Партнер рубрики Події

Тернополяни жаліються, що по місту зі смітників течуть смердючі ріки

Тернополяни жаліються, що по місту зі смітників течуть смердючі ріки
  • Нечистоти, які вихлюпуються зі сміттєвозів є сезонним явищем, яке варто перетерпіти.
  • Миття вулиць могло би частково допомогти із неприємним запахом, але воно не закладене в тариф за вивезення сміття.

Тернополяни вже не перший рік стикаються із проблемою, коли в серпні-вересні у дворах виникають цілі калюжі із неприємним запахом, рідину з яких авто розбризкують по прибудинкових територіях.

 - Я живу на п'ятому поверсі, тож мені запах чути, лише коли йду попри ті "озера", а як мешканцям першого поверху? Це ж ні вікна відчинити, хоч надворі спека. Але ж той сморід буде в тебе в квартирі, - каже тернополянка Наталія. - Не можна ті дороги хоч іноді мити? Чи хоч якось позбутися того смороду?

Про аналогічну проблему пише на своїй сторінці у "Фейсбуці" тернополянин Ігор Сачко.

Відео дня

Така проблема справді є, погоджуються керівники фірм, які вивозять сміття в Тернополі. Ускладнює її й те, що осінь видалась жаркою та сухою - дощі могли б хоч трохи покращити ситуацію. Зрештою, є в цьому і вина тернополян.

 - Справа в тому, що люди викидають харчові відходи у контейнери, які призначені для твердих побутових відходів. Вони й течуть по місту. Зараз сезон закруток, відтак рідини у відходах значно більше, ніж зазвичай. Якби у нас було прийнято сортувати сміття – такої проблеми б не виникало. За місяць-два все внормується, - коментує керівник ПП «КвартаЛ» Олег Лемега

Погоджується із паном Лемегою і директор ДП “Фірма Альтфатер Тернопіль” Василь Орденас. Каже, що в нашому місті, на жаль, немає культури сортування сміття. А от вона якраз могла би покращити ситуацію. Хоча й вона не панацея.

 - Сміттєвози нашого підприємства, які здійснюють вивезення відходів у Тернополі, виготовлені на німецькому виробництві, ними користуються по всій Європі. Однак у багатьох інших країнах здебільшого прийнято сортувати сміття, а не викидати тверді побутові відходи разом із харчовими. Та навіть у європейських містах, де сміттєвози забирають змішані відходи, протікання рідини із сміттєвозів не є рідкістю. Впродовж останніх тижнів люди викидають багато відходів з кавунів та овочів і фруктів, відходів від консервації, недопиті пляшки, молокопродукти тощо, відтак рідина накопичується у сміттєвозах, - каже пан Орденас.

Часто проблема повторюється, коли машина вивозить відходи із ринків чи з контейнерів неподалік закладів громадського харчування. Навіть із невеликого стихійного ринку на вулиці Чорновола у контейнерах неподалік щоденно накопичується чимало продуктових відходів.

Принцип роботи сміттєвоза такий: сміття потрапляє у контейнер сміттєвоза (який вміщає 80 контейнерів) і машина пресує його. Рідина збирається у машині і може вихлюпуватися, особливо часто таке трапляється на місцях підйомів чи спусків на дорозі, зазначив пан Орденас.

 - Випорожнюються всі відходи на звалищі, звідки автівка їде вже порожньою. Інших варіантів вивезення сміття немає – ми мусимо забрати усе, що викинули тернополяни у контейнери. Наголошую – ми вивозимо те, що викинули мешканці Тернополя, ці відходи не привозять нам ані з інших міст, ні з Росії чи Америки. Можливо, дещо б покращило ситуацію посилене пакування продуктових відходів, а ще – охайність мешканців міста, - продовжує начальник.

Часто доводиться чути, що безпосередньо у контейнер виливають борщі чи компоти, не лише створюючи «болото» з сміття, яке потрапляє до сміттєвоза, але й забризкуючи при цьому стіни сміттєкамер. Ми не вимагаємо сортування, адже розуміємо, що люди мусять викинути кудись своє сміття, але за власною культурою упакування та викидання відходів люди також мали б слідкувати.

До слова, кожен контейнер для збору сміття обладнаний горловиною для зливу рідини. Однак якщо цю горловину відкрутити, то "жижа" зі сміття тектиме постійно, розповів директор ПП "ЕкоТерм" Богдан Гевко, хоча в ідеалі всі ті "соки" могли б стікати в камеру для рідини. От тоді проблеми би не було. 

Тож в свою чергу в фірмах, що відповідають за вивіз сміття, просять тернополян з розумінням ставитись до такого явища, яке спостерігається щорічно у серпні-вересні. А от щодо миття доріг після вихлюпування нечистот, то із цим є проблема.

 - Залити ці калюжі водою, означає лише збільшити їхню площу і продовжити час висихання. Крім того, залучання додаткової техніки і виконання робіт із миття доріг у таких випадках становитиме додаткові затрати, яких у тариф не закладено, - каже пан Орденас. - Чи готові тернополяни платити за миття дороги, якщо чимало споживачів уникають навіть оплати за послугу з вивезення сміття? Вже найближчими тижнями, коли завершиться сезон овочів, випадки протікання сміттєвозів стануть не такими дошкульними і їх фактично не спостерігатимуть у Тернополі.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • ретро

    Може за сміття ми не будемо платити ,хай безкоштовно потерплять бо так сі стало.
  • Анонім

    Ну тоді зробіть. Каналізаційні водостоки. Вмісцях збору сміття. І все. Проблема рішина. А про сміттєпроводи які ще працють в деяких будинках. Це повний...... В тих домах все ваняє гнилим мусором . насрать що немає законодавчої бази в державі щодо сортування і переробки відходів. Пора самим братися а не чекати нагайки зверху. Це у нас відходи це мусор. В світі відходи це сировина.
  • Anonymous

    О це так! І жителі винні, і осінь винна... А контейнери і сміттєвози в порядку утримувати не пробували? Вичищати їхї згідно норм і правил, дезінфікувати, мити... Робити те, за що ми й платимо! Все ж то закладено в тарифах, та скільки ж можна так знущатись.

    То комунальне бичво вже до краю обнагліло. Робити воно нічого не буде, бо до нього не звертаються, місто помиями заливають, бо осінь винна... І ще що вам мішає?
  • Діонісій

    треба фрукти і овочі жерти зі шкірками, тоді не буде текти і не буде смороду, а комунальникам буде спокій і робити лишнього нічого не треба
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up