Щоб зі шкарпеток не стирчали нитки

Щоб зі шкарпеток не стирчали нитки
Зовнішній вигляд і етикетка допоможуть вибрати кращий виріб. Звернувши увагу на дату виготовлення, ви не купите злежаний товар

Хто і коли, купуючи шкарпетки, звертав увагу на дату їх виготовлення? А виявляється – це важливо не лише з огляду на моду.

  • Ми ніколи не звертаємо увагу на дату виготовлення, мовляв, це ж не косметика чи продукти, але дата важлива – це свідчить про актуальність виробу, - зазначає провідний фахівець ДП «Тернопільстандартметрологія» Ольга Сернецька. - Дата виготовлення передбачена для всіх товарів легкої промисловості.

Виробництво шкарпеток регламентує ще радянський ГОСТ 8541, а маркування - правила споживчого маркування товарів легкої промисловості і шкарпеток ДСТУ 4519, вони перебачають, що має бути зазначено на ярлику. Український державний стандарт розробили ще в 1992 році, проте він ще не затверджений.

  • Незалежно від того, де ми купуємо шкарпетки, чи на базарі, чи в спеціалізованому магазині, чи супермаркеті, найперше, - повинні звертати увагу на зовнішній вигляд, – пояснює фахівець. - Шкарпетки мають бути гарно відформовані, акуратно складені, зі швів не мають стирчати нитки, напис на ярлику має бути українською мовою. Якщо шкарпетки імпортні, має бути переклад. На етикетці повинні бути вказані: країна походження, товарний знак, виробник, місце його розташування, назва виробу, розмір, склад сировини, рекомендовано також зазначати символи по догляду за виробом.

Аби резинка не тисла

Відео дня

Тернополянин Юрій скаржиться, що деякі вітчизняні шкарпетки залишають слід від резинки на нозі, перетискаючи таким чином судини, а, скажімо, італійські шкарпетки такого сліду не залишають. Як же обирати шкарпетки, щоб уникнути цієї проблеми?

- ГОСТ передбачає геометричні розміри ноги - довжина сліду, висоту і ширину борту, висоту і ширину резинки. Розтягуваність борту має бути не меншою ніж заміри ніг, які передбачають ГОСТ 26456.0 - норми для чоловіків, ГОСТ 26456.1- норми для жінок, ГОСТ 26456.2- ГОСТ 26456.3 – для дітей відповідно. У ньому зазначені розміри всіх типових фігур чоловіків, є детальні заміри ноги: обхват коліна, гомілки під коліном, ікри, гомілки на рівні нижнього краю ікроніжного м’яза, щиколотки, підйому стопи, - розповідає Ольга Сернецька. - Тому, якщо товар маркований і пакований, правильно відформований, з гладкими швами, то споживач може бути впевненим, що він отримує якісну покупку. Йому не потрібно робити ніякі заміри, образно кажучи, йти в магазин з лінійкою, щоб купити шкарпетки, які не тиснутимуть ноги. На виробництві панчішно-шкарпеткових виробів високої якості дотримуються параметрів нормативних документів, це забезпечується технологією виробництва. Шкарпетки виготовляють на типову ногу. Немає шкарпеток для худих чи для повних, їх роблять універсальними за рахунок того, що борт розтягується.

ГОСТ передбачає висоту борта, вміст латексної чи поліуретанової нитки. Для дорослих передбачено, що вона вкладається в кожний ряд плетення або через ряд. Для дітей – йдеться про 12, 13, 14 розмір - гумова нитка вкладається через один чи декілька рядів.

На 100% з бавовни не буває

ГОСТ передбачає виготовлення шкарпеток із вмістом таких натуральних складників: бавовна та вовна. Для збільшення терміну експлуатації до складу входить і синтетичне волокно.

  • Шкарпетки неможливо виготовити на 100% з натуральної сировини, бо вони не матимуть форми, будуть незручні в експлуатації, - зазначає зазначає Ольга Сернецька. – При покупці одразу потрібно звертати увагу на вміст сировини. Чим більше бавовни, тим краще для тіла. Найбільший її вміст у шкарпетках складає 85%. Решта — синтетика. За складом сировини шкарпетки, згідно з чинними в Україні нормативними документами, повинні містити не менше 50% бавовни чи іншого натурального волокна, а далі справа споживача – вибираємо від 50 до 85% натуральної сировини, але, чим більший відсоток хімічних волокон, тим кращий зовнішній вигляд та художнє оздоблення виробів.

Дитячий асортимент теж, як правило, має вміст синтетичного волокна. Шов миска має бути акуратним, для немовлят підсилення п’ятки необов`язкове, у виробах для дітей від року і для дорослих п’ятка має бути посилена. Забороняється виготовлення панчішно-шкарпеткових виробів з хімічних волокон для дітей, віком від 0 до 3 років. Але дозволяється використання пряжі змішаних (50% натуральних і 50% хімічних) волокон для виготовлення панчішно-шкарпеткових виробів для дітей, віком від 3 до 7 років. Уся продукція для дітей, яку реалізують у торгівельній мережі, повинна мати висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи, що засвідчують безпечність даного товару для здоров'я дітей. (Гігієнічні вимоги до дитячих товарів Державні санітарні норми та правила “Матеріали та вироби текстильні, шкіряні і хутрові. Основні гігієнічні вимоги”, які затверджені наказом Міністерства охорони здоров'я України від 29.12.2012 №1138)

  • Наш ГОСТ не передбачає використання бамбука, а з-за кордону завозять різні вироби, - розповідає фахівець. – Панчішно-шкарпеткові вироби з вмістом лляного волокна чи композицій інших натуральних волокон виготовляються за технічними умовами України, які розробляє виробник, за погодженням із органом управління у сфері охорони здоров’я (СЕС).

У магазинах радять вибирати шкарпетки, які мають в складі еластан, зазвичай його є всього 5%. Саме завдяки цій складовій, шкарпетки надійно облягають ноги, не морщаться і не сповзають. Також краще обирати виріб, який має  зміцнений мисок, п’ятку або всю підошву шкарпетки.

Широка подвійна гумка не залишає сліду і не перетискає судини, при цьому надійно утримує шкарпетку на нозі.

 

Коментар

Олена Якимчук, асистент кафедри хірургії №1 з урологією медуніверситету:

- Наявність слідів від гумок вказує на наявність набряків на нижніх кінцівках. Цілий ряд захворювань серця, легень, нирок, судинних проблем нижніх кінцівок супроводжуються набряками, які в свою чергу можуть бути першим симтомом. Якщо відмічені такі сліди протягом тривалого часу потрібно звернутись до лікаря.

Склад

За складом сировини шкарпетки, згідно з чинними в Україні нормативними документами, повинні містити не менше 50% бавовни чи іншого натурального волокна, а далі справа споживача – вибираємо від 50 до 85% натуральної сировини. Для здоров’я краще більше натуральної сировини, але, чим більший відсоток хімічних волокон, тим кращий зовнішній вигляд та художнє оздоблення виробів.

Догляд за шкарпетками

Для шкарпеток як правило застосовуються два символи – прання і  умови сушіння, можуть бути нанесені і інші. Сушити шкарпетки потрібно  у підвішаному стані. Для шкарпеток рекомендовано здебільшого 30-40ºС, цей параметр залежить від складу сировини виробу. Прасувати шкарпетки не потрібно.

Як зберігати, аби був порядок

Гуру модної системи прибирання, японка Марі Кондо, радить зберігати шкарпетки в ящику комода чи коробці від взуття. Залежно від довжини, їх треба скласти два-три рази у прямокутник і поскладати в ящик, щоб видно було ребро кожного прямокутника (не одне на одного, а одне біля одного). Тоді легко вибрати потрібні.

Шкарпетковий етикет

Товсті білі шкарпетки підходять для активного відпочинку, відвідування спортзалу та ранкової пробіжки. Не можна одягати білі шкарпетки до ділового костюму класичних кольорів і модельних туфлів.

Тонкі світлі шкарпетки можна одягати лише під світлий бавовняний літній костюм.

До джинсів краще всього надіти темні шкарпетки з бавовняної тканини. Але підійдуть і спортивні шкарпетки.

Чорні шкарпетки – найпоширеніший та універсальний колір. Колір шкарпеток потрібно добирати під колір черевиків або штанів, щоб вони поєднувалися разом. Уникайте носити білі або кольорові шкарпетки, які можуть кидатися в очі. Інша думка - колір шкарпеток повинен відповідати кольору штанів, а не черевиків.

До шортів високі шкарпетки не одягають. Якщо не можете носити взуття без шкарпеток, купуйте шкарпетки-лофери (дуже короткі), яких не видно із взуття.

Вимоги ділового стилю такі: шкарпетки однотонні, темні і являють собою перехід від кольору штанів до кольору черевиків. Вони повинні бути досить довгими і щільно облягати, щоб при сидінні не було видно голу ногу. Білі, червоні й інші яскраві шкарпетки неприпустимі в робочому гардеробі ділової людини.

Еспадрільї, топсайдери, сандалі носять лише без шкарпеток. Мокасини – можна носити зі шкарпетками, а можна і без.

Цікаві факти про шкарпетки

* Прообраз сучасних шкарпеток з'явився в Древній Греції і являв собою подобу коротких чобіт, виготовлених з дуже м'якої шкіри. Надягали їх тільки жінки, та й то, лягаючи спати. А давньогрецьким чоловікам шкіряні шкарпетки носити було смішно і майже непристойно. Тільки актори в комедіях того часу іноді з'являлися у них на сцені під час вистави, викликаючи тим самим сміх у глядачів.

* У Х столітті тільки багаті люди могли собі дозволити купувати шкарпетки. Це було пов'язано із складністю їх виготовлення. Такий подарунок цінувався навіть королями.

* У 1589 році магістр філософії Вільям Лі винайшов панчішно-в'язальну машину, яка була здатна робити 1200 петель в хвилину, у той час як людина лише сто. Винахідник продемонстрував свій винахід англійській королеві Єлизаветі I, але їй абсолютно не сподобалося, тому що машина в'язала дуже грубі і товсті панчохи, а багаті люди того часу вже звикли до тонких шовкові панчішки. Вільяму Лі відмовили в патенті, але він не став ображатися і придумав машину для в'язання шовкових панчіх, але англійській королеві не сподобалася і ця машина. Вільям Лі перебирається до Франції до двору Генріха IV, де під заступництвом короля, в Руані налагоджує виробництво панчіх. Хоча це виробництво не набуло широкого розповсюдження, і після смерті короля зовсім занепало, Вільяма Лі вважають засновником французької текстильної промисловості.

* Зробивши повний оберт еволюції – від коротких до дуже довгих і знову до коротких, шкарпетки набирають свого початкового укороченого вигляду за часів Першої світової війни з банальної причини економії сировини.

* Еволюція шкарпеток ще не завершена. Так, в Японії вигадали мікроволокна, з яких можна робити повітропроникний текстиль. У Каліфорнії винайшли хлоровані шкарпетки (хлор, що міститься в їх тканині, вбиває бактерії). А спеціально для тих, хто не бажає носити шкарпетки, які пахнуть громадським басейном, розроблені інші – ароматизовані. Стійкий запах морської свіжості і свіжоскошеної трави - для чоловіків, аромат лаванди - для жінок. Одна західна фірма придумала шкарпетки, які пропускають піт з шкіри на свою поверхню, звідки він швидше випаровується. Ще один винахід: шкарпетки з додаванням тефлону. Але скоро світу відкриється найвражаюче досягнення науки - біосинтезовані шкарпетки. Спеціально виведені мікроорганізми синтезують полімери високої якості і виробляють біологічний текстиль. Що це означає, не досить зрозуміло. Але звучить, погодьтеся, вельми привабливо.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up