Аншлаг на майстер-класі з борщівської вишивки. Вишивав навіть чоловік

Аншлаг на майстер-класі з борщівської вишивки. Вишивав навіть чоловік
  • Майже півсотні тернополян прийшли на безкоштовний майстер-клас з борщівської вишивки, який відбувся 5 жовтня в етноцентрі Тернопільської бібліотеки для дорослих №4 на бульварі Данила Галицького, 6.
  • Організатори події і не сподівалися, що нею зацікавляться аж стільки людей.

 

 

Серед охочих навчитися унікальної борщівської вишивки – гості з інших міст, вишивали діти і навіть чоловік. Тернополянин Андрій Пушкар розповів, що вміє вишивати хрестиком, бісером, гладдю, також цікавиться ткацтвом. От і вирішив прийти навчитися борщівської вишивки.

- Це наша тернопільська, тому хочеться дізнатися про неї більше, - каже чоловік.

Пан Андрій ламає стереотипи про те, що чоловіки, які вишивають – нині рідкість.

Відео дня

- Чоловіки вишивають, просто нікому не кажуть, - каже він з посмішкою.  

Previous Next

Майстер-клас проводила тернопільська майстриня Вікторія Кривоніс. Жінка каже, що надихнув її на це нещодавній фестиваль "Борщівська вишиванка", у рамках якого провели майстер-клас дослідники та автори книги "Борщівська народна сорочка" Людмила та Олексій Покусінські.  

- Я із захватом прочитала цю книгу і побачила, що борщівська сорочка має більше 50 технік , найпопулярніша - «верхоплут», саме його найбільше хочуть навчитися. Тому я вирішила нехай буде він, - каже Вікторія Кривоніс. - Верхоплут дуже цікавий, кучерявий. Він особливий тим, що ним вишивають двома типами ниток саме "борщівку" (борщівську сорочку – ред.). Тобто основа бавовняними нитками, а зверху її обшивають, тобто обплутують грубими вовняними нитками. Причому обплутують вільно, щоб верхоплут був пухнастий. І я думаю, що спробую до вас донести, як це все робиться.

Previous Next

Майстриня додає, що верхоплут - це поширена по всій Україні техніка, вона є на Поділлі, Поліссі, Київщині. Але його шиють однією і тією  ж ниткою, а борщівський верхоплут відрізняється тим, що шиють його двома нитками.

До речі, деякі учасниці майстер-класу принесли показати усім власні борщівські вишиванки, які передалися їм у спадок від бабусь та прабабусь. Цими роботами не намилуватись!

Детальніше про техніку «верхоплут» та особливості борщівської вишитої сорочки читайте у наступних публікаціях 20minut.ua.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up