Роботу тернопільської кредитівки “Галичина” хочуть “розморозити”

Роботу тернопільської кредитівки “Галичина” хочуть “розморозити”
“Слідчі уже вилучили майна на суму більше 1 млн грн. Проводять заходи щодо встановлення інших об'єктів можливого використання коштів кредитної спілки"

 Відновити роботу кредитної спілки збираються вкладники КС “Галичина”.

У вівторок, 9 червня, вкладники спілки провели загальні збори. На них вони обрали нове правління – нового голову спілки, наглядову раду тощо.
  • Ми плануємо відновити нормальну роботу спілки. Адже в ній закумульовані чималі кошти. Загалом активи спілки становлять майже 10 млн грн, — каже член наглядової ради Микола Данилець (66 р.). — Наразі зібрали трохи грошей на організаційні затрати. Шукаємо приміщення для нового офісу.
Спочатку члени спілки хотіли провести збори в актовому залі колишнього 9-го училища.
  • Проте в останню хвилину хтось заборонив нам проводити там збори. І ми були змушені терміново шукати інше місце. Це спричинило деякі незручності членам спілки, які прийшли трохи пізніше зазначеного часу зборів. Вони були змушені шукати нас аж в актовому залі 11-ї школи, — каже він. — До того ж тодішні бухгалтер і касир спілки не прийшли на збори прозвітувати про стан справ у спілці.
У спілці відносно небагато членів — близько 240 вкладників і близько 60 позичальників. Принаймні таку інформацію надавали представники цієї КС у Тернопільську облорганізацію Асоціації кредитних спілок (ТОАКС), розповів виконавчий директор ТОАКС Віталій Бойчук.
  • Згідно з інформацією, яку надавав колишній керівник цієї спілки, кредити там видавали на розвиток підприємницької діяльності під заставу нерухомості, — каже він.
Голови і грошей немає
Нагадаємо, наприкінці квітня вкладники спілки “Галичина” у газету “20 хвилин” за допомогою. Тоді, як вони говорили, спілка розвалюється, а люди не знають, що їм робити і як повернути гроші. Вкладів і відсотків за вкладами їм не виплачували. А голови спілки на робочому місці не було.
Проблеми почались ще десь у березні-на початку квітня. У березні в мене закінчувався термін дії вкладу. Я прийшов, аби забрати свої гроші, проте директор спілки, який тоді ще був присутній на робочому місці, сказав, що наразі коштів у них немає, і попросив продовжити термін вкладу ще на місяць, — розповідає член кредитної спілки “Галичина” Микола Данилець. – Я погодився. А коли прийшов наприкінці квітня, то в спілці нікого не було і ніхто нічого мені про мої гроші не зміг сказати.
Тоді люди зібралися під дверима своєї установи і хотіли взяти її штурмом. Адже ніякої інформації про роботу спілки їм не надавали, як, зрештою, і не показували документів.
Тому вони сподівалися лише на правоохоронців.
Гроші йшли на підприємництво
Справою вкладників спілки “Галичина” займається і СБУ. Слідство за фактом заволодіння службовими особами спілки коштів громадян триває.
  • З метою з’ясування обставин вказаної протиправної діяльності у квітні цього року слідчі СБУ порушили кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України, — розповіли у прес-групі управлінні СБУ в Тернопільській області.
Із більш ніж 300 членів кредитної спілки частина уже визнана потерпілими і цивільними позивачами у справі. У ході досудового слідства встановили також, що службові особи товариства, заволодівши його коштами, частину з них використали для здійснення власної підприємницької діяльності, кажуть в облуправлінні СБУ.
  • Слідчі уже вилучили майна на суму більше мільйона гривень. Проводять заходи щодо встановлення інших об'єктів можливого використання коштів кредитної спілки (нерухомість, підприємницька діяльність, транспортні засоби), а також місця перебування голови правління спілки, — кажуть у прес-групі.
Важливою умовою розслідування є і ставлення самих вкладників до його процесу. Оскільки у справі проходить значна кількість потерпілих і причетних до вчинення злочину та великий об'єм матеріалів, які потребують детального вивчення та опрацювання. Треба набратися терпіння і з розумінням поставитися до роботи слідчих, наголошують у СБУ.
Від кредитів “відхрещуються”
Пан Данилець розповідає, що коли члени спілки ознайомилися з документами, то були вражені. Адже там видані кредити на голову спілки, бухгалтера, касира і на їхніх родичів на великі суми.
Так, голова, касир, бухгалтер мають кредити на суми майже до мільйона гривень, — каже він. — А є в списку боржників такі люди, які тепер запевняють, що вони кредитів не брали і взагалі вперше чують про таку кредитну спілку. Хоча в документах є й їхні прізвища, й адреси, й ідентифікаційні коди... Я сам телефонував десь до десятки таких людей. І всі вони заперечують, що брали кредити в “Галичині”.
Активісти спілки вже їздили навіть до Києва в Держфінпослуг, аби допомогли їм.
Проте там нам сказали, що у березні вони проводили перевірку. Порушень тоді не знайшли. Однак надати акти перевірки нам відмовилися. Для цього нове керівництво спілки має звернутися з офіційним листом, — продовжує пан Данилець.
Окрім того, як запевняють вкладники, вони планують провести своє власне розслідування.
  • Адже у спілці багато депозитів. Суми там є як відносно невеликі, так і по 400 тисяч гривень, — каже він. — Люди хочуть отримати свої гроші.
 
коментар
 
Віталій БОЙЧУК, виконавчий директор Тернопільської обласної організації Асоціації кредитних спілок (ТОАКС):
Малоймовірно, що членам спілки зараз вдасться відновити нормальну роботу цієї кредитної спілки. Усі надії зараз варто покладати лише на слідчі органи. Лише вони можуть встановити, кому насправді видавали кредити і де зараз ці гроші. Зараз правоохоронні органи мають розібратися, якою саме була кредитна діяльність цієї установи та на яку суму спілкою було залучено депозитів. Загалом, коли КС «Галичина» вступала до ТОАКС в грудні 2006 р., то підозр щодо протиправної діяльності цієї кредитівки одразу не було. Документи, які подавала ця спілка в Асоціацію, свідчили про те, що вона працює абсолютно законно. Ймовірно, що звітність, яку вони надсилали нам, була недостовірною. Зі свого боку ТОАКС не виключала цієї кредитівки з нашої асоціації. Ми зараз надаємо консультації вкладникам цієї спілки. Інші кредитні спілки-члени ТОАКС, що є в м. Тернополі, на сьогодні добросовісно виконують взяті на себе зобов’язання перед вкладниками.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Anonymous

    невже ніхто не знає що з КС Християнська злагода?

    Anonymous reply Anonymous

    з Християнською Злагодою, ще гірше ніж з Галичиною. Не можна вестися на високі відсотки, бо залишишся ні з чим.

    Anonymous reply Anonymous

    В Галичині не були високі відсотки. 22 % на рік, 24% - на 1,5 роки. Це для кредитних спілок учасників Тернопільської ОблАсоцКС - нормально на той момент було, просто Біскупський - каналья!
  • Anonymous

    А хто може дати інформацію про КС "Християнська злагода" в Тернополі?що там робиться?
  • Anonymous

    Даною КС керував п. Біскупський, в декілька років тому ним було створено ТФК Західний ринок, (віртуальна торгівля товарими міста через мережу інтернет", усіх працівників заставляли брати "документально" кредити від 50 000 грн., а поручителем виступав сам Біскупський. Дана інформація для працівників СБУ.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду 08:00 На Тернопільщину йде похолодання
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up