Партнер рубрики Події

Як живуть українські полярники в Антарктиці і як туди потрапити

Як живуть українські полярники в Антарктиці і як туди потрапити
Українська антарктична станція “Академік Вернадський” на острові Галіндаз
На цілий рік працювати в Антарктиці регулярно виїжджають вчені з різних куточків нашої держави – живуть там на станції “Академік Вернадський”. Як наголошують, праця у краю пінгвінів це не просто екзотика, а й імідж нашої держави та можливості освоєння континенту у майбутньому.

Учені з Тернополя в Антарктиці поки не працювали, але двері можливостей відчинені. Із наших найближчих сусідів в Антарктиді були дослідники з Івано-Франківська, Вінниці, Рівного. Імовірно, що цьогоріч у мандрівку вирушить львів'янин.

Метеоролог Денис Пішняк – науковий співробітник відділу фізики атмосфери Національного антарктичного наукового центру (НАНЦ – авт.) у Києві. Він брав участь в експедиції 2011-2012 років.

Previous Next

Відео дня

– Думаю, що ще поїду попрацювати, – говорить чоловік. – НАНЦ є провайдером України в Антарктиці, який співпрацює з дослідниками. Дослідження українських вчених в Антарктиді – частинка наукових програм міжнародного рівня.

Тут і вивчення клімату, прогнози погоди, сейсмологія, біологія, фізіологія, інші галузі.

– Наша присутність там – надзвичайно позитивно працює на імідж України. Але також це перспективи для розробки корисних копалин у майбутньому. Бо на це, за Великим антарктичним договором матимуть право тільки ті країни, які присутні в Антарктиді, – розповідає головний інженер НАНЦу Ігор Мороз. – Антарктида – це нафта, газ, біологічні ресурси, величезний резервуар прісної води...

Станція “Академік Вернадський” діє з 1996 року. До того часу і з 1947-го це була британська станція Faraday – Сполучене Королівство продало її Україні за 1 фунт стерлінгів після того, як Росія відмовилася передати нашій державі хоч одну з колишніх станцій Союзу в Антарктиці.

Що таке станція

– “Академік Вернадський” – автономний науково-технійний комплекс, який цілорічно працює на острові Галіндез в Антарктиці, – розповідає Ігор Мороз.

Ігор Мороз відповідальний за технічне оснащення станції, щороку супроводжує українських дослідників до станції. Узимку планує попрацювати там протягом 1,5 місяця. – Етап підготовки кожної експедиції на “Академік Вернадський”, розпочинається з поверненням попередньої команди, – говорить інженер.

– Заявку на закупівлю обладнання, продуктів, медикаментів готують на основі звітів тих, хто повернувся, – продовжує він. – Даємо запит і до тих, хто саме перебуває в Антарктиці. Вони уточнюють замовлення. Усе потрібно врахувати, бо протягом року в Антарктиці в магазин не сходиш – його там просто немає.

Відтак НАНЦ оголошує тендер на забезпечення експедиції.

– Нам набагато зручніше, коли все закуповує і постачає одна фірма, – пояснює Ігор Мороз. – Все необхідне зазвичай доставляють до міста Ушуая в Аргентині, хоча може бути також Пунта Аренас у Чилі або ж британські Фолклендські острови. Уже в Південній Америці закуповуємо продукти, які довго не зберігаються: м'ясо, овочі, фрукти, зелень. Оскільки устаткування для експедицій теж купуємо в Америці та Європі, то по нас дуже вдарило знецінення гривні. Позаторік на експедицію держава виділила 25 млн грн, торік – 40 млн грн. Цього вистачає тільки на підтримання роботи, але не на розвиток.

Приміром, полярники хотіли б оновити будівлі діючої станції, замінити генератори, оновити оснащення лабораторій, звести ще одну сезонну станцію на материку. Наразі дорого обходиться супутниковий зв'язок. Аби його здешевити й облаштувати безлімітний Інтернет, для “Академіка Вернадського” уже купили сервер.

– Одначе левову частку грошей, які нам виділяють, забирає життєзабезпечення “Академіка Вернадського” та фрахт судна з Америки до Антарктики.

Також українським полярникам, за словами, Ігоря Мороза, допомагає український бізнес.

– І це все зі східних регіонів! Так, компанії Elling (Маріуполь), Aqua-Storm (Дніпропетровськ), Aqua-Star (Запоріжжя) та Borika (Харків) подарували для станції човни й аксесуари FASTen – кріплення для устаткування, – говорить фахівець.

Збільшення держфінансування, за його словами, актуальне питання. Для цього потрібно змінювати цільову держпрограму антарктичних досліджень.

– Займаємося тим, щоб людям, які працюють в Антарктиці для України, незважаючи на падіння курсу гривні, забезпечили гідну оплату праці, – деталізує пан Мороз.

Як добирають команду

Набір учасників експедицій в Антарктику відкритий і прозорий – ще влітку, коли чергова експедиція ще в Антарктиці, НАНЦ оголошує конкурс для охочих попрацювати на станції вчених і технічного персоналу.

– Учасників має бути 12, а були роки, коли подавали 37 заявок, – продовжує Ігор Мороз.

До експедицій набирають учених і техперсонал віком 25-45 років, з досвідом у своїх галузях та знанням однієї з іноземних мов. Детальні вимоги є на сайті НАНЦ – uac.gov.ua. За учасниками зберігають місце роботи, зарплату, а добові виплачують у 12-кратному розмірі добових для відряджень Україною. Незважаючи на кількість нулів, за теперішнього курсу це набагато менше у порівнянні з дослідниками інших країн. До слова, найближчими сусідами для наших вчених на шостому континенті є дослідники з США, котрі працюють на станції Palmer за 78 км.

Робота і дозвілля

– З американцями контакт є, але не натільки близький, як могло би бути. Усі – у своїй роботі за науковими програмами, – говорить Денис Пішняк. – Наша станція, приміром, унікальна тим, що у нас найдовші ряди безперервних метеологічних та геомагнітних спостережень – 50-60 років!

Така тривалість досліджень, за словами метеоролога, дозволяє робити обгрунтовані висновки щодо змін клімату. А зміни ці – реальність.

– На антарктичному півострові спостерігається найбільш відчутне потепління у Південній півкулі. Якщо у 1940-х зимові температури в околицях нашої станції сягали -40 градусів, то тепер знижуються лише до -30. Від льодовиків звільняються нові площі для рослин і тварин. Звісно, що рослинний світ там порівняно бідний: мохи, лишайники і тільки два види трави. Набагато яскравішим і різноріднішим він є під водою, де також триваютьдослідження.

Ця екзотика приполяр'я вабить до “Академіка Вернадського” не тільки вчених, а й тисячі туристів у рік. На станції є сувенірна крамниця та навітб поштове відділення, з якого туристи можуть відправити листівку.

– Наша станція – найпівденніші околиці, куди добираються туристи, – каже Денис Пішняк. А щодо науковців, то наш графік напружений. Утім, він дозволяє пересуватися нашим островом, відвідати сусідні острови і материк, щой за 7 км. Робота в Антарктиці, є випробовуванням. Але це також новий досвід. Колектив, який там формується, особливо дружній. Звісно, що там бракує сімейних відносин, бо ж в команда – чоловіча. Наскільки я знаю, то більшість із тих, хто попрацював на “Академіку Вернадському”, кажуть, що готові через деякий час знову вирушити туди.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up