Аналіз нового закону "Про вищу освіту"

ректор Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка Володимир Кравець каже, що новий закон "Про вищу освіту" дасть навчальному закладу більшу автономіію. А відтак - більші можливості для розвитку
Згідно з новим законом «Про вищу освіту», ректор не може перебувати на посаді більше двох термінів, а сам виш повинен вести відкрито фінансову діяльність.

Нагадаємо, Верховна рада проголосувала у другому читанні і в цілому за новий Закон України "Про вищу освіту".  Закон підтримало  276 народних депутатів. 
- Закон дає можливість університетам стати більш автономними, більш самостійними, - каже ректор Тернопільського педагогічного університету ім. В. Гнатюка Володимир Кравець. - І якщо його підпише Президент, то це дасть можливість університетам більші можливості для розвитку.
Утім, є у новому законі, за словами  ректора, і не зовсім доречні зміни.
- Правильним є те, що ректор не може перебувати на посаді більше двох термінів, - додає Володимир. – Така ж сама думка щодо неможливості перебування на посаді більше двох термінів і деканів. А ось щодо завкафедри, то  це - неправильно. Адже кафедра – це, насамперед, наукова школа. І якщо на кафедрі нема ні одного доктора наук, то як же людина, яка не має тієї школи, може вести за собою кафедру у науковому плані?  

Також потрібно розуміти, додає перший проректор педуніверситету Григорій Терещук, різницю між посадами.

- Ректор та декан – це адміністративна посада, - каже він. - У ректора, проректора – ставка, а півставки ми маємо як викладачі. Завідувач кафедри – у нього посада кома професор.  Він має тільки доплату. Тобто завкафедрою і професор – це одна посада.  Це в законі недобре – про це хто завгодно вам скаже.

А ось оцінка відкритості ведення фінансової діяльності та більшої автономії вишу, лишень позитивна. Адже, додають в університеті, фінансову сферу і так постійно перевіряла Держфінінспекція. А ось розпоряджатись власними грішми, згідно із  старим законом, навчальний заклад не міг. 

- Я вважаю, що це  - правильно, - говорить Володимир Кравець. -  Тому що, вибачте, ми не «хімічимо». Але, якщо мені не дають сьогодні купити комп’ютера, бо є обмеження, якщо мені не дають вкласти у лабораторну базу, не дають можливості  запросити провідного фахівця у певній галузі і заплатити йому гідну зарплату, то навіщо нам ті гроші? Ось у нас «висить»  зараз 12 мільйонів гривень цілий рік – і ми не можемо їх використовувати, тому що казначейство не пропускає. Окрім того, Кабмін ввів ряд заборон на бюджетні кошти. Бо наші кошти, чесно зароблені, раптом стають бюджетними. А ось в новому законі вони стають нашими, вони лягають на банківський наш рахунок. Це нормально. Хай буде фінансова діяльність відкрита, але ми зможемо розвиватись і забезпечувати університет усім необхідним.  
  

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    У фінансову самостійність ВНЗ не вірю. Все рівно через казначейство будуть здійснюватись проплати. Чи може університет буде мати право відкривати банківські рахунки в комерційних банках? В цьому дуже сумніваюсь. А фінансова самостійність залишиться декларативними. Щодо обмеження терміну перебування на адміністративних посадах: ректора, проректора, декана, завідувача кафедрою із законом цілком згідний. Завідувач кафедрою така сама адміністративна посада як декан. І не важливо який в нього науковий ступінь він є керівником, менеджером кафедри. Тут не погоджуюсь з ректором ТНПУ. Кафедра це перш за все педагогічний колектив викладачів які готують студентів певної спеціальності і вже в другу чергу як наукова школа. Хоча зазвичай наукою займаються для галочки бо є такі вимоги. Ще мене дуже обурює коли ректор університету є по сумісництву завідуючим кафедрою і в кращому випадку 1 раз в місяць відвідує цю кафедру, або декан по сумісництву завкафедрою. Таку ганебну практику потрібно припинити. Якщо ректор то будь ректором а не сиди на двох стільцях.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 На фронті загинув відомий волонтер Едуард Хатмуллін. Прощатимуться з воїном у Шумську 21:00 Біля Катедри на Великдень відбудуться гаївки 20:01 З фісташками, трояндами та позолотою: скільки коштують авторські паски та де придбати 19:00 Як відбуватимуться богослужіння на Великдень у тернопільських церквах Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 18:10 Підтвердили загибель військовослужбовця з Підволочиської громади 17:06 «Діду, рятуй, бо бабуся б'є маму»: засудили за те, що, розбороняючи, вдарив сусідку 16:05 Аварія на Замонастирській — рух транспорту ускладнений 15:35 200 доларів і 500 гривень: жителя Тернопільського району підозрюють у підкупі працівників поліції 15:03 Скуповують м’ясо та паски: як тернополяни готуються до Великодня photo_camera 14:05 У Тернополі 18 багатоквартирних будинків відремонтують на умовах співфінансування 13:20 Як отримати посвідчення донора крові у Тернополі: «20 хвилин» перевірили photo_camera 12:40 У тернопільському гідропарку «Сопільче» відкрився зоокуток photo_camera 11:30 У Гусятині 17-річний хлопець на мотоциклі зіткнувся з автобусом 11:05 Тернопільського лікаря нагородили грамотою Верховної Ради «За заслуги перед українським народом» 10:25 На 2 і 3 травня в районі вулиці Сахарова змінили рух громадського транспорту 09:46 Школярка з Заліщиків отримуватиме стипендію Президента 09:00 Тернопільська громада втратила захисника Руслана Зазуляка 08:01 Тарифи на платні медичні послуги Тернопільської міської дитячої лікарні затвердив виконком (документ)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up