Партнер рубрики Події

Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок

Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок
  • П’ятого травня християни східного обряду святкуватимуть Великдень. Традиційно до свята готують паски, писанки, складають все до кошика та йдуть до церкви.
  • Не знаєте, як приготувати пухкеньку та смачну паску? Спеціально для вас «20 хвилин» зібрали легкі та перевірені рецепти від жителів Тернопільщини.

Паска – одна з головних страв на великодньому столі. Традиційно її починають випікати у Чистий четвер, також печуть і в суботу, аби згодом посвятити і поласувати в родинному колі.

З роками кількість рецептів, за якими готують великодню паску збільшилася. Кожна господиня має свій секретний інгредієнт, що робить страву особливою.

Рецепт передається з покоління в покоління

Зі слів тернополянки Ірини Гонташ, за приготування великодньої випічки відповідає завжди бабуся Ярослава Ткач. І попри те, що жінці вже 85 років, напередодні свята вона замішує тісто і приділяє цілий день своїм пасочкам. А потім роздає їх онукам та правнукам.

Відео дня

Пані Ярослава готує за вже перевіреним роками рецептом. Він класичний, але паски дуже смачні, розповідають в родині.

— Перший крок: треба взяти 100-грамову пачку дріжджів і розбовтати їх у теплому молоці. Також додати ложку борошна, щоб утворилися бульки. Другий крок: беремо 10 жовтків і збиваємо з цукром. Мені вистачає пів кілограма цурку. Третій крок: до яєць додаємо розтоплене масло та дрібку солі. І тільки потім все змішуємо разом, — каже пані Ярослава.

Тісто має бути тягуче, рідкувате. Обов’язково дайте йому настоятись, підійнятись або вирости.

— Поки тісто відпочиває, то можна приділити час родзинкам. Їх обов’язково треба добре промити, залити на кілька хвилин окропом. Далі зливаєте воду і додаєте цедру лимона, — розповідає Ярослава Ткач. — Бачите, що тісто виросло? То додавайте родзинки і довго перемішуйте, щоб почало відставати від руки. 

Підготуйте формочки для випікання. Їх треба добре просушити та змастити маслом. А потім у кожну накладайте тісто. Важливий момент: заповнити треба лише половину, бо під час випікання розмір тіста збільшується.

Випікати треба при 180-200 °C орієнтовно до години часу. До прикрашання великодньої випічки бабуся залучає онуків та правнуків. Діти додають кольорові вуха зайців, зефір та шоколад.

Без яєць та цукру

Кондитерка Надія Шушайло пропонує рецепт великоднього смаколика для тих, хто надає перевагу корисним солодощам. В її рецепті відсутні цукор, дріжджі, яйця та молочні продукти. Дівчина називає такі пасочки гарною альтернативою класичних.

Вам знадобляться такі інгредієнти:

  • 75 г цільнозернового борошна
  • 69 г рисового борошна
  • 60 г маку
  • 60 г кокосового цукру
  • 180 г рослинного молока
  • 30 г кокосової олії
  • 0,5 чайної ложки соди
  • 0,5 чайної ложки розпушувача
  • сік і цедра половини лимона
  • сіль
  • екстракт ванілі

Інгредієнтів у такій кількості вистачить господиням на маленьку пасочку (форма діаметром дев’ять сантиметрів). А ось процес приготування простий, але кожна деталь важлива. Кондитерка розповідає детально.

— Обов’язково треба змішати спочатку всі сухі, а потім вологі інгредієнти окремо. Ретельно перемішуйте, щоб у в кожній мисочці утворилася гарна однорідна консистенція. А потім з’єднуйте між собою. Під час з’єднання обов’язково перемішуйте, щоб вийшло гарне однорідне тісто. Випікати пасочку треба 40 хвилин при 170 градусах. Після випікання ви можете за бажанням вирізати серединку і начинити кремом. Але це вже на ваш смак, хто як любить, — каже Надія Шушайло.

Також за бажанням можна прикрасити. Дівчина прикрашає свої паски не просто глазур’ю, а корисним шоколадом та висушеними шматочками цитрусів.

Родинна паска Оксани Костюк

Тернополянка вже не один рік поспіль власноруч випікає паски. Пані Оксана підходить до цього процесу відповідально та з особливою любов’ю. Отож, для випічки знадобляться такі інгредієнти:

  • 80 г борошна (1)
  • 400 г води
  • 1200 г борошна (2)
  • 200 г цукру
  • 20 г солі
  • 20 г сухих дріжджів
  • 500 г молока
  • 50 г яєць
  • 50 г жовтків
  • 50 г масла кімнатної температури
  • цедра, родзинки, цукати

— Перше борошно змішати з холодною водою, щоб не було грудочок. Далі помістити в каструлю та заварити. Окремо змішуємо молоко з яйцями та жовтками. У чан помістити борошно, заварене борошно, цукор, сіль, сухі дріжджі, та молоко змішане з яйцями та жовтками. Замісити до однорідності. Додати шматочками масло до повного поглинання, а також цедру, цукати і перемішати, — розповідає Оксана Костюк.

Тісто залишити в окремій широкій мисці та накрити харчовою плівкою. Поставити в тепле місце до збільшення об’єму. Після сформуйте кульки та поставити в форми, до збільшення об’єму. Випікати 30-60 хвилин при температурі 180 °C. Час залежить від об’єму форм.

Далі варто підготувати глазур, якою змащуватимете випічку.

— П’ять грамів желатину залити 20 грамами води і залишити набухати. Далі 200 грамів цукру змішати з 50 грамами води довести до кипіння та повного розчинення цукру. Зняти з вогню, додати желатин і збивати п’ять-сім хвилин до збільшення маси та білизни. На кінцевому етапі можете додати харчовий барвник, — розповіла пані Оксана.

Panettone від блогерки Олександри Тарнавської

Ще минулого року блогерка ділилася зі своїми підписниками перевіреним рецептом великодньої випічки. У своєму блозі пані Олександра наголошувала, були невдалі спроби, але з цим рецептом випічка буде смачною, духмяною та ніжною.

— На ніч поставте замочуватись у ромі улюблені сухофрукти. Я взяла 300 грамів родзинок та журавлини, ром Домініканський, ананасовий. Для опари 100 грамів цукру поєднайте з 24 грамами живих дріжджів, розтираємо і додаємо 400 мл теплого молока, — розповідає пані Олександра. —Просійте 140 грамів міцного борошна, гарно перемішати і відправити в тепле місце рости.

Після цього блогерка радить до опари додати 10 жовтків, 200 грамів цукру, ароматизатор ванілі, дві чайні ложки куркуми, дрібку солі, 140 грамів вершкового масла (кімнатної температури), цедру одного великого апельсина та борошно орієнтовно 750 грамів. Замісити і в тепле місце рости.

— Коли тісто збільшиться втричі, додаємо просушені від рому сухофрукти (попередньо можна обваляти у борошні). Розкладаємо у форми на 1/3. У мене вийшло п’ять штук. І знову в тепле місце рости до 2/3 форми. Випікаємо 40 хвилин при 170 °C. Прикрашаєте випічку на свій смак, — додає блогерка.

Пам’ятайте про молитви та добрий настрій

Своїм рецептом поділилася і жителька Теребовлянщини Ольга Турчак. Зі слів дівчини, Великдень – особливе свято для її сім'ї, ще змалку вона пам'ятає цю атмосферу Світлого тижня. У Чистий Четвер бабуся щороку пекла паски. Чи то навіть більше вона чекала випікання бабок. Бабка – теж паска, але в ній дуже багато смаколиків: родзинки, сушена вишня, цукати.

— Пам'ятаю одну і найважливішу річ: під час випікання вдома має бути дуже тихо, а перед початком обов'язково треба помолитись, коли ж паски і бабки, які підкисли ставили випікати – бабуся завжди хрестить їх. Зараз паски пече мама, бабуся – в срібному віці лише допомагає. І перша партія цього року вже спечена і відправлена нашим воїнам, — каже пані Ольга.

Натомість Ольга Турчак додає змін у родинні традиції і вже п’ять років поспіль пече крафіни за рецептом читачки «20 хвилин», кондитерки із Кременця Анни Мельничук. Розповідає, що за цим рецептом випічка неймовірно смачна. Тож, ділиться і з нами.

— 0,5 л кип’яченого гарячого молока вилити в миску та розмішати з одним літром муки. Вимішати ложкою та розтерти макогоном, щоб не було грудочок. Далі 300 грамів дріжджів розтерти з трьома ложками цукру і залишити, щоб побродило (пішли бульки), — розповідає жителька Теребовлянщини. — З’єднуєте перше і друге тісто. Додати 1,5 л кип’яченого теплого молока, муки. Заколотити, щоб було як рідка сметана і залишити, щоб підходило. Має підійти і сісти.

Після розбиваєте 30 жовтків та 5-10 яєць, додаєте кілограм цукру та змішуйте з тістом. Далі ванілін, і досипати муку, щоб замісити густе тісто. Підлийте топлений маргарин чи масло (0,5 кг). Вкінці додати родзинки, цукати і ще помісити. Залишити на більше, ніж годину, щоб підходила.

Накладати 1/3 форми і випікати у духовці. Час випікання залежить від розміру форм.

Паска від блогерки Марічки Репецької

Кулінарна блогерка Марічка Репецька з Тернополя поділилася зі своїми підписниками рецептом запашної та смачної паски. Для приготування вам знадобляться такі інгредієнти:

  • молоко – один стакан;
  • дріжджі (мокрі) – 30 грамів;
  • яйця – 4 шт + 2 шт;
  • цукор – один стакан;
  • розтоплене вершкове масло – 100 г;
  • олія – 3 столової ложки;
  • ванілін;
  • мед – 5 столових ложок;
  • борошно – 5-6 стаканів;
  • родзинки – 300 г;
  • цукрова пудра – 200 г.

Процес приготування:

До теплого молока додаємо дріжджі, цукор та борошно і ретельно вимішуємо. Відкладаємо постояти. Чотири яйця збиваємо з цукром і додаємо масло, олію та ванілін. Знову ретельно вимішуємо. Вливаємо сюди ж дріжджі, додаємо розтоплений мед.

Вводимо борошно по одному стакану і замішаємо тісто. Воно повинно не липнути до рук, але бути м'яким. Далі вводимо в тісто родзинки чи будь-які інші на ваш смак сухофрукти, горіхи. Ретельно вмішуємо їх в тісто. Ставимо тісто підійматися на півтори години.

У форму змащену маслом кладемо скачаний в кулю шматок тіста, так щоб вийшло на 1/3 форми. Відділяємо білок від жовтка у двох яйцях. Жовтком змащуємо паски і ставимо у духовку на 100 градусів на 30 хвилин. Тоді розігріваємо духовку до 180 градусів і випікаємо 30-50 хвилин залежно від розміру вашої паски.

Перевіряємо на готовність дерев’яною паличкою.

Читайте також:

Молода картопля по 65, а яйця – 23: що та за скільки продають на ярмарках до Великодня

З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • MakS

    https://t.me/+C2JqWKghIVs0NDAy
    ❗❗❗Переглядайте карту тривог з найбільш надійних джерел❗❗❗
  • 💜🌸

    Привіт ❤️
    Фото\відео\дзвінок🎥
  • Teren Teren

    Паска апріорі то є ХЛІБ! Обрядовий хліб з пшеничної муки! Все! Крапка! Мало того, первісно то НЕСОЛОДКА хлібина! Ще раз - то є ХЛІБ!

    А тому не треба тут всіляку дурню поширювати! Хочете з рису чи гороху? Будь ласка, але то не буде паска!

    То як рисова кутя, коли кутя за визначенням то є лущене зерно пшениці. Так і тут, паска за визначенням то є хліб.

    Ідіоти все не заспокояться, все якусь дурню видумують і поширюють.
  • Поліна Дайнега

    Які гарні ❤️❤️

keyboard_arrow_up