Випив, сів за кермо – сплатив 10200 грн штрафу і попрощався з посвідченням водія

Випив, сів за кермо – сплатив 10200 грн штрафу і попрощався з посвідченням водія

Депутати посилили відповідальність за керування у нетверезому стані. Тернополяни в соцмережах обговорюють недосконалості закону. А головний патрульний називає нетверезих водіїв злочинцями. 

Верховна Рада України суттєво збільшила штрафи за водіння транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного сп'яніння або під впливом лікарських препаратів.

Відповідний закон "Про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення" на засіданні парламенту 7 липня підтримали 243 народних депутата.

Проектом Закону істотно збільшуються розміри штрафів та строки позбавлення права керування транспортними засобами за умови притягнення водія до адміністративної відповідальності за керування ними у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції.

Відео дня

За водіння в нетверезому стані перший штраф тепер складе 10 200 грн «плюс» позбавлення права керування на один рік. Удруге штраф за таке правопорушення вже складатиме 20 400 грн і три роки без права керування автомобілем.

Нагадаємо, донедавна за перебування за кермом автомобіля в нетверезому стані - штраф був від 3,4 тис. грн. Якщо ж п'яний водій попадався вдруге, його мали позбавити водійських прав на термін від одного до двох років.
Тернополяни активно обговорюють у соцмережах нововведення. Більшість підтримує, однак припускає, що і цього замало. Є й ті, які критикують зміни до кодексу та говорять про недосконалість.

  • "Другий раз впродовж року" після першого? – цитує зміни до законодавства Єгор Карпенко. – Їх (водіїв напідпитку – прим. авт.) же позбавлятимуть прав на рік. Яким чином протягом року п’яного водія знову затримуватимуть?

Тернополянка Ірина Чорна переконана: за водіння в нетверезому стані прав керування потрібно позбавляти пожиттєво. І за першим же фактом. Такі думки, каже жінка, виникають щораз, коли бачить статистику аварії зі смертельними наслідками, до яких причетні п’яні водії.

Тернополянин Юрій Остап’юк «прив’язав» суму штрафу до курсу долара. В результаті вийшло, що коли штраф був 3 400 грн, а курс 5 грн за долар, п’яні водії сплачували 620 доларів штрафу. Тепер – при курсі близько 25 – виходить 404 долара. Тому чоловік переконаний, що мінімальний штраф за перше подібне порушення мав би бути не менше 25 тис. грн.

З вини п’яних водіїв трапляється багато аварій, частина з яких закінчується фатально, констатує начальник управління патрульної поліції в м. Тернополі Володимир Струк.

За чотири місяці роботи патрульної поліції в місті затримали 158 нетверезих водіїв.

П’яні за кермом скоїли 25 аварій. Шість з них – з потерпілими, в яких одна людина загинула і шестеро отримали травми. Головний патрульний міста категоричний: п’яний водій – це злочинець.

  • Люди забувають про небезпеку, яку несе некерований автомобіль, - каже Володимир Струк. - Водії, перехиливши чарку, сідають за кермо, сподіваючись, що їм вдасться доїхати непоміченими. Втім, вони не враховують того, що у стані сп'яніння суттєво знижується увага та швидкість реакції і часто-густо вони виконують небезпечні маневри, а це нерідко призводить до ДТП. Маємо надію, що підвищення штрафів за керування напідпитку дасть свій результат.

В останній день червня патрульні зафіксували антирекорд року: доза алкоголю в крові водія «Шевроле», якого серед білого дня зупинили на вул. Глінки у Тернополі, перевищила норму у 18(!) разів. Результат на пристрої «Драгер» показав 3,54 проміле. Машину евакуювали на арештмайданчик, а водій отримав два протокола – за їзду у нетверезому стані і керування без документів.

Нагадаємо, до цього часу найбільшим був результат був 2,78 проміле, який зафіксували наприкінці травня.

6 липня патрульні зупинили 23-річного нетверезого іноземця. Близько 2-ї години ночі він рухався на Volvo просп. Бандери. На його транспортному засобі не світилася права фара, чим і привернула увагу патрульних. Спершу водій не виконав вимоги патрульних зупинитися і поїхав далі. Однак ті його наздогнали. Коли врешті зупинили, помітили усі ознаки алкогольного сп’яніння. Копи запропонували іноземцеві пройти алкотест. «Драгер» показав 1,33 проміле в крові. Як нам вдалось дізнатись, іноземець щораз дивувався, що у нашій країні сідати за кермо нетверезим не можна і за це карають.

Три протоколи за керування автомобілем у стані сп’яніння винесли тернопільські патрульні у ніч з 10 на 11 липня, - на п’ятий день, відколи депутати затвердили нові санкції.

Довідка

За 4 місяці патрульні поліцейські затримали 158 водіїв, які перебували за кермом напідпитку. За цей період п’яні водії у Тернополі скоїли 25 ДТП. Шість аварій – з потерпілими, в яких одна людина загинула та ще шестеро отримали поранення, повідомили в управлінні патрульної поліції м. Тернополя. 

Коментарі (5)
  • Діонісій

    випив - за кермо не сідай !

    сів, тоді відповідай!
  • Анонім

    Ті що їздили п*яні так і будуть їздити !! Поліцаї своїх не штрафують !!!
  • Anonymous

    відрубати пальці це куди дієвіше буде

    Анонім reply Anonymous

    Ага, щоб не писали дурниць!
  • David Starr

    Тепер п_яні будуть іздити на польських номерах без документів.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up