У магазинах гаряча пора на шкільну форму

У магазинах гаряча пора на шкільну форму

Польська форма чи «Хмельницький з польської тканини» – на першому місці за популярністю серед батьків школярів, далі – турецька форма та інші українські виробники, кажуть в магазинах

До шкільної форми батьки школярів почали приглядатися ще з травня, кажуть у магазинах. А в липні-на початку серпня – найгарячіша пора покупок одягу до школи. Ціни, кажуть у магазинах, практично не відрізняються від торішніх.

– На останні дні тепер ніхто не відкладає покупку форми, – розповідає продавець магазину дитячого та підліткового одягу «Смайлик» Вікторія Дерев’яна. – Зараз у нас найгарячіша пора, бо є найбільший вибір товару і є всі розміри. Потім доведеться вибирати з того, що залишиться.

Тернополянка Ольга Драбовська збирає до школи сина Юрчика. Він іде в третій клас.

Відео дня

– Докупили зошити, олівці, а кілька днів тому купили нову шкільну форму, – розповідає тернополянка. – За комплект – штани і піджак – віддали на базарі 1100 грн. Це українська форма. Шиють у Львові. Вибирали, щоб тканина була якісніша, щоб костюм зручно сидів на малому. Тканину шукали таку, щоб і м’якша була, щоб не зминалася, добре прасувалася.

Весь комплект – першачкам

Зараз у магазинах пропонують шкільну форму переважно польського, турецького та українського виробництва.

– Ми вже кілька років беремо продукцію фірми Mevis із Хмельницького, є в нас і харківська, але більше беруть хмельницьку, – розповідає Вікторія Дерев’яна. – У них цікаві та сучасні моделі, вони і одяг шиють, і шкільну форму. Ціни у них середні, тканини якісні. Я і своїй дитині брала від цього виробника плаття і кофточку. Вийшов дуже гарний комплект до школи. Дочка виглядала на Першому дзвонику дуже нарядно.

Продавець каже, що форма цього виробника не мнеться, тканини мають багато натурального складника і також трохи синтетики, щоб не зминалася, гарно носилася, легко пралася.

– Для дівчаток зараз більше беруть сарафани і кофтинки, – розповідає продавець. – Це практичніше, зручніше та дешевше. Дехто навіть по два сарафани купує на зміну. А хлопчикам з усього набору одягу у нас переважно купують штани та сорочки.

До речі, комплекти шкільної форми є не у всіх магазинах. Часто продають піджаки, штани, спідниці, сорочки та блузки окремо. Кажуть, що продавцям так вигідніше.

– Комусь піджак не підходив, комусь – штани, із сезону завжди щось залишалося, тому ми закуповуємо для школярів окремі піджаки, штани, сорочки, – розповідає продавець магазину дитячого одягу «Максюля» Галина. – Окремі вироби можна продавати і в міжсезоння, комбінувати можна на різний смак з іншим одягом. Піджаки в нас коштують від 720 грн, а штани – від 285 грн. Це середні ціни, не набагато більше, ніж комплект форми.

За словами продавця, найбільшою популярністю користується польська форма.

– Якщо форма, то тільки Польща, – каже продавець. – Якість відповідає ціні. З наших клієнтів ще ніхто не скаржився, вже кілька років хочуть саме таку форму. Це гарні моделі, сучасний дизайн одягу для школи і якісні тканини. До неї нічого не чіпляється, вона не кошлатиться. Тут багато натуральної сировини, синтетики – третина. Форма гарно носиться, не линяє, не мнеться. Піджаки є і трикотажні, і котонові, а брюки в нас беруть котонові.

З польських тканин шиють і українські виробники.

– У нас найбільшою популярністю користується шкільна форма з Хмельницького, – розповідає консультант супермаркету «Мама» Людмила. – Вони шиють із польських тканин. Також є форма з Туреччини та інші українські виробники.

Для першокласниць переважно купують сарафани з піджаком, а для першокласників – костюм з піджака і штанів. Для дівчаток у старших класах більше купують спіднички і блузки. А хлопцям докупляють або піджак, або штани.

– Одразу видно, коли дитина йде у перший клас, – каже продавець. – Тоді батьки купують весь комплект. Наприклад, дівчинці беруть і піджак, і спідничку, сарафан, блузку, гольф, брюки. Хлопцю теж купують піджак, штани, жилет, сорочки, кардиган, безрукавку. А коли вже мають досвід, то вибирають одну-дві речі. Все пізнається з досвіду, який одяг у школі потрібніший і зручніший для конкретної дитини.

Якісне – з ярликом-стрічкою

Обов’язкова форма для учнів запроваджена в українських школах із 1997 року. Для хлопчиків це класичні штани, сорочка і піджак; а для дівчаток – класична спідниця, блуза і піджак.

Шкільну форму дитина носить близько дев'яти годин на день, а буває, що й п’ять днів на тиждень. Тому дуже важливо правильно обрати шкільну форму, яка не шкодитиме здоров’ю, працездатності та психологічному стану дитини.

– Відповідно до Гігієнічних вимог, шкільну форму можна виробляти із застосуванням змішаних тканин – з натуральних і штучних волокон, – зазначила провідний фахівець ДП «Тернопільстандартметрологія» Ольга Сернецька. – З вмістом натурального волокна не менше 50% – для дітей молодших і середніх класів, штучних волокон – для дітей старших класів; блузки і сорочки для дітей молодших і середніх класів дозволено виготовляти з використанням натуральних тканин, для дітей старших класів – штучних тканин.

Матеріал верху може містити натуральні компоненти (без обмежень), а також синтетичні, вміст яких не повинен перевищувати 67%. Матеріал підкладки не може містити синтетику. Тобто, підкладка повинна бути лише з натуральних (наприклад, бавовни) або штучних (наприклад, віскози) волокон. Блузки і сорочки для дітей молодших і середніх класів обов’язково мають бути виготовлені з натуральних тканин, а для дітей старших класів можуть містити синтетичні волокна, вміст яких не повинен перевищувати 40%.

При виборі шкільного одягу треба в першу чергу звернути увагу на маркування на ярлику, та зовнішній вигляд виробу, зазначає Ольга Сернецька. Саме ярлик інформує споживача про якісні та інші характеристики товару та містить реквізити підприємства-виробника. На ньому є інформація про волокнистий склад матеріалу, з якого виготовлений одяг.

– Пам’ятайте, на виробі має бути додатковий ярлик у вигляді стрічки, який вшитий у шов виробу, де додатково до основного, як правило паперового, ярлика, нанесені вміст сировини та символи по догляду за ним, – радить фахівець. – Це маркування є гарантією того, що перед вами товар добросовісного виробника. Не варто купувати шкільний одяг, якщо маркувальний ярлик закріплений шпилькою або відсутній.

Шкільна форма повинна бути такого покрою, який не обмежуватиме вільні рухи та забезпечить тепловий комфорт організму відповідно до сезону року.

На шкільну форму поширюється національний стандарт ДСТУ 4519:2006 «Споживче мракування товарів легкої промисловості». Гігієнічні вимоги до форми затверджені Мінохоронздоров’я від 29.12.2012 року. Крім цього в Україні діє стандарт ДСТУ 4239:2003 «Матеріали та вироби текстильні шкіряні побутового призначення. Основні гігієнічні вимоги», де регламентовано допустимий рівень шкідливих речовин у матеріалах для одягу дорослих та дітей, умови догляду за виробом. Дотримання вимог цих документів запобігає надходженню на наш ринок продукції сумнівної якості. Стандарт відповідає вимогам європейських екологічних стандартів Оko-Tex Standart 100 в частині показників екологічної безпеки текстильних та шкіряних матеріалів.

Батькам потрібно вимагати у продавця сертифікат чи декларацію про відповідність, зображення сертифікатів на маркувальних ярликах не є підтвердженням якості продукції, копії таких документів повинні бути оформлені в установленому порядку – як офіційна чи завірена копія, наявні в торговій точці та надані на вимогу споживача, зазначає Ольга Сернецька.

– Ще один нюанс підтвердження якості шкільної форми, це наявність пришитих до виробу або прикладених двох запасних шматочків тканин розміром одної сторони не менше 8 см або одного, збільшеного вдвічі (для костюмів – запасні шматочки прикріпляються до жакету, куртки). Також вироби повинні мати запасні ґудзики/кнопки по 1 шт. кожного розміру, – говорить фахівець. – Стосовно ціни, то з власного досвіду можу підтвердити, що висока ціна шкільної форми себе виправдовує. Це і якість застосованих тканин, практичність, відповідність нормативним документам, актуальність тощо.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up