Як уникнути післяпологової депресії

Як уникнути післяпологової депресії
Хоча кожна вагітна жінка в душі сподівається, що депресія у післяпологовий період її омине, таке трапляється не завжди. Більшість «новоспечених» матусь знають про цей стан не з чуток. Деякі переживають його дуже важко. Як позбутися депресії і повернути смак до життя, розповідає лікар-психотерапевт міської лікарні №2, засновник і координатор проекту «Школа щасливого материнства св. Анни» Марія Хомів (30 р.).

Післяпологова депресія, як і звичайна, - дуже поширене захворювання, - зазначає лікар. - У 2020 році, за прогнозами ВООЗ, депресії будуть займати друге місце після ішемічної хвороби серця, випередивши навіть онкозахворювання. Ця недуга прогресує з рівнем розвитку суспільства.
Якоїсь специфічної статистики щодо післяпологової депресії у нас немає.
На жаль, дуже мало жінок звертаються до фахівця — психолога , психотерапевта або психіатра у післяпологовий період, - продовжує співрозмовниця. - Ставлення до цих спеціалістів в Україні — на дуже низькому рівні, а в Тернополі — й поготів.
Прикро, що в нас досі існує такий стереотип: якщо хтось звернувся по допомогу до психолога чи психотерапевта, отже, він слабкий, психічно нестійкий, не може вирішити власні проблеми самотужки. 
Таке негативне ставлення — абсолютно безпідставне, - каже Марія Хомів. - Інша справа — закордон. Якщо в людини виникли проблеми, вона звертається до фахівця. Наприклад, у США є близько 500 тис. психотерапевтів. Кожен із них має роботу, отже, вони потрібні людям.
Життя ділиться на «до» і «після» пологів
До виникнення післяпологової депресії, як правило, призводить не одна, а декілька причин. Перша з них — гормональна перебудова в організмі жінки (тому жінки вдвічі частіше страждають від депресії, ніж чоловіки, - прим. ред.). Після пологів чи в клімактеричному віці  в представниць слабкої статі різко змінюється гормональний фон. Цей стан — природний і його ніхто в змозі проконтролювати.
Під впливом гормональних змін жінки стають дуже вразливі, - каже лікар. - Це ж відбувається після народження дитини.
Друга причина — неготовність до материнства. Вона може бути як вікова, так і моральна.
З цією проблемою потрібно працювати до пологів, - наголошує психотерапевт. - Найчастіше вона виникає в тих жінок, яких виховували в сім'ях, де не було культу материнства, не визнавали ролі жінки в сім'ї. 
Багато вагітних навіть не мають гадки, в чому полягає материнство, каже Марія Хомів. Вони не усвідомлюють, що після народження дитини їхнє життя перевернеться «з ніг на голову»: з'явиться відповідальність за нову найріднішу істоту, якій доведеться віддавати весь свій час.
Для багатьох жінок це досить складно. Особливо для тих, які робили кар'єру і раніше не сиділи вдома, - розповідає фахівець. - З появою дитини життя жінки умовно розділяється на дві частини: «до» і «після» пологів, відбувається докорінний перелом стереотипів, поглядів на життя, майбутнє. Тому звикнути до материнства їм зазвичай дуже важко. Проте такий стан — тимчасовий, він минає. Згодом жінка зможе відновитися.
Не знають, як виглядає новонароджена дитина
Третя причина виникнення післяпологової депресії— невдоволення чимось: наприклад, пологовим будинком, лікарями, немовлям.
Проблема в тому, що багато жінок навіть не знають, як виглядає новонароджена дитина, - зазначає психотерапевт. - Це не малюк зі сторінки глянцевого журналу, а немовля, яке провело дев'ять місяців у навколоплідній рідині. Тому його тільце може бути набрякле, вушко - деформоване, а молочні залози — дещо збільшені навіть у хлопчиків. Для малят це норма.
Жінка відчуває стрес, якщо дитина народилася не тої статі або зовні схожа на якусь людину, яку та не любить.
Наступна причина — фізична втома. Жінка не може розподілити час на відпочинок, сон, хатню роботу. Ситуацію погіршує неповноцінне харчування, - пояснює психотерапевт. - «Новоспечена» матуся не справляється, але не готова цього визнати, тим паче - попросити допомоги, навіть якщо така можливість є. Наприклад, з малюком можуть погуляти сусідські матері, а жінка тим часом зможе  відпочити.
Наступна причина — відсутність любові в сім'ї, поваги до жінки. Велику роль відіграє й відсутність грудного годування, а також - налаштування жінки, якісь її особливості: емоційний фон, характер і спадковість.
В жінок з'являється неконтрольована агресія
Розрізняють три ступені післяпологової депресії. Перший — меланхолія після пологів, яку американці називають «бейбі-плюс». Друга — власне післяпологова депресія і третя — післяпологовий психоз. Залежно від стадії, скарги жінок різняться. 
Для першої стадії характерні зміни в емоційній сфері жінки. У неї часто змінюється настрій, вона плаче, втомлена, нервова, що б не трапилося, переживає.
Згодом, на другій стадії, жінки перестають уявляти своє майбутнє, дбати про себе і дитину, - додає психотерапевт. - Їх не цікавлять ті речі, які цікавили раніше.
Жінка стає незадоволена собою, бачить все в песимістичних тонах, знижується загальна рухова активність. Вона може або надто багато спати або навпаки, проводити ночі без сну, втрачає апетит і худне або багато їсть і набирає вагу.
З початком післяпологового психозу в жінки з'являється неконтрольована агресія. А це вкрай небезпечно, - каже Марія Хомів. - Жінки тоді поводяться неадекватно і навіть часто піднімають руку на своїх дітей.
Відтак жінці, яка страждає від післяпологового психозу, вкрай необхідна консультація спеціаліста і обов'язкове лікування під контролем лікаря-психіатра.
Знати, що ідеальних матерів немає
Найперші помічники для жінки, яку турбує депресія в післяпологовий період, — близькі їй люди: члени сім'ї, рідні, знайомі.
Якщо вони помітили зміни в поведінці жінки, наприклад, вона виглядає втомленою, без настрою, перестала отримувати насолоду від життя, їм слід прийти на допомогу. І чим швидше — то краще, - наголошує фахівець. - Жінок, в яких післяпологова депресія, не тішить те, що народилася дитина. Вони вважають, що вони — погані, ні на що не здатні матері, плачуть, можуть годинами лежати нерухомо.
Рідні повинні забезпечити жінці повноцінний відпочинок — як сон, так і режим харчування, допомогти в догляді за дитиною, хатній роботі.
Жінку має вести активний спосіб життя, особливо якщо вона звикла до цього раніше, - продовжує лікар. - Рідні повинні знайти час, щоб вийти з нею «в люди», наприклад, сходити в гості чи кінотеатр.
Головне для «новоспеченої» матері - змінити обстановку. Лише тоді вона зможе відволіктися, відчути себе потрібною, енергійною, повною життя.
Велике значення для жінки має анімалотерапія (лікування з допомогою тварин, - прим. ред.), музикотерапія, сміхотерапія, налагодження грудного вигодовування, - стверджує Марія Хомів. - А також - прогулянки,  правильне планування свого часу, раціональний підхід до материнства.
Жінка повинна усвідомити, що ідеальних матерів немає. Вона така, якою є, і малюку цього достатньо. Новонародженому зовсім неважливо, чи його мама носить окуляри, модний одяг, повна вона чи худа. Головне — щоб вона була щасливою. Тоді жінка ділитиметься позитивними емоціями з сином або донькою.
- Для жінки дуже важливе спілкування, самонавіювання, вміння володіти власним тілом, також не завадить знання методів релаксації, - каже лікар. - Один із найефективніших грунтується на фізіологічній регуляції організму.
Мета такої програми - навчитися поетапно розслабляти м'язи, починаючи від м'язів обличчя і закінчуючи пальцями ніг. За бажання її можна знайти в Інтернеті або придбати на диску.
- Ми повинні розуміти, що не кожна жінка здатна впоратися з депресією самотужки. Тому допомога має надходити з усіх сторін: від знайомих, близьких, друзів, фахівців, - наголошує лікар.


Післяпологова депресія буває і в чоловіків

Визначити, як надовго затягнеться післяпологова депресія у жінки, неможливо. Для кожної цей період різний. У деяких вона може розвинутися через 30 днів після пологів і затягнутися навіть на декілька років. А в інших - закінчитися через 3-6 місяців після народження дитини.
Пологи є переломним етапом у житті жінки, - пригадує Марія Хомів. - Тому в психології є такий напрям, як пренатальна психологія, психотерапія, коли дев'ять місяців вагітності ідуть на те, аби навчити жінку, як поводитися далі, зрозуміти її очікування, фантазії стосовно малюка, його виховання тощо.
Дев'яти місяців цілком достатньо, аби жінка «пробудила» в собі материнський інстинкт. Головне — мати бажання.
- Інколи, коли я приходжу в жіночу консультацію і запрошую жінок на лекції на тему післяродової депресії, страху перед пологами, вони не хочуть йти, - розповідає лікар. - Кажуть, що це їм не потрібно.
І лише після пологів, залишившись наодинці зі своїми клопотами, «новоспечені» матері починають шкодувати про втрачений час.
Тоді жінки вже можуть оцінити суть проблеми, визнають: «Все точно так, як ви казали. Я не вірила, що таке може бути зі мною», зауважує психотерапевт.
Цікаво, що післяпологова депресія не оминає і чоловіків. Проте затягується вона у них ненадовго.
В сильної половини також змінюється стиль життя, інтереси, з'являються додаткові обов'язки, відповідальність, яку, однак, не кожен може в змозі, зрозуміти й розділити, - зазначає психотерапевт.
Статистика свідчить, що від депресії у післяпологовий період більше страждають забезпечені жінки.
Якщо жінка належить до низького соціального прошарку, вона знає, що розслаблятися ніколи і усвідомлює всю повноту відповідальності від самого початку, - пояснює Марія Хомів.
Натомість у забезпечених жінок частіше виникає відчуття жалю до себе, егоїзм. Вони свідомо перекладають свої обов'язки на плечі інших. Мовляв, я своє завдання виконала - народила вам дитину, тепер вперед — піклуйтеся про неї.
Люди часто нарікають на Бога, а насправді не вміють цінувати те, що мають, - підсумовує психотерапевт. - Кожна мить, проведена після народження дитини, - неповторна. Ось малюк посміхнувся, ось відкрив свої оченята, в нього виріс перший зубчик...
Замість того, щоб сподіватися на «ману небесну», жінки повинні цінувати ці звичайні і прості миттєвості життя . Тоді жодної післяпологової депресії в них не буде. 

Довідка

Якщо жінка вважає, що депресія пов'язана з пологами і їй у цей період дуже важко, вона може звернутися в Школу материнства св. Анни на Федьковича, 16, або до психотерапевта в жіночу консультацію №1, і №2. Головне - зібратися й прийти. Зробити цей крок жінкам найважче.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Anonymous

    Така чудова і така потрібна стаття.Молодці

    Anonymous reply Anonymous

    Головне, що не про грип і таке інше... Життя триває і воно прекрасне

    Anonymous reply Anonymous

    Vsim zavzdu zdaetsya,wo ih vono yakos tai omune,vkly4ayu4u i pislyapologovy depresiyu.Ale,yak ba4umo,ne zavzdu take prohodut povz nas,a kolu za4ipae-to vze pizno.Ya 4yla pro taky depresiyu,ale nikolu tolkom ne znala,tomy dakyu za stattyu,dyze piznavalna!!

    Anonymous reply Anonymous

    Головне, що не про грип і таке інше... Життя триває і воно прекрасне
  • Anonymous

    можу дати кілька порад від себе: -щотижня робити "вихідний", коли з дитиною займається чоловік, а мама йде погуляти, в перукарню, в гості... (моя перша вилазка була саме в перукарню:-)) -під час годування я дивилась фільми, або спала вдень (з 4-х місячною дитиною) -літом багато гуляти з дитиною (на вулиці меньше відчуваеться усамітненість) -після виписки з роддому я провела інтернет, бо у мене був брак спілкування. реальне я замінила вертуальним. таким чином хоч якось відійшла від відчуття закритості в одній хаті. (до пологів вела активний спосіб життя, на 8-му місяці вагітності захищала магістерську та їздила на рибалку) важливим є грудне годування якнайдовше. навіть коли півторарічна дочка вдень спала, то я лягала разом з нею, годувала. ще + відпочивала. -коли тато займається дитиною закрити очі на всі недоліки (не так одягнув, не те дав їсти, не так...). тато любить дитину також і не бажає їй нічого поганого. нехай робить як вміє, бо пару негативних слів можуть відбити бажання бути з дитиною. бажаю мамочкам здорових діток, витримки, гарного настрою та спокійних ночей.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 21:00 У Зарваниці відбулася Проща родин загиблих Героїв photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:00 На фронті загинув військовослужбовець з Тернопільської громади Від читача 16:38 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" для боротьби з ворожими фейками 17:30 За 7,5 тисяч доларів пообіцяла допомогти втекти за кордон. А в суді відбулась… штрафом 17:20 Натуральний ЧЕСНИЙ ПЛОМБІР вже в Тернополі. Де знайти новинку? (новини компаній) 16:45 Біля фонтану «Кульбаба» розквітли павловнії photo_camera 16:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі 15:05 На Тернопільщині водійка не справилася з керуванням і врізалася в скульптуру 14:35 П'яна водійка з Тернопільського району пропонувала хабар поліцейським 14:02 Вдарив у груди сусіда ножем, яким чистив овочі: подробиці конфлікту на «Сонячному» у Тернополі 13:35 5 ветеранів з Тернопільщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:45 В аварії на Тернопільщині постраждав 12-річний хлопець 12:30 У Теребовлі стартував перший етап будівництва моста на місці аварійного play_circle_filled 11:45 У пункті пропуску «Рава-Руська – Гребенне» поновився рух вантажівок 11:25 У Тернопільському районі згорів автомобіль 11:00 У Тернополі планують відремонтувати дорожнє покриття ще на семи вулицях 10:25 Митрополит Василій освятив Плащаницю для Архикатедри Тернополя 09:30 На фронті загинув розвідник-сапер з Тернопільщини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up