Партнер рубрики Події

"Що не день – то свято. Так не можна!" - кажуть тернополяни

"Що не день – то свято. Так не можна!" - кажуть тернополяни
Ключова причина нашої бідності – не кількість свят, а низька ефективність праці, вважає священик. Думки звичайних тернополян про чималу кількість вихідних - розійшлися.

- У нас що не день – свято. Як може бути в країні з такими проблемами, стільки вихідних? – зауважує тернопільський підприємець Володимир Доброводський. – 365 днів у році – більше як на 200 припадають на свята!
Саме ця його емоційна фраза й стала приводом для дослідження. І привід є, адже на Свято весни і праці 1 травня в Україні буде три вихідних: 30 квітня, 1-го і 2 травня. Але це ще не все! Через чотири робочих дні - 3, 4, 5, 6 травня - ще три вихідних дні - 7, 8 і 9 травня.
На Тернопіллі таку низку вихідних більшість традиційно використовує, аби відкопатися-відсіятися-відсадитися. Решта – мандрує, розважається або просто пролежує на дивані. Та чи не забагато ми відпочиваємо? На це запитання відповіли для читачів "RIA плюс" підприємці, громадські діячі, священик.
Це - не час для лінощів
- На мою думку, вихідних стільки не потрібно, - каже соціальний педагог школи з поглибленим вивченням основ економіки Людмила Днись. - Двох - цілком вистачить, щоб гарно відпочити. А наші українці тільки й звикли що святкувати, їм тільки то й і подавай. Що можна робити стільки вихідних?
Наш народ відпочиває не більше, ніж інші. Просто, в силу певних обставин, як каже отець Євген Заплетнюк, результат праці українців набагато нижчий, ніж в розвинених державах. - Завдяки технічному прогресу, інші країни Європи зокрема та світу загалом, значно далі просунулися у своєму розвитку, а їхній пересічний громадянин працюючи менше, став заможнішим, - пояснює священик свою точку зору. - У цьому й полягає і ключова причина нашої з вами бідності. Усі наші біди не від того, що ми багато відпочиваємо.
Отець додає, що для віруючих свята – час духовної діяльності, а не законного ледарства. Воно є одним з найбільших гріхів. І байдуже, за якою палітуркою це приховувати.
Відзначати не посмішками
- Травневі вихідні - це добре, бо люди мають можливість посадити картоплю, городину, допомогти батькам, які живуть у селах  і поспілкуватися з рідними, - вважає громадський діяч Олександр Романцов. - Символіка травневих свят за Союзу мала ідеологічну основу боротьби трудящих за свої права, хоча насправді це було вихвалянням соціалістичного способу життя перед "загниваючим капіталізмом".
Але подивімося на те, що відбувається в незалежній Україні тепер - невиплата зарплати, 
платня "в конвертах", що не дає працюючому права на належний соцзахист у разі втрати роботи, нещасного випадку на виробництві. Пан Романцов нагадує, що олігархи нині лобіюють прийняття Трудового кодексу, який ще більше урізає працюючих у правах і робить повністю залежними від власника.
- Я вже не говорю про масове закриття підприємців через введення Податкового кодексу і таке інше, - каже він. - Тож варто 1 травня відзначати не радісними посмішками з радянських плакатів, а акціями протесту за право на гідну оплату праці, соціальний захист, належні умови праці.
Із нами будуть поводитися так, як ми це дозволяємо. Тільки в боротьбі можна здобути свої права, вважає він.
"Працювати хто буде?"
- Хто сказав що українці працелюбна нація? – запитує заступник директора ПП "ЮТА" Андрій Любецький. - Хіба більшість населення надто перепрацьовує? Подивіться, як ми живемо. Як в Україні можуть бути вихідні кожного дня? Але причину обов'язково знайдемо!
Найбільше чоловіка дивують "світлі" голови з білбордів.
- Якщо для населення вихідний - причина посвяткувати, то для них - причина "засвітитися". Вони бажають нам веселих свят, гарного настрою, благополуччя, всього найкращого. Панове, а працювати хто буде?
Інша справа, на думку чоловіка, - свята, яких насправді небагато.
- Такі події треба шанувати колі родини, а не перетворювати на масове прибирання, забіги по ринкам у пошуках їжі, а потім цілодобового об’їдання, - додає він. - Можливо, колись ми й навчимося святкувати, але не зараз.
Питання святкових і вихідних днів, на думку радника права Олега Мартинюка, можна розглядати у двох аспектах.
- По-перше, з позиції їхньої кількості, - каже він. - По-друге, змістовний бік святкових днів, незалежно - держаних чи релігійних. Як на мене, не зовсім виправданим є перенесення вихідного дня, якщо він випадає на неробочий на наступний робочий день.
Для нормального відпочинку, як вважає чоловік, цілком достатньо двох неробочих днів – суботи й неділі. Тим паче, коли йдеться про роботу промислових підприємств, установ та організацій. Може бути відхилення від цього принципу, коли йдеться про так звані Різдвяні канікули. У цьому випадку - тижня цілком достатньо.
- Самозайняте населення визначає дні відпочинку самостійно, - додає юрист. - Набагато важливішим, на мою думку, є змістовне наповнення святкових днів. Інколи мені здається, що ми почали діяти за принципом "відривного календаря": що не сторінка – то свято.
Тож будь-яке свято, навіть релігійне, перетворюється на банальну п’янку. Це, на думку тернополянина, - особливо гірко.
"Нехай собі святкують..."
- Як на мене, у травні все дуже мудро співпало, - каже старший координатор “Служби спілкування між інвалідами Тернопільщини” Володимир Качановський. – Насамперед, це
дуже вигідно пенсіонерам. Молоді люди охоче купують дачі, але працювати на них "стимулюють" старих батьків. Тепер вони не відкрутяться. Шість вихідних – ідіть,
миленькі, пізнавайте сільськогосподарську працю. І не допоможе міжнародний день солідарності трудящих, бо в Тернополі демонстрації не плануються.
У День Перемоги, на думку чоловіка, також навряд чи комусь у Тернополі вдасться відкрутитися від "трудового фронту".
- Вигідні ці вихідні і політикам, бо вони мають нагоду "пропіаритися", - додає чоловік. – Ось тобі і свято праці, де можна проявити любов до робітників і селян, яких весь рік гнобили. І про Перемогу поговорити, продемонструвавши свою лояльність. Вигідні ці свята і державі. Адже безробіття "зашкалює", особливо в Тернополі. Та й "спрощенці" згортають діяльність і на "біржу" йдуть. Деякі малі підприємці йдуть за ними. Може бути біда! А тому - хай святкують і не рухають владу.
У свiтi, як каже тернополянка Ліана Гаврилюк, вихiдних – обмаль.
- З пам'ятi не cтирається один фрагмент, - розповідає вона. - Вiдпочиваючи в Eгиптi, я бачила, як пiд полуденним сонцем працiвник пляжу черпав вiдром воду з моря i поливав нею пiсок на пляж - щоб вiн був вологим i його не здувало вiтром у воду. Цю важку i далеко не єдину роботу той eгиптянин виконував кожнi три години щодня.
При цьому він, витираючи пiт, весь час злегка усмiхався, постiйно щось наспiвував.
- Я була вражена! – зауважує жінка. - Адже якби на його мiсцi був українець, вiн кляв би життя, полiтикiв та уряд, усіх, хто мав би нещастя потрапити у поле його зору. Хтось може зi мною посперечатися?

Коментарі

Євген ЗАПЛЕТНЮК, митрофорний протоієрей (УАПЦ):
- По суті, ми дуже багато працюємо. Просто наша праця не відповідає запланованому результату через застарілі підходи у вирішенні низки юридичних, бюрократичних, технічних, економічних аспектів. Тим паче, не забувайте, що наші люди переважно до роботи ставляться без належної поваги.
Питання календаря. За Союзу влада намагалася замінити церковні свята безбожними аналогами. Тоді кожен отримав повний набір святкувань і тверде переконання про рівноцінність церковних і світських свят. Тепер маємо парадокс - два календарі наклалися один на одного. Як православний священик, вважаю, що для повноцінного і свідомого життя людини досить церковних празників. Однак є цілий ряд свят, особливо своїх, національних, занедбання яких завдасть непоправної шкоди національній ідентичності. Від того, чи ми їх будемо вшановувати, залежатиме: буде у нас майбутнє чи ні. У той же час мирські святкування варто заново переосмислити. Людина, яка любить свій народ і шанує його традиції, зовсім не мусить їх "вшановувати"... лінощами.

Відео дня
>Святослав ЛИПОВЕЦЬКИЙ, координатор кампанії громадського спостереження "ОПОРА" в області:
- Я позитивно ставлюся до вихідних. До того ж, бачив дослідження, що доводять: із точки зору економіки вихідні є справжнім двигуном, бо тоді відбувається значне вливання коштів. Адже люди у свята багато витрачають і це оздоровлює систему... Ймовірно, негатив відчувають окремі галузі – виробництво, видобуток корисних копалин...
Втім, для наш регіон має деякі особливості. Наші люди зазвичай використовують, скажімо, травневі вихідні для роботи на городах, дачах. Гадаю, їм потім дійсно важкувато повертатися до звичного ритму роботи. Але із цим – до психологів. Дуже часто після гарно проведених вихідних треба ще один день, аби відпочити від святкувань. Адже "червоні дні календаря", а не релігійні празники, не несуть духовного навантаження.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (38)
  • Anonymous

    Такої кількості свят (коли люди не працюють, але горілку п'ють), які відзначаються в Тернополі і області немає в жодному місці України і світу! А потім всі дивуються: чому ми такі бідні?
  • Anonymous

    Гость: - имя не указано - 27/04/2011 20:27 Коментарий удален +4 А грошеё не вистачає,щоб купити посаду держслужбовця.Якщо так мало вони заробляють,то чому вакансійдля молоді там немає? _________________________________ Взагалі то розумна людина, може і сама пробитись на держслужбовця!!! А якщо надіятись тільки на "прихват", то і так далі жити будете!!!!! А по друге, а як можуть бути вакансії, коли і так має бути скорочення десь 30-50%%%%%%????????
  • Anonymous

    Я 13 років живу в США і свят справді є багато, але вихідних НІ ! Максимум 5 на рік. Дуже легко перевірити. Наберіть вихідні дні в Америці. Ще хочу сказати що людина яка справді працює( в тому числі і над собою) досить не погано заробляє . Той самий вчитель який займається додатково репетиторством дуже добре заробляє (особисто платив).А репетитора наймав тому, що вчителька ,яка вчить моіх дітей ще мене вчила і як була тупа така і залишилась, і те що з нашого класу 29 чололовік отримали вищу освіту абсолютно не іі заслуга (думка однокласників).То такі і будуть мало заробляти і просити вихідних. А на рахунок того що говорить священник то я вважаю що ім повинно хватати того що приносять в неділю, а не хватає -іди працюй, тому-що вам було би добре кожний день свято.Працювати не гріх, гріх не працювати.

    Anonymous reply Anonymous

    Анатолій Ви дійсно вже давно в Америці .В нашій державі той хто багато працює на справді заробляє мало !
  • Anonymous

    Мені наприклад вистачило три дні вихідних за свята пасхальні завтра виходжу на роботу бо надоїло вже їсти пити і гуляти,хоча як сказали директора доречі часники можем віддихати до понеділка,але за ті дні ніхто платити не буде))) ДОводилось півроку пожити в Італії тому можу вас запевнити що Україна далеко не перша по святкуванні, в них кожен другий день то "Феста" і якщо в нас з 365 днів 200 свято то вних цілих 300 свято, причому що там в святкові дні вихідні апсолютно всі в плоть до того що навіть транспорт громадський не їздить і не працює жоден супермаркет чи магазин навіть самий менший ,що правда в них багато автомат послуг ті самі заправки,табачні автомати і тому подібне, навіть мийки і те автоматичне, а нам до такого ще довго чекати,і попри те як живуть італійці а як ми???Просто влада толкоа в країні от і простий спосіб і святкувати і достойно жити отож робіть висновки що не дуже то і в нас багато вихідних,=)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up