Партнер рубрики Події

У Довжанці хіба що стрілянини не вистачає

У Довжанці хіба що стрілянини не вистачає
Будинок сільради, акушерський пункт, будинок для молодих спеціалістів та водонапірні башти в Довжанці опинились у власності приватників. Власники переконують, що все законно, а сільську владу, яка повертає майно, підозрюють у роботі на конкурентів

Дерибан нерухомості, юридичні мутки, напади та причетність високопосадовців – біда мешканців села Довжанка впродовж останніх років.

Суди вже розставили частину крапок над "і", але протистояння триває і набирає обертів.

Відео дня

"Розпаювали" все, що змогли

Лише у 2012 році сільська громада Довжанки дізналась, що свого майна практично немає.

- Відбулись позачергові вибори, мене обрали сільським головою, - пригадує Олег Ткач. - Наступного дня я зайшов в приміщення сільської ради – будівлю в три поверхи на 1200 квадратів. На третьому поверсі адміністрація сільради, на другому - приватне підприємство ПАП "Перемога", а на першому якась столова. Зайшов в актовий зал – захаращене мотлохом. Надійшов співвласник "Перемоги". Кажу: "Може б то облаштувати спортзал, секцію боксу чи танцювальну школу". Бо треба молоді. Фермер сказав: "Ти чого сюди лізеш, то всьо моє".

Наступного дня голова, як розповів, прийшов до фермера і попросив документи на будівлю.

- Почув закиди "ти хто такий?", - говорить пан Олег. - Я понаписував запити в усі можливі структури. Довго чекав відповідей, не всі хотіли їх надавати. Зібрав документи. В одному з них зазначено, що згідно з ухвалою Господарського суду, право власності за 22-а об'єктами на території Довжанки, визнане за ПАП "Перемога".

В одному ряді зі свинарниками та хлівами опинилися будівля сільської ради й ФАП.

- Згідно з законом, таке майно не підлягає розпаюванню, - каже голова. - Ми прийняли рішення звернутися до суду. У нас не хотіли приймати позовну заяву. Пішов до голови нашого Господарського суду Стопника. Він перегялнув документи висловив здивування, що соціальні приміщення розпаювали, дав резолюцію прийняти справу до розгляду. Оскаржувати щодо всього майна ми немали можливості, бо треба платити 2% від вартості, а то сотні тисяч. Тому відвоювати хотіли тільки адмінприміщення сільської ради.

Дійшли до Львівського апеляційного господарсько суду, який скасував рішення 2008 року.

- У фірми, яка "володіла" тим всім майном, навіть небуло належних документів, - пояснює пан Ткач . - Тому всі 22 об'єкти, після суду, опинилися в "повітрі". Тобто, ані не у сільради, ані не "Перемоги". Спочатку на сесії ми взяли землю під адмінбудинком у власність громади, а потім - і приміщення. Остаточно всі права отримали у 2014 році. Іншого майна поки не чіпали. Можливо, візьмемо на баланс сільської ради. Але там страшна розруха.

Спори за адмінбудинок, як каже голова, стали поштовхом до нових конфліктів.

- Ми написали Володимиру Нацюку, який є співласником ПАТ "Перемога" лист з проханням укласти договір оренди на приміщення, якими користується, - каже Олег Такач. - Чоловік відмовився, у нецензурній формі сказав все, що про всіх думає. Ми написали скарги, чекаємо реакції правоохоронців. Є й інші проблеми – зараз у "Перемоги" в користуванні є сільський будинок спеціаліста на 12 квартир. Він не увійшов до списку при розпаюванні, але якось опинився на балансі підприємства, разом з людьми.

Також "Перемога" користується трьома водонапіпними баштами з яких продає воду, розповів голова.

- Якщо настрій хороший – дає воду, поганий – не дає, - говорить очільник громади Довжанки. - Приміром, школі воду перекривав. Ми звернулися до районної прокуратури і прокуратура звернулась до суду з вимогою вилучити з незаконного користувіання ПАП "Перемога" 12-ти квартирний житловий будинок, три водонапірні башти та водогони до них, і передати на баланс сільради. Пів року слухання тривають. Тим часом створюється якась громадська організація "Пайовиків села Довжанка" і цей самий Нацюк, передає будинок спеціаліста на баланс організації. Це при тому, що він є в засновниках ГО.

Родина, родина....

Всі ці схеми з розпаювання, привласнення будівель соціальноїсфери, передачу з балансу ПАП на баланс ГО, вважає сільський голова, фермер продумав не сам.

- Син Володимира Нацюка Михайло – начальник тернопільської районної юстиції, - пояснює Олег Ткач. - Ще до початку судів він підходив до мене. Я пояснив, що в селі ще 14 осіб мають сертифікати і нічого не отримали при розпаюванні. Просив передати нам адмінбудівлю, віддати тим людям належне майно, безперебійно постачати воду. Натомість почув категроичну відмову. До 2012 року цей начальник юстиції, будучи держслужбовцем, був співласником ПАП... Коли почались суди і перевірки, переписав частку на дружину. Крім того, ми знайшли його заяву на вступ до Партії регіонів, членом якої він, можливо, був або є.

Досудове спілкування з сином фермера було не останньою зустірччю.

- Минулого року люди забрали паї від фермера і передали іншому фермеру, - каже голова. - У травні очільник юстиції на своєму автомобілі перекрив дорогу сільськогосподарській техніці на ті паї. Люди і сільрада писали скарги на ситуацію, зокрема і в обласну юстицію. Керівники юстиції в середині листопада, запропонували провести виїзне засідання в селі, але його зірвали. Вже коли всі начальники роз'їхалися, один з наших депутатів в коридорі вступив в суперечку зі ще одним співласником "Перемоги". Я конфлікту не бачив. Зі слів свідків, співвласник сильно штовхнув депутата до стіни, а молодший Нацюк, який був у приміщенні, по спині гепнув. Ми викликали мілцію, зараз відкрите кримінальне провадження.

З Володимиром Нацюком, натякає голова, ситуація ще гірша.

- Останній випадок був місяць тому, - розповідає голова сільради. - Фермер приїхав на поля, які люди ввідали іншому господарнику, і якоюсь рідиною пшикнув в обличчя трактористу. В тракториста шестеро дітей, він три дні лежав в реанімації з опіками обличчя, очей, легень. Досі в лікарні. Чого чекати далі?

Звинувачення взаємні

Усі закиди надумані, переконує співзасновник ПАП "Перемога" Володимир Нацюк.

- Я з 1974 року в господарстві, - каже чоловік. - Прийшов інженером, потім люди обрали головою колгоспу. Я то всьо втримав від розвалу. А то, шо зараз говорить голова, то неправда. Він прийшов у 2012 році і почав мене "зїдати". Певно команда йому така була, бо я не дав би то всьо розпродати. Ви ліпше поцікавтеся, чим той чоловік в дев'яності займався... Ще не всі суди закінчені. Суджусь, бо нехочу, щоб людська праця пропала. Хоча я вже замучився. Он передали будинок спеціаліста громадській організації. Нехай вони тим займаються.

Керівник громадської організації "Пайовики села Довжана" Михайло Музика, який сам зателефонував журналісту, пояснив, що на баланс будинок взяли, бо будувала ферма, яку розпаювали.

- Взяли тільки зараз, бо раніше організації не було, - каже чоловік. - Тепер нехай буде у нас на балансі. Будем разом вирішувати, що і як з ним робити, питання приватизації також.

Вдалося нам споспілкуватися і Михайлом Нацюком. Чоловік переконує, що причина всіх проблем – бажання голови сільради збагатитися.

- Мова йде про 500-700 гектарів землі, - каже пан Михайло. - Ви думаєте, голова сільської ради просто так почав і суди і ото обливання брудом? Я так не думаю, мова про величезні гроші. Щодо моєї частки в ПАП, то так, до 2012 року я мав 5%. Закон не забороняв поєднувати державну службу з цим. Я ж не був в управлінні. Щодо Партії регіонів, скажу вам так: я не є членом Партії регіонів. Краще поспілкуйтеся з людьми з села, яким пан Ткач під час минулої виборчої компанії пропонував гроші за те, щоб голосувавли за “регіони”. Людина, може, і пробує показати себе борцем за правду, але повірте, так не є. Якось я опинився з головою на одинці, то він мені пригрозив, що мені буде погано.

Щодо бійки в сільраді, посадовець також висловився.

- Між людьми дійсно виник конфлікт, була шарпанина, - каже пан Нацюк. - Я опинився в коридорі, як і ще 15 людей, бо ж всі виходили. Я пальцем того депутата не чіпав і всі це бачили. Вже коли роз'їхались, за три години прибула мііція і їм розповіли неправду. Це є наклеп, за який доведеться відповідати в суді.

Пан Михайло переконує, що основна причина провокацій – спроба усунути його з посади.

- Це рейдерське захоплення, якому я заважаю, - говорить чоловік. - І в мілцію, і в головне управління надсилали скарги. Якби був в чомусь винен, давно б зняли з посади. Відбулося дві комісії, і ніякого порушення з мого боку не виявитли. Спроби продовжуються і зараз. Мене просто знищують на посаді. Знищують ще й тому, що збоку Олега Ткача і службовців сільради є кричущі факти порушення земельного і природоохоронного законодавства.

Ми готові опублікувати конкретні правопорушення, підкріплені фактами. Тож закликаємо звернутися до редакції з документами та свідками правопорушень, якщо такі були.

Наразі ж сподіваємося, що розголос щодо даної ситуації у Довжанці активізує правоохоронців. І спонукатиме їх об'єктивно розібратися у взаємних звинуваченнях. Відтак вони зможуть допомогти громаді, владі та бізнесу дійти до спільного, законного вирішення проблем. Сподіваємось міліціонери також дослідять, як відбувався факт розпаювання, чому громада втратила будівлі соціальної інфраструктури, яким чином на балансі ПАП опинилися будинок спеціаліста та водонапірні вежі. Ми відстежуватимемо ситуацію в Довжанці.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    Безграмотний юрист Нацюк повинен давно сидіти за гратами і повертати борги за майно яке нагло відбирав в бувших КСП і набивав собі кишені. Хам і неук повинен сидіти.
  • • 言

    а що з паями людей , я чув там паро десятків гектарів в оренді
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up