Яким було у давнину село Чистилів біля Тернополя

Яким було у давнину село Чистилів біля Тернополя
Будинок у Чистилові часів Першої світової війни. Фото vic.ucoz.com
Півтисячоліття виповниться через дев'ять років селу Чистилів, що на північ від обласного центру. У наші дні, за даними книги «Тернопільщина. Історія міст і сіл», тут є 322 двори і понад 1000 жителів. А були часи, коли в Чистилові жило тільки 13 родин.

«Чистилів – село за 8,4 км на північ від Тернополя, лежить на узгір'ї на лівому березі Серету, при залізниці, – йдеться у статті Владислава Сатке «Тернопільський повіт із географічно-статистичного огляду». 1895 р. – Школа однокласна з руською (українською – прим. ред.) мовою викладання, заснована у 1865 р. Жителі займаються переважно рільництвом».

Належала братам Чистилівським

У писемних джерелах Чистилів уперше згадали в 1525 році, коли село належало братам Чистилівським. Тож існує версія, що поселення назвали на їхню честь. Але водночас збереглася альтернативна легенда із поясненнями щодо походження назви села. Мовляв, ще тоді, коли воно звалося інакше, у край прийшла епідемія чуми – загинули всі, за винятком двох сімей. Рятуючись від смерті, ці люди спалили всі будівлі, а самі подалися до лісу. Повернулися вони лише через два роки і знову осіли на очищеному місці – у Чистилові. За часів Середньовіччя пошесті повторювалися часто, тож переказ може бути згадкою про дійсне лихоліття. Приміром, у 1672 році чума забрала тисячі життів у самому Тернополі – городяни також ховалися у лісах-гаях. У 1672-му в Чистилові було 13 родин.

Відео дня

Історія села у XVIII ст. залишається малознаною. У XIX ст. місцевими панами і власниками чистилівського фільварку були графи Коритовські. Наприкінці століття вони зосередили понад 337 моргів, тобто 189 гектарів землі у той час, коли у Чистилові було трохи більше 1504 моргів – 842 гектарів. Тільки п'ятеро місцевих господарів, включно з Коритовськими, мали тоді понад 20 моргів (11,2 гектара – прим. ред.) кожен. Було біля села шість гектарів лісу, із яких 3,36 гектара належало до графського фільварку, а ще 2,24 – панові Якобу Вільнеру. Тобто селянам взимку було скрутно з опаленням. А от з можливістю придбати спиртне у ті часи в жителів Чистилова, як виглядає, проблем не виникало. Владислав Сатке писав, що у 1895-му у селі була одна корчма, а «Тернопільщина. Історія міст і сіл» подає, що у той же період діяли дві корчми, та ще й ґуральня – спиртово-горілчаний завод.

Діяли чайний пункт і перукарня

Основною окрасою Чистилова у ХІХ столітті була дерев'яна церква 1821 року, яку селяни придбали у селі Чернихів теперішнього Зборівського району. У ті давні часи заможніші громади, збудувавши собі муровані церкви, часто продавали дерев'яні на інші парафії. У Чернихові кам'яну церкву Різдва Пресвятої Богородиці звели ще у 1782-му.

На жаль, чистилівський дерев'яний храм до наших часів не дійшов – він згорів у 1986-му і його у 1990-му замінили новим, дерев'яним, на честь св. Архистратига Михаїла.

Але на згадку про втрачену пам'ятку залишилися світлини часів Першої світової війни – їх зробили в часи окупації Галичини російськими військами у 1915-1916 роках. У той період в селі діяли чайний пункт і перукарня Російського товариства Червоного Хреста і квартирував Перший передовий загін Червоного Хреста при ХІ Армії. Частина уродженців села, як-от Петро Басик, Осип Кисіль та Дмитро Цивінський, служили у легіоні Українських січових стрільців та Українській Галицькій армії.

У 1895-му в Чистилові жило 676 осіб, з них тільки 222 вміли писати й читати. А ще один чоловік – тільки читати. Отож неписьменними були 67% місцевих жителів. До школи ходили 45 хлопців і 29 дівчат. Ще один хлопець і троє дівчат шкільного віку школу не відвідували. Подібні речі траплялися з різних причин. Бувало, що діти з бідних родин просто не мали у що взутися. Або ж батьки не пускали сина чи доньку вчитися, бо вважали, що краще їм працювати у домашній господарці. А працювати було де – у Чистилові наприкінці ХІХ ст. утримували 154 коней, 147 голів рогатої худоби, 127 овець, 144 свині.

У 1921 році в селі було 794 жителів. Місцеві люди вирізнялися патріотичністю і входили до товариств «Просвіта», «Січ», «Сокіл», «Сільський господар», «Рідна школа», «Союз українок». Згодом багато вихідців із села пішли в УПА. У 1948-му у Чистилові відбувся бій між вояками УПА та «стрибками» – радянськими карателями з «истребительных батальйонов».

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Piter Savka

    Бідося
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up