Де працюють інваліди

Де працюють інваліди
Майже 56 тисяч інвалідів є на Тернопільщині. З цієї кількості - близько 20% таких, що мають серйозні розлади здоров’я, тож працювати не можуть. Решта можуть. Але де? Про це розповіли фахівці

- Я - інвалід. У мене ДЦП. Допоможіть мені знайти роботу, - сказав по телефону чоловік. - Може, на дзвінках... Ну, де знайти роботу інваліду? Ледь на пенсію виживаю. До міста мені далеко добиратись. 


Як виявилось згодом, чоловік телефонував аж із Харківської області. На номер журналіста натрапив в Інтернеті під матеріалами на тему працевлаштування. 
Ми вирішили дізнатись, де ж працюють інваліди Тернопільщини і на що їм взагалі можна розраховувати.


-  Інваліди можуть працювати майже на усіх підприємствах, - каже голова Тернопільської облорганізації «Українського товариства глухих» Надія Косовська. – Але що з того? За минулий рік ми майже нікого не працевлаштували. Згідно із нашим законодавством, квота для інвалідів 4%. При такій квоті у Тернополі працевлаштуватись майже нереально. В іншому випадку потрібно потрапити у милість до підприємця, аби він узяв на роботу. 

Відео дня


Так, близько трьох десятків інвалідів слуху працюють на відомому підприємстві з іноземними інвестиціями. 


- Повірте, вони не хочуть до себе якогось особливого ставлення, - каже пані Косовська. -Вони розуміють, що скрутний час і ніхто просто так грошей не дасть. Ці люди хочуть працювати, оскільки пенсії - тисячі з копійками - не вистачає на прожиття. А це ж люди різного віку. Приміром, батарейка у слуховому апараті для слабочуючого сідає за день- два. 


Дбає про працевлаштування
Тернополянин Володимир Качановський, який має проблеми із зором з дитинства, каже, що роботу інвалідові можна знайти. Однак важко. Так, сліпі або слабозорі можуть у Тернополі здобувати вищу освіту - юриста чи педагога. 


- Буває, що людина втратила зір уже в дорослому віці, тобто після здобуття фаху. Навички ж нікуди не зникають. Тому не можна казати, що роботи немає, - додає пан Качановський. – Є ця чотиривідсоткова квота, і її намагаються заповнити. Але що всіх інвалідів беруть на роботу, я не сказав би. 


Іноді, за словами тернополян, людей з обмеженими фізичними властивостями беруть на роботу лише фактично. Тобто офіційно реєструють і платять зарплату, однак людина насправді не працює.


- Згідно із законодавством, встановлення групи інвалідності не тягне за собою втрату права чи можливості працювати, - каже голова обласної організації Всеукраїнської організації «Союз організацій інвалідів України» Михайло Костів. - Хоча за Радянського Союзу людям з першою та другою групами при певних захворюваннях  у висновках писали, що вони непрацездатні. За незалежної України та після прийняття Україною Конвенції ООН про права інвалідів усе змінилось. 


Заплатили понад мільйон
Відтак держава зобов’язалась подбати про те, щоби людина з інвалідністю мала шанс реалізувати себе. 
- Держава законодавчо дбає про працевлаштування інвалідів, - додає пан Костів. – Так, згідно із законодавством, якщо на підприємстві працюють хоча б вісім чоловік, воно зобов’язане працевлаштувати одного інваліда. Якщо на підприємстві 25 і більше працівників, то інвалідів має бути чотири відсотки. Інакше підприємство сплачуватиме штрафи. 


Деякі керівники підприємств цього не розуміють, тож наприкінці року сплачують штраф. Вони просто сприймають його, як черговий податок.  


- На Тернопільщині - 56 тисяч інвалідів. Приблизно 20% з них такі, що насправді не можуть працювати. Але 80% таки можуть. Утім, підприємства Тернопільщини переказують у Київ за те, що не працевлаштовують інвалідів, понад мільйон гривень штрафних санкцій, - додає Михайло Костів. -  Тож виходить так: область шукає інвестиції, але могла б працювати так, щоб гроші залишались на її теренах.


Ще одним механізмом, який сприяє працевлаштуванню інвалідів, є економічне стимулювання. Йдеться, зокрема, про створення підприємств громадськими організаціями  інвалідів. Якщо на такому підприємстві більше половини працюючих – інваліди, то його звільняють від сплати податку на прибуток, від податку на додану вартість. Їм суттєво зменшують суми відрахувань на єдиний соціальний внесок. Вони можуть скористатись можливістю отримання  без поверненої фінансової допомоги.  Нині на Тернопільщині такі пільги має  п’ять підприємств. 


- Тож людям з інвалідністю слід активніше намагатись реалізовувати себе у трудовій діяльності, - додає фахівець.

До речі
З початку цього року послугами центрів зайнятості Тернопілля скористались 1043 особи з обмеженою працездатністю. Всі отримали інформаційні, консультаційні та профорієнтаційні послуги. Також їх залучали до участі в інформаційних семінарах.
За сприяння обласної служби зайнятості 86 осіб з інвалідністю проходили професійне навчання. До громадських та інших робіт тимчасового характеру залучили 58 інвалідів. За направленням базових центрів зайнятості працевлаштували 303 особи з обмеженими фізичними можливостями. 11 таких осіб започаткували власну справу й отримали одноразову допомогу з безробіття для організації підприємницької діяльності.


Станом на 01.09.2014 р. на обліку в місцевих центрах зайнятості перебували 444 особи з інвалідністю. Для них продовжують шукати роботу.


Якщо вас цікавить детальніша інформація щодо послуг служби зайнятості особам з обмеженою працездатністю, звертайтеся у Тернополі за номером 23-51-95 чи в центри зайнятості за місцем проживання.
За інформ. обласного Центру зайнятості

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись Від читача 09:22 У конструктивній співпраці – ефективна робота 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду 08:00 На Тернопільщину йде похолодання 22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up