У Тернополі відкрили перше “вікно життя”

У Тернополі відкрили перше “вікно життя”
“Вікно життя” - місце, де матері-зозулі можуть залишити своїх дітей, запрацювало цього тижня у приймальному відділенні пологового будинку при другій міськлікарні.


Зробити це тернополян, активістів обласного благодійного фонду “Вікно життя”, спонукали випадки, коли матері вбивали своїх новонароджених дітей.
Саме вікно - металопластикова конструкція із контейнером для немовляти. Його розмістили неподалік входу у приймальне відділення. Та місце - не людне. Про нього повідомляє червона вивіска із написом білими літерами “Вікно життя”.
- Звісно, краще, коли б діти туди зовсім не потрапляли. Щоб матері і батьки залишали своїх діток біля себе, любили і виховували їх, - говорить мати трьох дітей і голова правління благодійного фонду Ірина Жигунова. - Одначе й ті, хто таки залишить дитину у “вікні життя”, можуть бути впевнені, що передача - анонімна і ніхто їх ловити, бігати за ними не буде.
Доганяти ніхто не буде
Вікно обладнали сигналізацією.
- Вона реагує на відкриття і на рух всередині, - продовжує пані Жигунова. - Але з датчика руху ми спеціально забрали червону лампочку. Це зробили, аби люди не думали, що це відеокамера. Сигналізацію встановив один приватний підприємець, а купив її інший.
У приймальному відділенні пологового цілодобово чергують лікарі та медсестри, які можуть одразу ж забрати немовля і, за потреби, надати йому кваліфіковану допомогу, запевняє головний лікар міськлікарні №2 Віктор Кміта.
Одначе процес передачі вікна на баланс медзакладу ще триває. Немає у віконці, як зауважив кореспондент, і підстилки чи матрасика для немовляти.
- Сигналізація спрацьовує через 4,5 хвилини, тобто тільки тоді медики дізнаються, що немовля - у колисці, - пояснює Ірина Жигунова. - Це зробили спеціально, щоб мати встигла відійти на безпечну відстань.
Одночасно із медиками автоматичний дзвінок на мобільний телефон із “вікна життя” отримує й Ірина Жигунова.
Готові допомагати далі
Загалом металопластикова конструкція коштувала 4344 грн. Сигналізація - 2664 грн, каже голова правління фонду. І показово, за її словами, те, що, жоден із благодійників не захотів “світити” своє прізвище чи назву фірми у газеті, на радіо чи телебаченні.
- Декого із тих, хто вирішив долучитися, я навіть не бачила - говорили тільки по телефону, - зазначає тернополянка. - Підприємці кажуть, що готові допомогти встановити подібні конструкції і в інших пологових області - усе заради того, аби немовлята залишалися живими.
Одначе тільки на встановленні “вікон життя” активісти благодійного фонду зупинятися не збираються.
- У наших планах - відкрити у Тернополі упереджувальний центр, де можна буде надати допомогу матерям, які ніби стоять перед вибором, вагаються - залишити дитину чи покинути її, - розповідає Ірина. - Ми готові допомагати такій мамі у пошуках житла, роботи, майбутньому влаштуванні дитини у садочок. Готові знайти психолога та юриста.
Матерям, які з певних причин не хочуть народжувати чи бояться робити це, Ірина Жигунова радить добре подумати перед тим, як відносити дітей у “вікно життя”.
- Адже уже після того дитину повернути буде дуже важко. Буде дуже складно довести батьківство, - каже пані Жигунова. Тому, можливо, таки краще звернутися до нас у фонд за телефоном 097-38-49-602. Ми постараємося допомогти.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (13)
  • Anonymous

    Іра ви молодець!!!!!!!!!!! Некожна жінка віхьметься за таку справу допомогти і другим дітям!!!!!!!!!!!!
  • Anonymous

    Поставте мені мінус--мені все по барабану!!!
  • Anonymous

    все добре, добре що появилося вікно. тільки чому в заголовку написано мами -зозулі. може би так журналісти трохи спокійніше і без моралізаторсва підходили, а то так здається що кожен має ліцензію від Бога судити всіх і вся. Поваги заслуговує кожна людина! І та дитина і мама яка її народила. Ще також батьки є про яких не згадуєте.

    Anonymous reply Anonymous

    Зозулі, вони й є зозулі. Не уявляю, як це можна віддати свою кровинку в дитячий будинок. Це звісно в 1000....... разів краще ніж в смітник, але, шановні мами-зозулі, уявіть, що ваша мама народивши вас, відмовилася від вас і підкинула в дитячий будинок. Так що пожалійте своїх діток і не віддавайте їх на виховання чужим дядям і тьотям.
  • Anonymous

    молодці)))

    Anonymous reply Anonymous

    Спочатку написав комент,а потім подивився відео.Максимальна ціна обладнання -котре на відео ,включаючи сирену,датчик руху,датчик на відкривання-,акумулятор-!500гр.Так що переплатили ви набагато більше.Павло-ти втратився.

    Anonymous reply Anonymous

    Де ж ви тоді пропали, шановний дописувач,як пес в ярмарок. Не відповідали ні на мої дзвінки ні на дзвінки від журналістів. Понадіявшись на Вас, ми б і до сьогодні ще чекали на сигналізацію. Якщо хочете допомогти, то на черзі вікно в пологовому на Замковій, долучайтесь.

    Anonymous reply Anonymous

    Шановна Іра.Комент на статтю"Щоб вікно життя запрацювало у Тернополі-потрібна лише сигналізація"я написав 25 жовтня.Потім звязався з Вами по телефону.Ви сказали,що сигналізацію ще рано ставити тому,що не поставили ще пластикових вікон.На що я відповів,що монтаж можна зробити повністю,а датчик на відкривання вікна доставити після того,як його встановлять.Ви сказали,що звяжетесь з Павлом,котрий погодився оплатити вартість обладнання,а він зі мною.До 30 жовтня ніхто мені не дзвонив.Я написав в коментах"Павло.Де ти пропав.Хочу робити монтаж сигналізації."-знов ні слуху,ні духу.А зараз читаю,що сигналізацію зробили,але за значно вищу суму.Так що не кажіть,що Ви такі гарні і пухнасті,а я такий поганий.А підпроиємець,котрий змонтував цю сигналізацію,взяв з Вас стільки грошей,скільки вона коштує на любій фірмі разом з монтажем.От тому і не хоче,щоб його прізвище називали.Прошу всіх бажаючих,в тому числі і журналістів,поцікавитись,скільки вартує подібне обладнання в магазині "Знак якості",що на проспекті С.Бандери(між "літаком і "Обновою")і побачите хто правий.Як кажуть:"Не шкода копійки,але цікаво куди вона впала."

    Anonymous reply Anonymous

    а

    Anonymous reply Anonymous

    о

    Anonymous reply Anonymous

    Пропонував таку саму сигналізацію за 1500 гр.Плюс дозвон на мобільний телефон ще 600 гр максимум-це 2100гр.Кому переплатили 564гр? активный отдых РІ крыму
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Окупанти вдарили по багатоповерхівці в Дніпрі. Є загиблі, серед них — дитина 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up