Тернопільську співачку зняли з рейсу і тримали до ночі з маленькою дитиною – без їжі і води

Тернопільську співачку зняли з рейсу і тримали до ночі з маленькою дитиною – без їжі і води

На жах перетворилась поїздка до Риму тернополянки Тетяни Назарко з трирічним сином. Родина там наразі проживає, там же народився малюк.

Жінка саме спілкується з юристами, аби покарати тих, через чию халатність зірвалась поїздка за кордон. Під загрозою зриву й майбутній закордонний тур на море, адже порушене провадження за підробку документів. 

Відому співачку Тетяну Назарко, яка намагалась вилетіти з трирічним сином до Італії, зняли з рейсу.

Тернополянка стверджує, що стала заручницею безладу, який коїться в державних структурах. Шокована діями і працівників прикордонної служби, і Львівського аеропорту, які буквально знущались з молодої мами, протримавши її з малюком до глибокої ночі. До жінки не пускали нікого з родичів, аби ті хоча б з сином впоратись допомогли, поки мама давала свідчення.

Відео дня
  • Ця жахлива історія трапилась зі мною 20 серпня 2016 року у аеропорту міста Львів, - розповіла Тетяна Назарко. – Ми з сином мали летіти до Риму. Коли проходили контроль з малюком, мені повідомили, що у мене є проблеми з документами і попросили з трирічним сином пройти у кабінет.

Наступні години жінка досі згадує з жахом. Пригадала, як поцікавилась, які ж у неї проблеми з документами можуть бути, адже, окрім закордонного паспорта, є ще дозвіл на проживання у Італії.

  • Коли один з батьків супроводжує неповнолітню дитину, потрібне нотаріальне посвідчення другого з батьків, - розповіла співачка. - У нас цей документ був. Дозвіл дав батько, який виїжджав за кордон тижнем раніше. Мене запевнили, що таке неможливо! Бо… у базі даних вказано, що мій чоловік і батько моєї дитини Юрій Білоус востаннє перебував на території України у 2015 році!

Почуте викликало у жінки посмішку, бо буквально перед тим уся родина перетинала кордон. Ну, це певно, якийсь жарт, подумала тоді п. Тетяна. Однак невдовзі їй було вже не до сміху…

  • Я вказала день, коли ми всі перетинали кордон, номер машини, всі дані, які могла згадати, - пригадує шокована жінка. – Але у відповідь почула: мовляв, прикордонники не могли помилитись двічі… Тоді я почала телефонувати чоловікові, щоб він вислав якісь докази. Докази прийшли повідомленням: фото, на якому було видно печатку з датою перетинів кордону. Але мені сказали, що це… може бути фотошоп.

Після цього жінці офіційно озвучили, що її з малюком знімають з рейсу. Пані Тетяна пригадує, як поцікавилась, хто ж компенсуватиме квитки і решту витрат. Відповіді так і не почула.

  • Я давала свідчення, адже одразу порушили провадження за підробку документів, - пригадує пані Тетяна. – Розповідала всю правду, на що вони реагували посмішками. Просила, щоб до мене пустили родича, який міг би допомогти з сином – відмовили. Просила безкоштовного адвоката, але у відповідь мені видали, мовляв, я маю мати довідку, що є неплатоспроможною.

Жінка намагалась пояснити, що непорозуміння сталось не з її вини, а через проблеми системи, хоча не знала, хто і коли умисне не «побачив» штампів перетину чоловіком кордону. Обурювалась, що не мають права утримати її так довго з трирічною дитиною.

  • На це все слідчий зробив зауваження і сказав, щоб я до нього не підвищувала голосу, - пригадує співачка. – Загалом я провела у аеропорту 3-3,5 години: з маленькою дитиною, без їжі і води.

Ніхто, окрім перевізника, не має права знімати з рейсу. Тут – перевищення повноважень, кажуть юристи. І наголошують: дії, які вчинялись щодо п. Тетяни, - не відповідають чинному законодавству.

Щоб оцінити шанси на оскарження в суді, замало інформації. Однак, якщо пані Тетяні повідомили про те, що в базі даних вказано, ніби її чоловік перетинав кордон ще у 2015 році, а це не відповідає дійсності, - необхідно оскаржувати дії посадових осіб прикордонної служби, радить юрист Олена Степанова.

  • Необхідно звернутись із заявою, в якій і вимагати провести службове розслідування та притягнути винних осіб до дисциплінарної відповідальності, - каже юрист. - Після цього можна звертатись до суду, оскільки, відповідно до ст. 56 Конституції України, кожен має право на відшкодування за рахунок держави чи органів місцевого самоврядування матеріальної та моральної шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб при здійсненні ними своїх повноважень.

Щодо зняття з рейсу, то ні слідчий, ні будь-хто, крім перевізника, не має права знімати з рейсу.

  • Якщо таке озвучили представники правоохоронних органів, то я б вважала це затриманням, - каже Олена Степанова. - Ця процесуальна дія регламентується ст. 208 КПК України. В даному випадку я вбачаю перевищення службовою особою повноважень.

Адже у відповідності до ч. 4 ст. 208 КПК України, уповноважена службова особа, що здійснила затримання особи, повинна негайно повідомити затриманому зрозумілою для нього мовою підстави затримання та у вчиненні якого злочину він підозрюється. А також роз’яснити право мати захисника, отримувати медичну допомогу, давати пояснення, показання або не говорити нічого з приводу підозри проти нього. Негайно повідомити інших осіб про його затримання і місце перебування, відповідно до положень статті 213 цього Кодексу. Вимагати перевірку обґрунтованості затримання та інші процесуальні права, передбачені цим Кодексом, переконана юрист.

  • Як вбачається з розповіді, цього не було зроблено, - коментує Олена Степанова. -  Крім того, не було надано можливості отримати первинну безоплатну допомогу як затриманій особі. Зрештою, взагалі вважаю дії, які вчинялись по відношенню до п. Тетяни, не відповідають чинному законодавству.

Обмеження виїзду за кордон регламентується ЗУ «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» та Правилами перетинання державного кордону громадянами України, наголошує юрист. В цих нормативно-правових актах зазначено підстави, з яких громадянину може бути відмовлено у перетині державного кордону України.

Поради при виникненні таких і подібних ситуацій

1. З’ясувати прізвище, ім’я, по-батькові, посади дійових осіб, для чого ознайомитись із службовим посвідченням та занотувати вищевказані данні. Вимагати офіційні документи (протокол про затримання, рішення уповноваженого органу про заборону перетину кордону тощо)

2. Зателефонувати на гарячу лінію Уповноваженого з прав людини (тел.: 044-253-75-89, 0-800-50-17-20), повідомити про подію та дані і звання (посади) осіб, які вчиняють неправомірні дії

3. Зателефонувати на гарячу лінію Держприкордонслужби (тел.. (044) 527-63-63) і також повідомити ПІБ та звання (посаду) уповноважених осіб Держприкордонслужби, які вчиняють неправомірні дії

4. Зателефонувати на гарячу лінію Національної поліції (тел.: (044) 254-91-02, 0-800-50-02-02), повідомити ПІБ та звання (посаду) уповноважених осіб Національної поліції, які вчиняють неправомірні дії.

5. Не завадить також мати номер телефону до адвоката або юриста, який міг би роз’яснити, як діяти в подібних ситуаціях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (20)
  • Анонім

    Наші прикордонники хочуть зі всього мати зиск. Одні дерева рубають в прикордонній зоні і продають за кордон, інші займаються " розводом" люде які їдуть в Італію (це по четвергах, коли йдуть буси на Італію). При перетині кордону України вони умудрялися брати по 20 евро з людей , що неповідомлять польську сторону про те що людина на польській візі їде не в Поьщу,а в Італію. В Борисполі громадянам України з протермінованими візами, обіцяли вдумайтесь " не ставити депортацію" за відповідну винагороду.
  • Анонім

    Бідна та дибільна україна засрана держава щоб вона згоріла тут порядку нема і не буде чекаємо москалів не дочекаємся бо вже дальше нема куда.А ще кажуть слава україну яка слава кому за що.
  • Володимир

    Не ображайтеся, Таня Назарко, але українці живуть в Україні, а не в Італіях-Греціях-Іспаніях. Так, тут важко. Сервісу немає і зарплатня не в євро. Але це наша Батьківщина. Врешті, ЧОГО ви хочете від України, якщо Ви вже її проміняли на Італію?

    Сотник Михайло reply Володимир

    вова ти ідіот? а британці працюють в штатах, а поляки в британії. Комплекс в тебе чи банальна українська жаба?

    Олена Степанова reply Володимир

    Дозволю собі із Вами непогодитись. Власне через те, що п.Татяна не відмовилась від громадянства України і виникла ця ситуація. Бо як би це був громадянин іншої держави ці аватари добре подумали б перед тим як вчиняти неправомірні дії. А  от такі суб"єкти, в особі чи то працівників поліції чи в особі уповноважених працівників Держприкордонслужби паплюжать наше законодавство

    Анонім reply Олена Степанова

    ЇЇ не випустили тому ,що таланти нам самим потрібні,прикордонники справжні патріоти.
  • Діонісій

    документи мають бути в порядку. да той дібілізм є, але правила є правилами. якщо вони не праві , то нехай розбирається через суд,

    в мене знайома їхілі в Німеччину на два тижні з дитиною, три дівчинки, в гості до чоловіка, він там працює, документів купу треба зробити, гемору було чо капец, от ті доручення і таке всяке, але зробила і поїхала. каже людей з дітьми так перевіряють що капец.

    Ірина Белякова reply Діонісій

    в тому і біда: там документи були в порядку. Просто чомусь у їхній базі не висвічувалось, що родина нещодавно перетинала кордон. чоловік надіслав з Італії фото - штамп, печатки. А ті сказали фотошоп((((

    Діонісій reply Ірина Белякова

    якщо сказали, що доки невпорядку, значить по іхньому так. а далі, то проблеми індейців, в нас все так
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:35 «На щиті» повертається захисник з Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up