Точите березовий сік в Тернополі - готуйтеся до штрафу в 500 грн

Точите березовий сік в Тернополі - готуйтеся до штрафу в 500 грн
За незаконний збір березового соку в заборонених місцях або із молодих дерев, передбачений штраф від 85 до 510 гривень.

Збирати сік в межах населеного пункту, в тому числі в парках та заповідниках, або із дерев, діаметр яких менший 20 см, заборонено, повідомляють в обласній екологічній інспекції. Структура періодично влаштовує рейди, аби зловити зловмисників, однак якщо бачите пакети чи пляшки біля стовбурів цих дерев, про це також варто повідомляти екологам.

 - У нас в дворі хтось точив сік із берези, - розповідає тернополянка Ольга. - Пляшку потім забрав, коли достатньо соку натекло, а от надріз нічим не обробив, то біля берези ціла калюжа того соку натекла...

В таких випадках можна допомогти дереву і самостійно, розповів начальник відділу благоустрою міського управління ЖКГ Олег Соколовський. 

Відео дня

 - Звісно ж, найкращий варіант - спеціальний узвар, яким обробляють зрізи на плодових деревах, - каже пан Соколовський. - Однак таке є не в кожному домі. Тому можна дірку в стовбурі замастити і звичайною глиною. Дехто, намагаючись допомогти, вважає, що і звичайною землею можна заробити "ранку" на дереві, однак земля намокне і відпаде, а от глина буде триматися.

Відповідно до статті 153 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), самовільний збір березового соку в межах населеного пункту, тягне за собою накладення штрафу на громадян від 170 до 510 грн. Також залежно від важкості завданого пошкодження та розміру дерева розраховується розмір заподіяної шкоди, наприклад, при пошкодженні берези діаметром 20 см шкода становить 110 грн, якщо діаметр більше 30 см – 205 грн.
При зборі соку в лісових насадженнях без спеціального дозволу порушуються вимоги ст. 69 Лісового Кодексу України. За вказане порушення ст. 65, 65-1 КУпАП передбачено адмінстягнення у розмірі 85-170 грн - повідомляє екоінспекція Тернопільщини.

Довідка:

Повідомляти про випадки збору березового соку можна в обласну екологічну інспекцію за тел.: 25-95-82.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Діонісій

    при правильному відбиранні соку, деревам це не шкодить, алеж в нас люди своє забрали, а що потім  буде їх не хвилює
  • Анонім

    Редакція, не вводьте в оману! Таких банок по всьому місту сотнями можна побачити, а "екологічна інспекція" - це орган для галочки який ніколи ніфіга не робить. Я б їх взагалі розформував. Ніхто ті штрафи збирати не буде ... Про що ви пишете?
  • Анонім

    В неділю була в ліску (між Цукровим заводом і В. Гаями), то там сотні, або й тисячі бутилок... По 3-4 на одне дерево. Жахлива і жалюгідна картина. Шкода дерев!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up