Тернопільські археологи показали на виставці свої знахідки

Тернопільські археологи показали на виставці свої знахідки
Давню зброю, посуд, прикраси, які минулого року археологи знайшли під час розкопок на Тернопіллі, можна побачити в експозиції обласного краєзнавчого музею. Виставку «Археологічні дослідження в 2015 році» представила обласна інспекція охорони пам’яток історії та культури та охоронна археологічна служба України ІА НАНУ «Подільська археологія». Триватиме виставка до 4 травня, вхід на неї безкоштовний.

 До слова, таку археологічну виставку у нашому місті організували вперше, розповідає директор обласної комунальної інспекції охорони пам'яток історії та культури Марина Ягодинська. 

- На виставці – результати наших досліджень у 2015 році, - каже вона. – Ми вирішили  зробити собі такий подарунок до Дня охорони пам’яток та історичних місць, який відзначали 18 квітня. 

Previous Next


Серед експонатів - банери з описами та знахідки з трьох місць, які об’єднані одним словом - вперше, продовжує пані Ягодинська. 
- Це село Кордишів Шумського району – багатошаровий могильник, - розповідає вона. - Вперше на  території області і західної України науково досліджений за сучасними археологічними методами могильник, де знайдено матеріали культури шнурової кераміки, комарівської, вельбарської і давноруської культур. Знахідки з цих розкопок можна побачити на виставці на вітрині. Там  в основному представлена комарівська культура –ритуальні горщики, прикраси, шпильки, браслети, декілька предметів давньоруської культури і миска вельбарської культури. Власне вельбарське поховання було дня нас неочікуваною знахідкою, це був бонус 2015 року. Коли ми закінчили розкопки, вже в останній день після обіду сталося щось незвичайне - відвалюється шматок землі на зрізі і ми бачимо миску з трупоспаленням. 

Окрім того, на виставці можна побачити знахідки з досліджень території двору Теребовлянського замку. 
- Там ми зафіксували об’єкти шнурової кераміки трипільської культури, давноруські об’єкти, - каже Марина Ягодинська. - Як результат  – монети, ядра, мушкетні кулі, наконечники арбалетів, які ми бачимо на вітрині. Також ми тоді знайшли рештки захисника теребовлянської фортеці, який загинув в 1675 році під час облоги Теребовлі турецькими військами візира Ібрагіма Шишмана. 

Ще один банер на виставці -  з Гусятинщини. Знайдені там речі на виставці не показують, бо вони на реставрації. Але знахідки дуже цікаві. 
- В кургані ми знайшли поховання жінки XVII століття, де вперше на нашій території збереглися залишки одягу, - каже марина Ягодинська. - Чому вони збереглися? Бо вони були зроблені зі срібної шовкової нитки і тому вони не перегнили, бо зазвичай в подільських грунтах тканина не зберігається. З одягу ми знайшли фрагмент коміра від плаща, фрагмент оксамитової тканини і плетений ґудзик зроблений з тих самих ниток, що і комір плаща. У матеріалах дослідження Львова є такий самий ґудзик і можливо, та жінка була львів’янкою, яка якимось чином потрапила у нашу область. Вона була вбита мушкетною кулею в районі живота. Поховання дуже добре збереглося і це дозволило антропологам зробити висновки про те, що жінка була міщанкою, нижні кінцівки у неї були паралізовані. Крім того з огляду  на хвороби рук та прикус зубів  досліджено, що вона займалася або ткацтвом або вишивкою. 

Побачити археологічні знахідки можна буде на виставці до 4 травня.  Потім, за словами Марини Ягодинської,-  експонати віддадуть до музейного фонду. Так, експонати з Кордишева підуть в Шумський районний краєзнавчий музей, з Теребовлі до фондів Національного заповідник «Замки Тернопілля», знахідки з Гусятинщини наразі на реставрації, тому питання куди їх віддадуть наразі вирішується. 
До слова, у тернопільський археологів вже розпочався сезон. Цього літа вони планують далі працювати у Кордишеві та Теребовлі. А також нещодавно археологи виїжджали на дослідження давноруського поховання XII століття на городі одного із мешканців села Борщівського району. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 млн грн 09:02 Окупанти вдарили по багатоповерхівці в Дніпрі. Є загиблі, серед них — дитина 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області Від читача 10:01 Набір до патрульної поліції Тернопільської області триває 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up