Тернопільські кредитні спілки “дихають”, бо менше ризикують

Тернопільські кредитні спілки “дихають”, бо менше ризикують
Кредитні спілки не пов’язані з галузями, що постраждали від кризи, і не зобов’язані повертати іноземні запозичення

Підвищивши ставки за депозитами, кредитні спілки, як і банки, ще восени відреагували на відплив грошей. Однак кредити вони видавати не перестали.
Експерти прогнозують, що спілки кризу переживуть, але депозитні відсотки піднімуть, інакше не втримаються „на плаву”. Їхнє завдання нині - встояти на ринку, адже головні інвестори – пересічні громадяни, які хочуть зберегти свої заощадження. І треба зберегти їхню довіру.
„Виходить дешевше...”
Перукар Оксана із сім'єю винаймає житло в Тернополі. Ту суму, що вона платить за оренду помешкання щомісяця, краще було б використати на погашення боргу за власну оселю, вирішила вона. Тому жінка розпочала пошуки кредитних установ.
- Мало того, що у банках тепер умови видачі іпотечних кредитів стали надто жорсткими. У мене ще й немає стабільних офіційних доходів. Тож взяти кредит у банку для мене майже неможливо, - каже Оксана. - Я почала цікавитися позиками у кредитних спілках.
Жінка розповіла, що знайшла дві спілки, де погодилися видати позику у розмірі 50 тисяч ще цього року. Порадившись і з чоловіком, Оксана обрала оптимальний варіант, в якому заставою буде куплений будинок. Тепер родина підшуковує для себе особняк.
- Я щомісяця тепер плачу за оренду помешкання 1200 грн, а візьму позику буду вносити трохи більше 600 грн сім з половиною років, — підрахувала пані Оксана. — Звісно, такий варіант мені підходить, бо я житиму в своїй оселі.
Аграрні та споживчі
Кредити більшість спілок нині видають, незважаючи на економічну кризу, розповів виконавчий директор Тернопільської обласної асоціації кредитних спілок (ТОАКС) Віталій Бойчук. Видають кошти під 25-40% річних. При цьому „кредитівки” особливу увагу акцентують на платоспроможності позичальника, продовжує він.
- Частина кредитних спілок встановила обмеження щодо розміру сум для позики. Нині серед позичальників у них переважають жителі сільської місцевості, — каже пан Бойчук. — Більшість позик має споживчий характер, тобто кошти йдуть на купівлю побутової техніки, відпочинок, оздоровлення, навчання, ремонт.
За даними на кінець І-го півріччя 2008 р. кредитні спілки-члени ТОАКС сформували більше 7 млн грн резервного капіталу, а до кінця поточного року ця сума обов’язково збільшиться, переконує виконавчий директор. Відтак, він стверджує, що кредитні спілки–члени ТОАКС здатні впоратися з негативними фінансовими явищами, які нині склались у державі. 
- „Кредитівки” не пов’язані з галузями, що перебувають у кризовому стані: будівництво, банківська справа, металургія. Окрім того, вони не зобов’язані, як банківські установи, до кінця цього року повернути великі обсяги іноземних запозичень, — каже він. — Скажімо, кредитні спілки-члени ТОАКС не мають у своєму капіталі жодного іноземного долара.
До речі, фахівець нагадав, що більшість кредитних спілок Тернопільщини створені понад 10 років тому і вони вже успішно переживали попередні кризи – 1998-го і 2004 років.
Депозитів менше
Головними інвесторами для кредитних спілок є жителі Тернопільщини, які зберігають на депозитних рахунках в спілках власні заощадження. Оскільки „кредитівки” майже не надають позик на іпотеку, тому й криза іпотечного ринку їм не загрожує. 
- Природно, у діяльності спілок є зміни, пов’язані із пристосуванням до сучасної економічної ситуації, — продовжує Віталій Бойчук. — Депозитна діяльність „кредитівок” нині дещо страждає від панічних настроїв населення. Звісно, громадяни налякані знеціненням національної валюти, проте відтоку вкладників немає.
До слова, комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики 5 грудня розглянув проект Закону «Про термінові заходи з упередження наслідків світової фінансової кризи та про внесення змін до деяких законів України» та прийняв рішення рекомендувати парламенту прийняти його за основу. Даний законопроект передбачає створення державного Фонду гарантування вкладів членів кредитних спілок.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Anonymous

    Ми пропонуємо оптимальне рішення для вашого фінансового needs.We стояти осторонь від інших кредиторів, тому що ми віримо в обслуговуванні клієнтів, і ми залишаємося з вами, поки ви не отримаєте результати, які ви want.In Загалом, ми пропонуємо іпотечні кредити, автокредити, кредити готель, вкладення грошей кредитів, бізнес-кредити і т.д., по нижчих процентних rateof 3%. Зв'яжіться з нами по E-MAIL: [email protected] Заповніть цю форму кредитної заявки нижче 1. Повні імена: ......................... 2. Повний контакт Адреса: ............... 3. Країна проживання: ............... 4. Телефон / Мобільний телефон: ................... 5. За віком та статтю: ........................ 6. Рід занять: ......................... 7. Річний дохід: ...................... 8. Необхідна кількість як кредит: .............. 9. Позики Тривалість: ...................... 10. Мета кредиту: ................... [email protected]
  • Anonymous

    Шановна Мирославо, перед тим як щось писати, треба спочатку поцікавитись цією темою, перукарша видно дуже хоче особняк, але поцікавитись умовами кредитування та у що це їй виллється ума в неї не хватило, то будьте хоч ви розумні, не варто писати плітки своїх подруг.
  • Anonymous

    Так-так, не варто "вестися" на малі процети(3-5%) - таких просто не буває, а якщо бувають, то тільки в аферистів з Єдиної родини, Укрсоцгруп чи Родиннного гнізда!
  • Anonymous

    Ой боюсь, що не до кредитної спілки звернулась перукаша, а до фірми (єдина родина, альянс, родинне гіздо, колізей, український прогрес) яка формує групи покупців. Я до таких також колись звернувся(((. Досих пір живу на орендованій квартирі(((. Аферисти
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити Від читача 10:03 На Тернопільщині шукають роботу 554 переселенці 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera 14:30 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають і скільки коштували? photo_camera 13:55 Підозрюваним у нападі на поліцейських оголосили нове обвинувачення і взяли під варту 13:06 У селі біля Тернополя була стрілянина — 60-річний тернополянин отримав три вогнепальні поранення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up