М’ясо дорожчає: скільки коштує у супермаркетах Тернополя та де дешевше

М’ясо дорожчає: скільки коштує у супермаркетах Тернополя та де дешевше

Журналісти «20 хвилин» дізналися, які актуальні ціни на м’ясо у супермаркетах міста. Як змінилися ціни. Де дешевше купувати? Про це у матералі!

У м’ясних відділах супермаркетів міста можна придбати курятину, свинину та яловичу. «20 хвилин» дізналися, як змінилися ціни після Великодня.  

Ціни зросли

Ми порівняли, які були ціни у квітні, напередодні Великодня, та станом на 12 травня.  Куряче філе можна було купити від 179 грн за кілограм. Тепер його вартість – від 199 грн.

Курячі гомілки коштували від 78 до 98 грн. Тепер вартість від 90 до 100 грн.

Відео дня

Стегно куряче коштувало від 79,9 грн до 123 грн за кілограм у місцевих супермаркетах. Тепер ціни від 90 до 145,5 грн. 

Свинячий ошийок коштував 259 грн, тепер ціна 329 грн. 

Лопатка свиняча в середньому була по 194 грн/кг. Тепер вартість – 229 грн/кг.

Де дешевше купувати?

Ми порівняли вартість м’яса у різних мережах супермаркетів: «Сільпо», «Рукавичка», «АТБ» та NOVUS. На інфографіці можна побачити асортимент м’ясного відділу. Зауважимо, що ціни вказані без урахування акцій та знижок.

Найдешевше м’ясо, яке ми знайшли – четвертина куряча. Її продають від 87,9 грн за кілограм. 

Тушка бройлера коштує від 101 до 105 грн за кілограм. 

Серед свинини найдешевша – грудинка. Кілограм в одному з супермаркетів коштував 189 грн.

Найдорожче м’ясо – яловичі. Ребра коштують 249 грн, а ошийок – 389 грн. 

Чому зросли ціни? 

Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Максим Гопка у коментарі РБК-Україна пояснює поточне зростання цін на м'ясо кількома ключовими факторами. За його словами, однією з основних причин подорожчання свинини є скорочення поголів'я. 

– Якщо говорити за свинину, то суттєво знизилося поголів'я тварин – на -10%, якщо порівнювати рік до року, – зазначив експерт. 

Максим Гопка пояснив, що вартість курятини зростає насамперед через збільшення вартості кормів, а також через стабільний попит на цей вид м'яса як на відносно дешеве джерело тваринного білка. 

Загалом основні причини підвищення цін на м'ясо в Україні включають: 

  • Зниження поголів'я свиней. Війна та економічні труднощі призвели до скорочення кількості свиней, що зменшує пропозицію на ринку. 
  • Зростання вартості кормів. Збільшення цін на зернові культури, які є основною частиною раціону птиці, підвищує собівартість виробництва курятини. 
  • Стабільний попит на курятину. Курятина залишається одним з найдоступніших видів м'яса, що підтримує високий попит і, відповідно, ціни. 
  • Здорожчання логістики та енергоресурсів. 
  • Зростання цін на паливо та електроенергію збільшує витрати на транспортування та утримання тварин, що також відображається на кінцевій ціні продукції. 
  • Інфляція та курс валют. Загальна інфляція в країні та коливання курсу національної валюти також впливають на вартість, особливо на імпортні компоненти виробництва.

А ви часто купуєте м’ясо? Як вам ціни? Пишіть у коментарях!  

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up