Партнер рубрики Події

Причина низького рівня води у Тернопільському озері останнім часом — не лише через відсутність дощових опадів, а куди більше із-за неправильно відрегульованих шлюзів головної дамби (власне спостереження)

  • Базар Олег
Причина низького рівня води у Тернопільському озері останнім часом — не лише через відсутність дощових опадів, а куди більше із-за неправильно відрегульованих шлюзів головної дамби (власне спостереження)
Розповім про те, що насамперед являється чинником як неприємного запаху на набережній, гибелі риби, інтенсивного цвітіння води, поширенням різного роду бактерій, тощо. Мова піде про низький рівень води у Тернопільському ставі, проте спричинений не відсутністю природних опадів (засухою), а саме через невірно налаштовані шлюзи головного шлюзного містка дамби водосховища. Звісно ж, це далеко не єдина причина всіх негараздів на водоймі, але одна із найвагоміших. Весь матеріал в статті є виключно власною версією із власних спостережень та дослідів.
Так ось, причиною низького рівня води у Тернопільському ставі є не лише брак опадів, адже навіть при них шлюзи відрегульовані невірно, більше на спад води, причому з абсолютно незрозумілої і ніким не доведеної до відома мешканців причини. 
Один із наявних шести шлюзів головної дамби міста вже давно припіднятий, через це вода поступає в річку з-під низу нього великим потоком (таке налаштування понижує рівень відносно норми навіть при дощових опадах, орієнтовно десь до п'яти-семи сантиметрів. 
Пересвідчитись у належному чи неналежному рівні води, а також зрозуміти принцип роботи дамби теоретично має змогу кожен, навіть наживо — вхід на шлюзний міст є відкритим, навіть попереджувальних таблиць про заборону входу чи перебування там посторонніх осіб, можливу небезпеку, там немає. На стінках однієї із канав є рівнева лінійка з відносно зрозумілими позначками чи не для кожного, яку можна помітити, обережно перехилившись через огорожу. Не важче є і визначити, яким має бути нормовий рівень — середина шкали.
Проте, станом на теперішні дні ще й засуха, тому він впав ще нижче (орієнтовно на см.20 нижче норми). 
Тобто, 10-13 сантиметрів із двадцяти вищевказаних. є причиною відсуності дощів, а ще близько 7 — саме через піднятий шлюз, адже всі наявні шлюзи мають бути максимально опущеними, тим самим вода переливатиметься тільки через їхній верх, причому рівномірно по кожній перегородці, а при повенях, тоді, коли рівень значно вищий за нормовий (навіть критично), є лиш частково потреба регулювання (підйому шлюзів), і лише на цей період. 
Але, судячи з того, які зачасту у нас опади, потреби це робити фактично немає взагалі.
Самі шлюзи відносно нові, адже були замінені на початку 2000-х років, тому, якщо причина такого їх виставлення пов'язана із ризиком прориву дамби через великий тиск на них, гадаю, це хибна думка (також потрібно ще розібратись, адже скоріше виникає зовсім інша версія, що це при теперішньому налаштуванні, хоч і на один шлюз значно сильніше "давить" великий потік води, що проходить з-під низу - для біди вистачить і прориву одного шлюзу! зате в випадку переливу води через всі шість краще буде і для р.Серет вниз по течії, там також рівень стане вищим і води побільшає). 

Ще однією прогнозованою причиною невірно виставлених шлюзів є ремонт набережної та частини, ремонтні роботи якої ще не торкалися, наче б то її
може затоплювати при "високій воді".
По-перше, з приводу цього постає питання: що тут настільки страшного чи поганого? Та нехай собі виливається трішки... зате там, де зараз відремонтували парапет, цього вже все-одно не буде, а остання черга реконструкції берега від "Острова закоханих" до пивзаводу відбудеться все-одно не раніше наступного року. Більше таких місць на водоймі судячи з досліджень, де б могла зашкодити "висока вода" (скоріше мова йде навіть не про таку, скільки нормовий рівень!) більше немає, лише навпаки -— одна користь.

Інших логічних причин невірно налаштованих шлюзів, окрім ще як технічних (тобто поломки і неможливості опущення цього єдиного шлюзу, під яким зараз проходить вода) зрозуміти мені наразі не вдалося + дуже хотілося б почути офіційну інформацію зприводу цього, адже наразі найбільша підозра є на недбалість і неналежне виконання своєї роботи тих стрктур, в чиї обов'язки входить контроль за рівнем води у водосхвищі, роботою та станом дамби.


Тепер про "можливе позитивне" 
Плюсів та переваг від належно налаштованих шлюзів і нормального можливого рівня води є багато:

1. Менше хворітиме риба. Адже значно більше бактерій розвивається внаслідок замулення та висихання берегів в основному у мілкій місцевості, де раніше існували та розмножувалися ракушки, обростали водоростями каміння, тощо.
2. Значно зменшиться ріст водоростей під берегами, їх цвітіння та води (адже чим більша глибина, тим менше чинників для цього)
3. Через більшу висоту рівня формуватимуться вищі хвилі, відповідно вода інтенсивніше рухатиметься при штормах, що дасть їй змогу менше застоюватись.
4. Також значно менше риби покидатиме межі озера, адже за однією з версій, з-під низу її викидає зі ставу в річку куди більше (все ж, риба перебуває на глибині, аніж поверхні води + потік хоч і сильніший, проте менш відчутний для неї)
5. Для судноплавства це також дуже вагомо, особливо процесу швартування суден (причали на водоймі в основному стаціонарні, а не плавучі, і давно розраховані на той рівень води у водоймі, що й шлюзи, тому при нестачі води, це добре відчутно під час експлуатації будь-якого роду плавзасобів + також ці причали часто піддаються переоблаштуванню). 
Також з'являютьсся і мілини - у певних таких місцях часом навіть 10см. є дуже важливими. 

При вірно відрегульованих шлюзах рівень завжди буде стабільнішим, адже не спадатиме щоразу після дощів, а до норми вода виливатимться через 6 шлюзів значно швидше, тобто рівень таким буде не довго...

Але що найбільше обурює - до початку проведення першої черги реконструкції набережної і будови пірсів біля острівка, з власної пам'яті та спостережень припускаюся думки, що все було ще налаштовано вірно, та після спуску води до 2-х метрів у 2012 році (що тоді повважали "необхідним" під час будівельних робіт), нормового належного рівня води вже не пам'ятаю, навіть при повному безвітрі різниця сягала до трьох-п'яти сантиметрів.
Сьогодні же, коли навіть за рахунок дощів в певних випадках вода "наганяється" майже до норми (з браком тих же 2-3 см.), через всі шлюзи вода трішки переливається та через пару днів спадає знову, адже цей "скандальний" шлюз таки ніхто не регулює і не опустить.

Останній нюанс — при такій ситуації, як є зараз, вдіяти справді нічого неможливо, адже закривши цей шлюз, вода зовсім не поступатиме в річку (зараз вона тільки там проходить, а поверх всіх шлюзів не переливається через недостатній для цього рівень, аби підняти який потрібні або сильні зливи, або ж дуже багато часу (може бути пару тижнів, тобто період, на який "висушити" р.Серет вниз по течії просто неможливо).
Методи є наступні: щоденне відвідування шлюзного містка і регулювання шлюзу , опускаючи його лиш на кілька сантиметрів, відносно набраного рівня, який утворюватиметься, або ж таки очікування зливи, при якій потрібно буде оперативно закрити шлюз, допоки рівень знову не понизиться.

На жаль, більшість мешканців та служби, які цим мають опікуватися вважають "дрібничкою" дану тему, але саме через неї в основному озеро сьогодні є таким, як ми його бачимо, а не таким, як за часів його процвітання (мова аж ніяк не стосується процвітання... водоростей чи води, а інфраструктури і популярності нашої перлини). Звісно, це ніщо в порівнянні із відсутністю земснаряду, того факту, що водойму не чистили вже багато років, але доволі відчутний нюанс, при ліквідації якого різниця буде помітною одразу.

Вибачте за об'ємний вміст статті, на жаль така тема, яку двума словами не передати.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Анонім

    Люди, мерові не до розумних рішень! Йому головне набережну біля "Назарії" бруківкою вкрити! Щодо екологічних проблем, то ними вже давно ніхто не переймається. А особливо свободівська мерія.

    Лотоцький Паша reply Анонім

    Мер регулює рівень ставу?

    Анонім reply Лотоцький Паша

    ))) вот якраз треба розібратися терміново, хто за ці шлюзи відповідає, і було б добре, якби вони получили наганяй за це. Рівень води дійсно такий саме через них.
  • David Starr

    Нема чим зайнятись? Навіть не читав.

    Анонім reply David Starr

    я не поняв, заставляє хтось чи шо? Не читай собі. А тобі є чим зайнятись? То якого хера ти написав тут цей комент взагалі?
  • Базар Олег

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 На Великдень в Тернопільській області порядок охоронятимуть понад 600 правоохоронців play_circle_filled 21:00 6 травня у парку Сопільче проведуть гаївки 20:05 Що класти у кошик і що робити з пасками, які не з'їли: о. Олексій Філюк відповідає на ваші запитання 19:00 Тернопільщина втратила захисників Володимира Солтана, Володимира Попеля і Богдана Добрянського Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 18:08 На Тернопільщині відкрили оновлений ізолятор тимчасового тримання 17:23 Допомога ЗСУ на Великдень: мер Тернополя Надал вчергове повіз захисникам на передову дрони, Великодні паски та військове спорядження (пресслужба Тернопільської міської ради) 17:03 Дезертира засудили до року дисциплінарного батальйону. Одразу — на передову? 16:00 Передчасно пішла у вічність медсестра-анестезист з 2-ї лікарні 15:03 На Театральному майдані збирають кошти на евакуаційний автомобіль для захисників photo_camera 14:15 Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок 13:30 До смерті побив знайомого: підозрюють 36-річного тернополянина 13:03 На Страсну П'ятницю у храмах Тернополя провели обряди винесення Плащаниці: як усе відбувалося photo_camera 12:27 На Тернопільщині до 10 років ув’язнення засуджено батька, який зґвалтував неповнолітню дочку 12:03 Чи є черги у Тернополі до ТЦК та до коли чоловіки мають оновити дані 11:00 Дружина священника із Чорткова потребує допомоги на лікування 10:30 Понад тисячу дітей писанкували в рамках «Великодньої веселки» від «Контінентал» (новини компаній) 10:06 Митрополит Василій Семенюк омив ноги священникам photo_camera 09:30 У Теребовлі до Великодня облаштували святкові фотозони 09:05 На Тернопільщині 3-4 травня — надзвичайний рівень пожежної небезпеки
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up