Тернополянка стверджує: "Директор вдарила мене кулаком у спину"

Тернополянка стверджує: "Директор вдарила мене кулаком у спину"
Колишня в. о. завуча профспілкової школи мистецтв стверджує, що директор довела її до звільнення. Те саме каже і працюючий педагог. Вона додає, що тиснуть і на неї. Обидві жінки підозрюють, що в школі здійснюють фінансові махінації. Директор усе заперечує

 - Директор профспілкової школи мистецтв безпідставно мене принижувала та щодня "відчитувала". Я написала заяву на звільнення, - з такою скаргою в редакцію звернулась колишня завуч школи Світлана Гусак.
В останній робочий день директор вдарила її кулаком у спину зі словами: "Йдіть вже швидше звідси", стверджує пані Гусак. Вже після звільнення, додає вона, казала дітям писати заяви зі скаргами, нібито вона привласнила диски з фонограмами.
На роботі в школі мистецтв жінка з січня 2010 року, а згодом стала в. о. завуча. Спочатку жодних проблем не було, каже тернополянка. І з колективом, і з директором стосунки були мирними.
Директор принижувала
Тривало так доти, як стверджує Світлана Гусак, вона не почала відстоювати права дітей та педагогів.
- Конфлікти почалися, коли я стала заступником директора і вона заборонила „пхатися" до фінансових справ, хоча я ставлю підпис і несу відповідальність, - каже жінка. - Але наші стосунки погіршилися, коли трапилась біда в одного нашого педагога: її син зламав обидві руки. Жінку, яка ще й була вагітною, директор не захотіла відпускати на лікарняний. До речі, вона створила таку систему: хочеш на лікарняний - шукай заміну і плати їй.
Пані Гусак обурило таке ставлення до цієї співробітниці, і вона висловила директору свою думку.
- Саме з цього конфлікту і почалися усі неприємності, - каже пані Світлана. - Потім були безпідставні зауваження на кшталт: діти виконують мало робіт, не мають щоденників, удома не займаються. Хоча на відділі «Образотворче мистецтво» у жодній школі мистецтв немає домашніх завдань. На педрадах директор мені кістки перемивала, принижувала, постійно сиділа на уроках і фіксувала порушення, з якими мене навіть не ознайомлювала. Я не витримала тиску і написала заяву на звільнення.
Жінка розповіла, що двічі скаржилась профспілковому керівництву на дії директора: коли та її вдарила в останній день роботи і коли після її звільнення просила дітей писати заяви. Але перевірка результатів не дала — мовляв, свої перевіряли своїх.
У редакцію Світлана Гусак прийшла не сама, а з іншим педагогом, яка і зараз працює у школі. Вона слова екс-колеги підтвердила, але просила не озвучувати її прізвища. Пояснила, що боїться помсти директора. Її слова, записані на диктофон, є у редакції.
- Директор дійсно погано ставиться до підлеглих, - каже вчителька. - Розумієте, за два роки одинадцять працівників змінилося, а це майже весь колектив. Коли все це зі Світланою відбувалося, деякі вчителі на педраді заступалися за неї. Після її звільнення і на них почався тиск та безпідставні "наїзди".
Вчителі розповіли в редакції і про те, як їх залучали до не зовсім законних, як вважають, фінансових схем. А саме - директор змушувала брати гроші за навчання у батьків дітей та віддавати їй.
- Були звичайні групи і групи самоокупності, - каже вчитель. - За звичайні групи батьки несли гроші вчителям, а ті платили і несли директору квитанції. Так не можна, але вже як є. А ось у групах самоокупності вчителі несли готівку директору, а що вона робила з нею потім - не знаю. При цьому ані квитанцій, ані підписів не було. Таких груп було шість, у кожній по десять дітей. За місяць кожна дитина сплачує 130 гривень. Загальна сума - майже вісім тисяч гривень.
"Пообіцяла, що поп’є мені крові"

- Жодного тиску на людину не було. Просто потрібно виконувати програму, дотримуватись посадових інструкцій, вести документацію, - каже директор профспілкової школи мистецтв Марія Семків. - А в пані Світлани були проблеми з цим всім від початку року. Мої дії були виправданими — людина мала виконувати те, що зобов’язана. А то всі виконали, а лише вона - ні. Вчитель написала заяву на звільнення, бо не могла впоратися з обсягами роботи і навантаженням.
Щодо штурхана в останній день роботи, то директор стверджує, що такого не було. А про неповернення дисків діти самі поскаржились іншій учительці. Адже якісні фонограми знайти нелегко, каже директор. Через скарги вчительки в школі відбулися ретельні перевірки.
- Перевіряли не тільки скарги, перевіряли усе, - каже пані Семків. - Навіть документацію і фінанси. Розумієте, мені це дуже болить і неприємно. Я на посаді вже 10 років і таких проблем не мала. На жаль, трапилася така людина. До речі, коли ця працівниця йшла, вона пообіцяла прямим текстом, що ще поп'є мені крові. От, напевне, і виконує обіцянку.
Слова педагога щодо грошового обігу директор школи підтвердила і пояснила, що це вимушений крок. По-іншому вчасно отримати плату - проблематично.
- У нас гроші вносять на рахунок у банк. Але оскільки в місті є дві школи мистецтв, дві музичні і дві художні школи, батьки часто вносили гроші не на той рахунок, - пояснює директор. - І з цим багато проблем. Якщо нам на рахунок потрапляють чужі кошти, я повинна писати пояснювальну, йти в казначейство. Так само мають робити у тій школі, якій кошти не надішли. Потім гроші перекидають. Така ж процедура і тоді, коли наші кошти інша школа отримує. Батьки часто не платять, одні й ті самі квитанції носять. Як наслідок — у кінці року значні недостачі.
Система, коли батьки дають гроші вчителям, діяла як для звичайних груп, так і для груп самоокупності. Щоправда, у першому випадку вчителі несли їх у банк, а в другому - директору.
- Всі кошти за групи самоокупності проходять через банк, - запевняє директор. - За це все є квитанції.
Вона навіть показала журналісту квитанцію з оплатою за навчання у групах самоокупності. У квитанції була зазначена сума 6435, хоча, за підрахунками вчителів, мало бути 7800.

Василь Когут, адвокат
:
- Насамперед у навчальних закладах така система оплати неприйнятна. Тут мало б бути, як у садочках: батьки індивідуально платять за дитину й отримують квитанцію про сплату. Коли ж є такі групові платежі, не підкріплені документально, можуть виникнути проблеми. Окрім того, тут можна покладатися лише на добросовісність адміністрації школи і мати надію, що на рахунок надходить саме така сума, яка мала б надійти за навчання визначеної кількості дітей. Бо ж можна "мертві душі", приміром, приписати або зазначити меншу, аніж насправді, суму платежів в офіційних документах. Як наслідок, різниця - у кишеню. Вважаю, що така схема може передбачати тіньові платежі. А чи дійсно є зловживання та махінації, можуть сказати лише правоохоронні органи після ретельної перевірки.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (26)
  • Anonymous

    Просто " правда очі колить", тому і постирали. Але не в коментарях справа, а в порядності і чесності людини, тобто З.П.
  • Anonymous

    цікаво а де поділись попередні дописи??????????

    Anonymous reply Anonymous

    комусь мiшали напевне!!!!!!!!!!!!!
  • Anonymous

    Мося - два IP (причому на одному з них повно всяких різних), Ліда - два IP, Люда - взагалі вінігрет з IP

    Anonymous reply Anonymous

    а яка рiзниця????все добре,будем надiятись що тепер все заспокоiтся!!!!!!!!!!!!!
  • Anonymous

    в даній ситуаціі хтось має бути мудрішим
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up