яснень. І раніше не траплялось, щоб хтось був незадоволений її роботою.
— Вони прийшли, заглянули, навіть не повністю увійшовши в кабінет, — продовжує жінка. — Може, на столі тут ще щось стояло, якась чашка, бо фактично, то ще був обід. Вони сказали, що хочуть консультацію, проте не сказали, яку і для чого .
Коли молода пара виходила, то, за словами працівниці, прозвучало, що наречена — з Латвії.
— Я ще сказала, може при­йдіть після обіду, але вони не захотіли і ніяк не відреагували на мою пропозицію — каже працівниця РАЦСу. — Вони навіть заяви не написали. Я взагалі не розумію, яка може бути скарга. Вони як прийшли, так і пішли. Якби справді хотіли консультації, ми їм надали б.

Світлана ГРИВАС,

[email protected]

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (52)
  • Anonymous

    А чому нема десь біля входу переліку документів на всі випадки життя!от власне я після всього прочитаного аж ніякого бажання не маю туди йти!!
  • Anonymous

    В нас з чоловіком була абсолютно протилежна ситуація. До нас дуже гарно там поставились. Це по-перше. По-друге всім тим, хто каже "у нас просто країна така", панове! ви певно ніразу не покидали її межі. За кордоном треба платити за все-правда все легально, і з вами навіть спілкуватися не стануть після закінчення прийому! а все, що безкоштовно, то там такі черги треба вистояти, що навіть наш паспортний сховається! "Добре тільки там, де нас нема"! І останнє! Знайти редакцію, яка вислухає скарги, знайти журналіста, який напише статтю, зазнимкуватися для газети - на те час є! а от зайти в гугл - елементарно знайти закони, права і т.д., почитати; або підняти слухавку телефона, зателефонувати в довідку РАГСу, запитатись про прийомні дні\години , то певно дуже складно?! просто виникає питання для чого люди починають таку світлу подію їхнього життя зі скандалів? єдина відповідь напрошується - хочуть, щоб їх "показали" в газеті!

    Anonymous reply Anonymous

    Що ви мелете? Ніхто не захоче того геморою просто так, щоб потім пальцями тикали. Папа правильно зробила, не потрібно мовчати, коли замість цукерки тобі підсувають лайно. Вже домовчались. все починається з дрібниць. Молодій парі - респект, молодці.

    Anonymous reply Anonymous

    вибачте, пара -
  • Anonymous

    Фотка-жесть!!!!!!! Красавци!!!!!!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Ми розписувалась в ЗАГСІ влітку, чисто по людськи просили,і приймали документи.Можна тільки подякувати їм.,хоч час вже був неприйомний.І без грошей, і цукерок. і т.д.В мене про людей залишилась тільки приємна згадка.
  • Anonymous

    В чому проблема? Неприйомний час? - розвернулись і пішли, прийшли коли буде прийомний.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою!
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up