П’ять діб жаху, бо виявили гепатит. А його… не було

П’ять діб жаху, бо виявили гепатит. А його… не було

Тернополяни пережили жахіття через помилкові результати аналізів, які виявили небезпечну недугу. Перездали кров в іншій лабораторії – чоловік абсолютно здоровий. Медики запевняють: нічого страшного не сталось.

У тернополянина виявили небезпечну недугу, коли здавав крок для дружини колеги.

Його прізвище занесли в «чорний список» донорів. Однак, результати іншої лабораторії вказали, що людина абсолютно здорова. Що пережили люди за п’ять днів, доки в іншій лабораторії діагноз не підтвердився, вони через емоції й описати не в змозі. На станції переливання крові запевняють: нічого страшного не сталось. Як через рік перездасть кров і все буде в порядку – може і надалі бути донором.

  • В мене вагітна дружина і потрібно було здати донорську кров, - розповів тернополянин Олександр Шкодзінський. - Я хворів жовтухою, тому моя кров є непридатною. І я попросив товариша, щоб став донором.   

Люди вирушили до пункту переливання крові, що у Тернополі на вул. Клінічна, 8. Їм повідомили, що спочатку потрібно здати аналізи на перевірку щодо гепатитів і СНІДу. За результатами прийти наступного дня, пригадує п. Олександр.

Відео дня

Чи був гепатит?!

- Наступного дня нас ошелешили: мовляв, ви сьогодні не здаєте донорську кров, у вас виявили гепатит В, - пригадує п. Шкодзінський. – Мовляв, показники дуже високі. Це було у п’ятницю. Опанувавши себе, вирішили перездати аналізи в іншій лабораторії – відповідно, вже в понеділок. Результати мали бути наступного дня. Уявляєте, що ми пережили за ці п’ять днів?

У вихідні чоловіки перечитали тисячі повідомлень на різних сайтах. Там найчастіше бачили інформацію, де йшлось про застаріле обладнання лабораторій, яке не завжди здатне виявити недугу. А як виявили – є майже стовідсоткова гарантія підтвердження наявності хвороби.

  • У вівторок прийшли результати з лабораторії «Сінево»: гепатиту не виявлено, - розповів п. Олександр. – В пункті переливання крові нам теж сказали, що переробили аналіз. І… гепатиту теж не було. Проте повідомили: його прізвище внесли у базу даних інфікованих і тепер він не може бути донором. Словом, ось такі в нас лабораторії…

Це не діагноз. Потрібні висновки спеціалістів

Якщо чоловік через рік перездасть аналізи в Службі центру крові і результат буде від’ємним – знімуть з обліку і він знову може бути донором, запевнив головний лікар тернопільського обласного Центру служби крові Петро Лучанко.

  • Результати аналізів – це не є діагнозом, - пояснив п. Петро. - Людям, в яких виявили ті чи інші проблеми, ми рекомендуємо звернутись до інфекціоніста чи сімейного лікаря за місцем проживання. Аби обстежитись.

Про випадок з товаришем Олександра Шкодзінського головний лікар, каже, знає. Але наголошує: тут ні в якому випадку не йдеться про медичну помилку. Бо, каже, у них все разове, окремі пробірки, аби сплутали результати – теж відпадає, бо все пронумероване. Але це апаратура, і вона показує те, що є в наявності.  

  • В перший раз у нього були високі тести, вдруге цифри стали значно менші – це нормально при різних станах, - каже пан Лучанко. – Аби перевіритись суто на гепатит В - ми такого не робимо, такі аналізи роблять в Києві.

Якщо двічі перепровірено, людина не може більше здавати кров для донорства. Нічого страшного в цьому немає, запевняє головний лікар. Подібні випадки трапляються по кілька у тиждень. І хвилюватись нічого, тим паче, коли люди перездали аналізи в іншій лабораторії і повністю довіряють результатам.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Богуславська Танічка

    Позитивний аналіз міг бути якщо людина вживала якісь антибіотики чи інші препарати,так як тестери дуже чутливі,там все одноразове і пробірки теж,як тут написано шо вони неразові
  • Анонім

    Лабораторія "Сінево"... Ця статті -  реклама і в статті мало б писати: на правах реклами. Це не має відношення до того яка вона, лабораторія справді непогана.
  • Анонім

    Два роки назад я теж здавав там кров і мене обрадували гепатитом С. Поки не перездав аналізи, чуть не посивів. А у них все класно, все так просто. Звичайна помилка...
  • David Starr

    Бідненькі, певно до психолога треба сходити, це ж такий стрес! Не страдайте фігнею, у мене теж таке було, перевірився повторно та й усе. Теж мені проблема.

    Анонім reply David Starr

    Ви тоді не бідненькі були? І для вас не був стрес знаючи, що у вас по помилкових аналізах гепатит виявили?

    David Starr reply Анонім

    Ні, навіть якщо б і був гепатит - нерви вже точно не допоможуть.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:01 Під час гасіння пожежі у свинокомплексі в Тернопільськомцу районі врятували 650 свиней 16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up